Krem z cukinii | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/08/10

Krem z cukinii

Zupy krem mogą stanowić fajną opcję na lekką, warzywną kolację lub podwieczorek. Można przygotować w większej ilości i mieć na drugi dzień jeden posiłek z głowy. Choćby taki prosty krem cukiniowy.


Składniki na 3 porcje:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Do podania (opcjonalnie):
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • odrobina oliwy
  • grzanki z chleba pełnoziarnistego

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki i marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w bulionie.
  • Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
  • Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do cebuli - smaż aż zmięknie.
  • Zawartość patelni przełóż do ugotowanych warzyw i zmiksuj na gładki krem.


Wartość odżywcza porcji kremu cukiniowego:

  • Energia: 163 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Krem cukiniowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

1 komentarz: