Któż nie lubi aromatycznego i rozgrzewającego kremu z dyni?
Tym razem wersja z mlekiem kokosowym. Gorąco polecam!
Składniki na 4 porcje:
- Puree z pieczonej dyni* - 2 szklanki
- Cebula - sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniak)
- Mleko kokosowe - szklanka
- Papryczka chilli (posiekana) - łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Imbir (sproszkowany) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
*Wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Pasteryzuj jeśli chcesz przechowywać dłużej.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę zalej wodą i przygotuj bulion warzywny.
- Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
- Do podsmażonej cebuli dodaj puree z dyni, mleko kokosowe, ugotowanego ziemniaka i marchew (z bulionu), przyprawy oraz ok. 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego (w zależności od tego jaką chcesz otrzymać gęstość kremu).
- Zmiksuj wszystko na gładki krem, dopraw jeszcze do smaku, podgrzej i podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie grzanki, natka pietruszki oraz odrobina parmezanu).
Wartość odżywcza porcji kremu dyniowego (bez dodatków):
- Energia: 178 kcal
- Białko: 2,8 g
- Tłuszcz: 15,3 g
- Węglowodany: 12,5 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 0 mg
Krem z dyni jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6;
mmmm jak pysznie wygląda! a jak jestem wielką fanką dyni :)
OdpowiedzUsuńsmacznie!
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką twojego bloga! Byś mogła zrobic takie dietetyczne batoniki na drugie śniadanie do szkoły?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńhttp://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/08/jaglane-batoniki-zdrowa-i-pyszna.html
uwielbiam zupę dyniową
OdpowiedzUsuńAjj , wszędzie zupy i inne cudeńka z dyni , chyba w końcu muszę się zebrać i coś sama upichcić :) Zupka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńczy to chodzi o mleczko kokosowe z puszki?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńA może udałoby się dodać jakiś jadłospis tani, szybki i redukcyjny?:>
OdpowiedzUsuńIdealny dla studentów :D
Ostre jak diabli
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszy przepis na krem dyniowy, z jakim udało mi się zmierzyć! :) DZIĘKUJĘ za ten wpis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńa ile wlać mniej więcej wody do tego bulionu?
OdpowiedzUsuńTo zależy od ilości włoszczyzny, ale żeby uzyskać ilość potrzebną do kremu to na pewno 1 litr wody.
UsuńJestem fanka zupy dyniowej i robilam ją na rozne sposoby. Ten przepis rozwalil system. Jest aromatyczna i pikantna.
OdpowiedzUsuńSuper ;)
UsuńDzięki za komentarz!
Pani Paulinko a jak duża musi być dynia aby uzyskać 2 szklanki puree z dyni ? Pani przepisy są poprostu świetne . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, zawsze piekę większą ilość i później dodaję do różnych rzeczy ;)
Usuń