Pyszny krem dyniowy z mlekiem kokosowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/13

Pyszny krem dyniowy z mlekiem kokosowym


Któż nie lubi aromatycznego i rozgrzewającego kremu z dyni?

Tym razem wersja z mlekiem kokosowym. Gorąco polecam!

 

Składniki na 4 porcje:

  • Puree z pieczonej dyni* - 2 szklanki
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniak)
  • Mleko kokosowe - szklanka
  • Papryczka chilli (posiekana) - łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Imbir (sproszkowany) - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
 
*Wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Pasteryzuj jeśli chcesz przechowywać dłużej.

 

Sposób przygotowania:


  • Włoszczyznę zalej wodą i przygotuj bulion warzywny. 
  • Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
  • Do podsmażonej cebuli dodaj puree z dyni, mleko kokosowe, ugotowanego ziemniaka i marchew (z bulionu), przyprawy oraz ok. 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego (w zależności od tego jaką chcesz otrzymać gęstość kremu).
  • Zmiksuj wszystko na gładki krem, dopraw jeszcze do smaku, podgrzej i podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie grzanki, natka pietruszki oraz odrobina parmezanu).


Wartość odżywcza porcji kremu dyniowego (bez dodatków):

  • Energia: 178 kcal
  • Białko: 2,8 g
  • Tłuszcz: 15,3 g
  • Węglowodany: 12,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 0 mg


Krem z dyni jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6;
Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

14 komentarzy:

  1. mmmm jak pysznie wygląda! a jak jestem wielką fanką dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielką fanką twojego bloga! Byś mogła zrobic takie dietetyczne batoniki na drugie śniadanie do szkoły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :)
      http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/08/jaglane-batoniki-zdrowa-i-pyszna.html

      Usuń
  3. Ajj , wszędzie zupy i inne cudeńka z dyni , chyba w końcu muszę się zebrać i coś sama upichcić :) Zupka wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy to chodzi o mleczko kokosowe z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  5. A może udałoby się dodać jakiś jadłospis tani, szybki i redukcyjny?:>
    Idealny dla studentów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpyszniejszy przepis na krem dyniowy, z jakim udało mi się zmierzyć! :) DZIĘKUJĘ za ten wpis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile wlać mniej więcej wody do tego bulionu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od ilości włoszczyzny, ale żeby uzyskać ilość potrzebną do kremu to na pewno 1 litr wody.

      Usuń