Pieczona papryka ma mnóstwo zastosowań. Można z niej przyrządzić nie tylko zupę, ale także paprykowy sos do makaronu, czy pyszny hummus paprykowy. Jeśli więc wstawiasz do pieczenia blaszkę z paprykami, koniecznie dorzuć 1 - 2 sztuki więcej.
Zupa krem z dyni i papryki - sładniki na 4 porcje:
- Dynia - 700 - 800g po obraniu
- Papryka czerwona - 2 sztuki
- Cebula - 2 średnie sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Bulion warzywny lub warzywno - drobiowy - 2 - 3 szklanki
- Mleko kokosowe z puszki - 1 szklanka (200g)
- Gałka muszkatołowa - 2 szczypty
- Chilli w proszku - szczypta
- Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
- Oliwa - łyżka
Do podania (opcjonalnie):
- Oliwa - łyżeczka
- Pestki dyni - łyżka
- Świeża bazylia
Krem z dyni i papryki - przepis:
- Papryki (w całości) połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w temp. 220 stopni C. Obracaj co ok. 10 minut tak żeby skórka pociemniała z każdej strony. Papryki zaraz po upieczeniu przenieś do garnka i przykryj go pokrywką - zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek i posiekaną w kostkę dynię. Smaż przez ok. 15 minut.
- Podsmażoną dynię przerzuć do rondelka i zalej bulionem. Gotuj przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj upieczoną paprykę i mleczko kokosowe.
- Zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji kremu dyniowo - paprykowego (bez dodatków):
- Energia: 218 kcal
- Białko: 5,5 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 18 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
Krem dyniowo - paprykowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem papryki:
- Faszerowana papryka
- Makaron z sosem z pieczonych warzyw
- Kurczak z ryżem
- Leczo z cukini
- Zupa krem z pieczonej papryki
uwielbiam zupy na mleku kokosowym, pychota :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńHej. Ja również ubóstwiam zupy na mleku kokosowym. Mniam...i uważam że dynia w połączeniu z nim jest świetna.. Jutro robię :)) szybko łatwo o przyjemnie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPierwszy krem dyniowy w moim wykonaniu, a taki pyszny <3 dzięki!
OdpowiedzUsuńZupę robiłam już dwa razy. Jest fenomenalna ❤ dzięki papryce nie jest mdła, jak w wielu innych przepisach na zupy z dyni. Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńRewelacja
OdpowiedzUsuń