Paulina Styś-Nowak dnia 2022/10/25

Puree z dyni

Puree z dyni przygotowuje się bardzo prosto i bardzo szybko. Warto zrobić go więcej, podzielić na mniejsze porcje, zamrozić i korzystać w razie potrzeby. 

A wykorzystane zostanie z pewnością, ponieważ posiada wszechstronne zastosowanie. Puree z dyni to przecież podstawowy składnik królowej jesiennych zup - mowa oczywiście o kremie z dyni. Delikatny dyniowy mus to również dobra baza do makaronowych sosów jak na przykład w przepisie na makaron z dynią, czy też makaron z sosem dyniowym. Nie zapominajmy o przepisach na słodko: pumpkin pie, sernik dyniowy, placuszki z dyni, czy ciasto dyniowe. Można by tak wymieniać w nieskończoność :)

    

Puree z dyni - składniki:

  • Dowolna dynia (np. piżmowa, hokkaido)

Jak zrobić puree z dyni?


Dynię przekrój na pół i wydrąż pestki. Następnie wydrążoną dynię pokrój na 1 - 2 centymetrowe plastry. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 30 minut (dynia powinna być miękka).

Oddziel miąższ od skórki. Miąższ zmiksuj na gładkie puree i przełóż do zamykanego pojemnika. Przechowuj w lodówce do 5 dni, lub podziel na mniejsze porcje i schowaj do zamrażarki po to by korzystać w razie potrzeby.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz