Pyszny krem dyniowo - paprykowy | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/08

Pyszny krem dyniowo - paprykowy

Zupy krem albo się kocha, albo nienawidzi. Jeszcze nie tak dawno należałam do tej drugiej grupy. Ale z czasem, po przekonaniu się do ich konsystencji, bardzo je polubiłam. A krem z dyni to już w ogóle jest mistrzostwo! 


Składniki na 4 porcje:

  • Dynia - 700 - 800g po obraniu
  • Papryka czerwona - 2 sztuki
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bulion warzywny lub warzywno - drobiowy - 2 - 3 szklanki
  • Mleko kokosowe z puszki - 1 szklanka (200g)
  • Gałka muszkatołowa - 2 szczypty
  • Chilli w proszku - szczypta
  • Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • Oliwa - łyżka

Do podania (opcjonalnie):
  • Oliwa - łyżeczka
  • Pestki dyni - łyżka
  • Świeża bazylia


Sposób przygotowania:

  • Papryki (w całości) połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w temp. 220 stopni C. Obracaj co ok. 10 minut tak żeby skórka pociemniała z każdej strony. Papryki zaraz po upieczeniu przenieś do garnka i przykryj go pokrywką - zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek i posiekaną w kostkę dynię. Smaż przez ok. 15 minut.
  • Podsmażoną dynię przerzuć do rondelka i zalej bulionem. Gotuj przez ok. 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj upieczoną paprykę i mleczko kokosowe.
  • Zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji kremu dyniowo - paprykowego (bez dodatków):

  • Energia: 218 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 18 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Krem dyniowo - paprykowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

3 komentarze:

  1. uwielbiam zupy na mleku kokosowym, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Ja również ubóstwiam zupy na mleku kokosowym. Mniam...i uważam że dynia w połączeniu z nim jest świetna.. Jutro robię :)) szybko łatwo o przyjemnie ;)

    OdpowiedzUsuń