Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to jedna z lepszych zup na jaką możemy pozwolić sobie latem. Soczyste pomidorki tylko proszą się, aby jeść je do każdego posiłku. I dobrze! Bo możemy na tym jedynie skorzystać.
Pomidory - zwłaszcza te poddane obróbce termicznej - są źródłem likopenu, czyli związku należącego do karotenoidów. Badania naukowe wskazują na jego niezmiernie cenne właściwości prozdrowotne. Likopen chroni nas przed chorobami nowotworowymi, metabolicznymi, układu nerwowego oraz układu krążenia.
U osób spożywających duże ilości pomidorów oraz ich przetworów ryzyko zachorowania na raka jest o 30 - 40% niższe w porównaniu do osób unikających tych warzyw. Stąd też pomidory powinny zajmować czołowe miejsce w naszej codziennej diecie. Zwłaszcza teraz - gdy kuszą smakiem i kolorem.
Krem z pomidorów - składniki na 4 porcje:
- Pomidory - 2 kg
- Cebula - 2 średnie sztuki
- Czosnek - 5 ząbków
- Bulion warzywny - 1,5 szklanki (+/- w zależności od tego jaką chcemy uzyskać gęstość i ile soku mają pomidory)
- Oliwa - 2 łyżki
Dodatki:
- Grzanki (chleb pełnoziarnisty posiekany w kostkę, skropiony oliwą i podprażony na patelni)
- Świeża bazylia
- Opcjonalnie łyżka nasion słonecznika
Zupa krem z pomidorów - przepis:
- Pomidory i obraną cebulę posiekaj na ćwiartki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do tego dodaj obrane ząbki czosnku. Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
- Upieczone warzywa zmiksuj blenderem na krem, który następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
- Do przetartego kremu dodaj odpowiednią ilość bulionu warzywnego i dopraw do smaku.
- Zupę podawaj z pełnoziarnistymi grzankami oraz świeżą bazylią.
Wartość odżywcza zupy krem z pomidorów (razem z grzankami):
- Energia: 240 kcal
- Białko: 9,5 g
- Tłuszcz: 7,7g
- Węglowodany: 33 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 0 mg
Krem z pieczonych pomidorów jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wypróbuj inne pyszne zupy krem:
Bomba likopenowa :D
OdpowiedzUsuńdokładnie tak ;)
UsuńCzy kaloryczność dotyczy jednej porcji czy całej zupy (czterech porcji)?
OdpowiedzUsuńPorcji, razem z grzanką z jednej kromki chleba
UsuńNo pyszna, pyszna! Chętnie bym przekąsiła, dziś na kolację :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pomidory, a w zapasie mam dużo, więc wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Uwielbiam. Pyszna, szybka i mega zdrowa :D
OdpowiedzUsuńtaką zupę jadłam na tegorocznych wakacjach. była pyszna :-) jutro wyruszam po pomidory :-)))
OdpowiedzUsuńdzis mój debiut z tą zupą;D trzymajcie kciuki!!
OdpowiedzUsuńTrzymam, trzymam! :)
UsuńPrzygotowałam dzień wcześniej, zamknęłam w pojemniczku. Idealny obiad w pracy kiedy ma się tylko 20 minut przerwy :) PYSZNE !
OdpowiedzUsuńWyszedł mi pyszny... przecier pomidorowy ;) Dla mnie o wiele zbyt esencjonalne. Ale to oczywiście kwestia gustu.
OdpowiedzUsuńDramat...nie dość że jałowa to jeszcze wstrętna bazylia....to nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa- krem. Właśnie skończyłyśmy z córką jeść. Dodałam dwie łyżki jogurtu naturalnego. Aksamitny smak i swoje pomidory. Palce lizać. Jutro kąsek w sezamie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńNie wiedziałam, że to takie proste! Pyszna pomidorowa <3
OdpowiedzUsuńPalce lizać. Super jako zupa ale również pycha sok pomidorowy .Polecam
OdpowiedzUsuńZupa wyśmienita!!!!!
OdpowiedzUsuń