Paulina Styś-Nowak dnia 2017/10/24

Pyszny krem buraczany

Krem buraczany o pięknym kolorze - idealny na ciepłą rozgrzewającą kolację lub drugie śniadanie :)


Składniki na 4 porcje:

  • Buraki - 2 średnie sztuki
  • Ziemniaki - 2 sztuki
  • Marchew - 1 sztuka
  • Bulion - 4 szklanki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Olej lub oliwa - łyżka
  • Mleko kokosowe - szklanka


Sposób przygotowania:


  • Warzywa obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie do miękkości (ok. 20 minut). 
  • W międzyczasie na oleju zeszklij cebulę i czosnek - dodaj do gotujących się warzyw.
  • Zmiksuj zupę na gładki krem z dodatkiem mleka kokosowego, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli. Podawaj z migdałami lub ziarnami słonecznika.



Wartość odżywcza porcji kremu buraczanego:

  • Energia: 233 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 21 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Krem buraczany jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B6, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

25 komentarzy:

  1. czy mleko kokosowe jest konieczne...? Mam w domu wszystkie składniki na tą zupę prócz mleka kokosowego, a wielkiej chętki na nią nabrałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Paulina dawała kiedyś przepis na domowe mleko kokosowe. Wystarczy woda i wiórki kokosowe :)

      Usuń
    2. Z mlekiem kokosowym nabiera tego czegoś i w smaku i w konsystencji ;)

      Oczywiście nie jest konieczne, można np. dodać już na talerzu kleks jogurtu naturalnego, ale będzie mniej smaczne.

      Usuń
  2. a jak nie mam tez wiórków...;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy bym się przekonała do tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna prosic jakis przepis na bulion? ;) warzywny czy na miesie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa pyszna :) Troszkę ją zmodyfikowałam, bo nie miałam bulionu. Dodałam tylko korzeń pietruszki, pora i selera, żeby nie była mdła. Wyszła super, a mleczko kokosowe rzeczywiście niezbędne w smaku :)
    Zupa wygląda bardzo reprezentacyjnie:)
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie zrobiłam, wyszła super :) Jestem ciekawa czy innym domownikom także przypadnie do gustu

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam wszystkich...właśnie zrobiłam krem z buraka i pokochałam tą zupę..jest smaczna kremowa cudowna, i to mleczko kokosowe super pasuje.pani Paulino super przepis jak zresztą cały blog.kobietki róbcie tą zupę bo jest pyszna...pisze to osoba która nie przepada za np.barszczem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na prawdę wyborna ta zupka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to mleczko kokosowane to ma byc zwykle mleko, czy takie z puszki geste jak smietanka? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny krem! Zaczynamy odchidzane mojego meaz, ciesze sie ze trafilam na Pani blog :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Boziu, jakie to dobre!! Jadłabym codziennie.. 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomimo, że zupy-krem uwielbiam to przyznam, że ten krem przygotowywałam z lekkim powątpiewaniem. Połączenie buraczków z mlekiem kokosowym wydawało mi się trochę dziwne, ale jakże się myliłam. Oba produkty pasują do siebie wspaniale, a krem buraczany jest rzeczywiście pyszny. Dziękuję za przepis! Na pewno będę jeszcze nie raz z niego korzystać.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. a jak się chce schudnąć to taki krem z mlekiem kokosowym to nie samobójstwo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, liczy się ogólna kaloryczność posiłków nie poszczególne składniki :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Ja od zawsze używałam mleka kokosowego domowej roboty. Raz kupiłam w puszce i nie bylam wsię stanie przełknąc potrawy którą z niego zrobiłam. Może Pani polecić konkretne mleko koko, albo może ma Pani sposób na zagęszczenie domowego. Chetnie bym wyprobowała ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mleka Real Thai (nie ma żadnych dodatków) ;)

      Sposobów na zagęszczenie domowego niestety nie znam.

      Usuń
  15. Bardzo smaczna zupa :) dziękuję za podzielenie się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Krem przepyszny, ja dodałam jeszcze trochę octu jabłkowego.Niebo:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krem jest przepyszny Polecam:)

    OdpowiedzUsuń