Zupa pomidorowa z piekarnika? Można! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/08/07

Zupa pomidorowa z piekarnika? Można!


Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to jedna z lepszych zup na jaką możemy pozwolić sobie latem. Soczyste pomidorki tylko proszą się, aby jeść je do każdego posiłku. I dobrze! Bo możemy na tym jedynie skorzystać.

Pomidory - zwłaszcza te poddane obróbce termicznej - są źródłem likopenu, czyli związku należącego do karotenoidów. Badania naukowe wskazują na jego niezmiernie cenne właściwości prozdrowotne. Likopen chroni nas przed chorobami nowotworowymi, metabolicznymi, układu nerwowego oraz układu krążenia.

U osób spożywających duże ilości pomidorów oraz ich przetworów ryzyko zachorowania na raka jest o 30 - 40% niższe w porównaniu do osób unikających tych warzyw. Stąd też pomidory powinny zajmować czołowe miejsce w naszej codziennej diecie. Zwłaszcza teraz - gdy kuszą smakiem i kolorem.

Więcej informacji na temat diety przeciwnowotworowej znajdziesz w moim artykule -> klik

Składniki na 4 porcje:

  • Pomidory - 2 kg
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Bulion warzywny - 1,5 szklanki (+/- w zależności od tego jaką chcemy uzyskać gęstość i ile soku mają pomidory)
  • Oliwa - 2 łyżki

Dodatki:
  • Grzanki (chleb pełnoziarnisty posiekany w kostkę, skropiony oliwą i podprażony na patelni)
  • Świeża bazylia
  • Opcjonalnie łyżka nasion słonecznika



Sposób przygotowania:


  • Pomidory i obraną cebulę posiekaj na ćwiartki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do tego dodaj obrane ząbki czosnku. Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
  • Upieczone warzywa zmiksuj blenderem na krem, który następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
  • Do przetartego kremu dodaj odpowiednią ilość bulionu warzywnego i dopraw do smaku.
  • Zupę podawaj z pełnoziarnistymi grzankami oraz świeżą bazylią.



Wartość odżywcza zupy z pieczonych pomidorów (razem z grzankami):

  • Energia: 240 kcal
  • Białko: 9,5 g
  • Tłuszcz: 7,7g
  • Węglowodany: 33 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 0 mg


Zupa z pieczonych pomidorów jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

15 komentarzy:

  1. Bomba likopenowa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kaloryczność dotyczy jednej porcji czy całej zupy (czterech porcji)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcji, razem z grzanką z jednej kromki chleba

      Usuń
  3. No pyszna, pyszna! Chętnie bym przekąsiła, dziś na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pomidory, a w zapasie mam dużo, więc wypróbuję. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam. Pyszna, szybka i mega zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. taką zupę jadłam na tegorocznych wakacjach. była pyszna :-) jutro wyruszam po pomidory :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. dzis mój debiut z tą zupą;D trzymajcie kciuki!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przygotowałam dzień wcześniej, zamknęłam w pojemniczku. Idealny obiad w pracy kiedy ma się tylko 20 minut przerwy :) PYSZNE !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszedł mi pyszny... przecier pomidorowy ;) Dla mnie o wiele zbyt esencjonalne. Ale to oczywiście kwestia gustu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dramat...nie dość że jałowa to jeszcze wstrętna bazylia....to nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna zupa- krem. Właśnie skończyłyśmy z córką jeść. Dodałam dwie łyżki jogurtu naturalnego. Aksamitny smak i swoje pomidory. Palce lizać. Jutro kąsek w sezamie.

    OdpowiedzUsuń