Pyszny krem buraczany | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/10/24

Pyszny krem buraczany

Krem buraczany o pięknym kolorze - idealny na ciepłą rozgrzewającą kolację lub drugie śniadanie :)


Składniki na 4 porcje:

  • Buraki - 2 średnie sztuki
  • Ziemniaki - 2 sztuki
  • Marchew - 1 sztuka
  • Bulion - 4 szklanki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Olej lub oliwa - łyżka
  • Mleko kokosowe - szklanka


Sposób przygotowania:


  • Warzywa obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie do miękkości (ok. 20 minut). 
  • W międzyczasie na oleju zeszklij cebulę i czosnek - dodaj do gotujących się warzyw.
  • Zmiksuj zupę na gładki krem z dodatkiem mleka kokosowego, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli. Podawaj z migdałami lub ziarnami słonecznika.



Wartość odżywcza porcji kremu buraczanego:

  • Energia: 233 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 21 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Krem buraczany jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

7 komentarzy:

  1. czy mleko kokosowe jest konieczne...? Mam w domu wszystkie składniki na tą zupę prócz mleka kokosowego, a wielkiej chętki na nią nabrałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Paulina dawała kiedyś przepis na domowe mleko kokosowe. Wystarczy woda i wiórki kokosowe :)

      Usuń
    2. Z mlekiem kokosowym nabiera tego czegoś i w smaku i w konsystencji ;)

      Oczywiście nie jest konieczne, można np. dodać już na talerzu kleks jogurtu naturalnego, ale będzie mniej smaczne.

      Usuń
  2. a jak nie mam tez wiórków...;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy bym się przekonała do tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna prosic jakis przepis na bulion? ;) warzywny czy na miesie?

    OdpowiedzUsuń