A wykorzystane zostanie z pewnością, ponieważ posiada wszechstronne zastosowanie. Puree z dyni to przecież podstawowy składnik królowej jesiennych zup - mowa oczywiście o kremie z dyni. Delikatny dyniowy mus to również dobra baza do makaronowych sosów jak na przykład w przepisie na makaron z dynią, czy też makaron z sosem dyniowym. Nie zapominajmy o przepisach na słodko: pumpkin pie, sernik dyniowy, placuszki z dyni, czy ciasto dyniowe. Można by tak wymieniać w nieskończoność :)
Puree z dyni - składniki:
- Dowolna dynia (np. piżmowa, hokkaido)
Jak zrobić puree z dyni?
Dynię przekrój na pół i wydrąż pestki. Następnie wydrążoną dynię pokrój na 1 - 2 centymetrowe plastry. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 30 minut (dynia powinna być miękka).
Oddziel miąższ od skórki. Miąższ zmiksuj na gładkie puree i przełóż do zamykanego pojemnika. Przechowuj w lodówce do 5 dni, lub podziel na mniejsze porcje i schowaj do zamrażarki po to by korzystać w razie potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz