Składniki na 4 porcje:
- Jagody - 1,5 szklanki
- Banan w kropki - sztuka
- Dowolne mleko (krowie lub roślinne) - 1/2 szklanki
- Nasiona chia - 4 łyżki
- Jogurt naturalny - 8 łyżek
- Miód do polania - po łyżeczce (opcjonalnie)
- Listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj jagody z bananem i mlekiem. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki (może być też na noc). Od czasu do czasu zamieszaj.
- Przełóż pudding do szklanek, dodaj jogurt, polej odrobiną miodu i ozdób listkami mięty.
Wartość odżywcza jagodowego puddingu chia:
- Energia: 150 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 18 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Jagodowy pudding chia jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, B2, B6, B12;
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper. Nawet nie wiedziałam, że jagody już są :o
OdpowiedzUsuńjaki to banan w kropki? przyznam, że pierwsze słyszę
OdpowiedzUsuńTaki dojrzały, że aż w kropki :-D
UsuńAch taki:) to bardziej wartościowy tylko tez bardziej słodki :) przepis wypróbuje na bank jak tylko wpadną mi jakieś jagódki :)
Usuń:)
Usuń.
OdpowiedzUsuńZrobię dziaciakom.
OdpowiedzUsuńCzy zadawanie pytań będzie wznowione ?
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić nasiona chia?
OdpowiedzUsuń