Jeśli jesteś fanem zup krem koniecznie wypróbuj zupę krem z dyni oraz krem z pomidorów.
Krem z buraka - składniki na 4 porcje:
- Buraki - 2 średnie sztuki
- Ziemniaki - 2 sztuki
- Marchew - 1 sztuka
- Bulion - 4 szklanki
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1 sztuka
- Olej lub oliwa - łyżka
- Mleko kokosowe - szklanka
Zupa krem z buraków - przepis:
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie do miękkości (ok. 20 minut).
- W międzyczasie na oleju zeszklij cebulę i czosnek - dodaj do gotujących się warzyw.
- Zmiksuj zupę na gładki krem z dodatkiem mleka kokosowego, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli. Podawaj z migdałami lub ziarnami słonecznika.
Wartość odżywcza porcji kremu buraczanego:
- Energia: 233 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 21 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Krem buraczany jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B6, PP;
czy mleko kokosowe jest konieczne...? Mam w domu wszystkie składniki na tą zupę prócz mleka kokosowego, a wielkiej chętki na nią nabrałam ;)
OdpowiedzUsuńPani Paulina dawała kiedyś przepis na domowe mleko kokosowe. Wystarczy woda i wiórki kokosowe :)
UsuńZ mlekiem kokosowym nabiera tego czegoś i w smaku i w konsystencji ;)
UsuńOczywiście nie jest konieczne, można np. dodać już na talerzu kleks jogurtu naturalnego, ale będzie mniej smaczne.
a jak nie mam tez wiórków...;P
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy bym się przekonała do tego smaku :)
OdpowiedzUsuńMozna prosic jakis przepis na bulion? ;) warzywny czy na miesie?
OdpowiedzUsuńZupa pyszna :) Troszkę ją zmodyfikowałam, bo nie miałam bulionu. Dodałam tylko korzeń pietruszki, pora i selera, żeby nie była mdła. Wyszła super, a mleczko kokosowe rzeczywiście niezbędne w smaku :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo reprezentacyjnie:)
Dziękuję za przepis :)
Wreszcie zrobiłam, wyszła super :) Jestem ciekawa czy innym domownikom także przypadnie do gustu
OdpowiedzUsuńWitam wszystkich...właśnie zrobiłam krem z buraka i pokochałam tą zupę..jest smaczna kremowa cudowna, i to mleczko kokosowe super pasuje.pani Paulino super przepis jak zresztą cały blog.kobietki róbcie tą zupę bo jest pyszna...pisze to osoba która nie przepada za np.barszczem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miły komentarz! :)
UsuńNa prawdę wyborna ta zupka!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńCzy to mleczko kokosowane to ma byc zwykle mleko, czy takie z puszki geste jak smietanka? :D
OdpowiedzUsuńto z puszki ;)
UsuńPyszny krem! Zaczynamy odchidzane mojego meaz, ciesze sie ze trafilam na Pani blog :)
OdpowiedzUsuńBoziu, jakie to dobre!! Jadłabym codziennie.. 😋😋😋
OdpowiedzUsuńPomimo, że zupy-krem uwielbiam to przyznam, że ten krem przygotowywałam z lekkim powątpiewaniem. Połączenie buraczków z mlekiem kokosowym wydawało mi się trochę dziwne, ale jakże się myliłam. Oba produkty pasują do siebie wspaniale, a krem buraczany jest rzeczywiście pyszny. Dziękuję za przepis! Na pewno będę jeszcze nie raz z niego korzystać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
a jak się chce schudnąć to taki krem z mlekiem kokosowym to nie samobójstwo? :)
OdpowiedzUsuńPewnie, liczy się ogólna kaloryczność posiłków nie poszczególne składniki :)
UsuńPozdrawiam!
Ja od zawsze używałam mleka kokosowego domowej roboty. Raz kupiłam w puszce i nie bylam wsię stanie przełknąc potrawy którą z niego zrobiłam. Może Pani polecić konkretne mleko koko, albo może ma Pani sposób na zagęszczenie domowego. Chetnie bym wyprobowała ten przepis
OdpowiedzUsuńJa używam mleka Real Thai (nie ma żadnych dodatków) ;)
UsuńSposobów na zagęszczenie domowego niestety nie znam.
Bardzo smaczna zupa :) dziękuję za podzielenie się przepisem :)
OdpowiedzUsuńKrem przepyszny, ja dodałam jeszcze trochę octu jabłkowego.Niebo:-)
OdpowiedzUsuńKrem jest przepyszny Polecam:)
OdpowiedzUsuń