Owsianka pełna energii na jesienny poranek! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/26

Owsianka pełna energii na jesienny poranek!

Owsianka dyniowo - jabłkowa

Składniki na porcję:

  • Mleko (w wersji wegańskiej oraz bez laktozy napój roślinny) - 3/4 szklanki
  • Płatki owsiane - 4 łyżki
  • Suszone daktyle - 4 sztuki
  • Przecier dyniowo - jabłkowy - 4 łyżki
  • Jabłko - 1/2 sztuki
  • Orzechy nerkowca - łyżka
  • Cynamon, imbir - po szczypcie

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki zagotuj z mlekiem, posiekanymi daktylami oraz przyprawami - gotuj do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Gdy płatki będą ugotowane wymieszaj je z przecierem dyniowo - jabłkowym - przelej na miseczkę.
  • Do owsianki dodaj starte na grubych oczkach jabłko oraz orzechy nerkowca.


Wartość odżywcza dyniowej owsianki:

  • Energia: 410 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcze: 12,7 g
  • Węglowodany: 65,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 10 mg

Dyniowa owsianka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B6, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Dyniowa owsianka

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. poranek z owsianką to udany poranek :) i smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze się nie przekonałam do owsianki, ale chyba niedługo już to nastąpi. Patrząc na takie przepisy jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak pyszna,pełna zdrowia, jesienna owsianka! do tego z nerkowcami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A skąd wziąć ten przecier?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaa sorry, już wiem :D nie zauważyłam odnośnika

    OdpowiedzUsuń
  6. Myśli Pani, że można zastąpić przecier dyniowo-jabłkowy tylko tym dyniowym?

    OdpowiedzUsuń