Paulina Styś-Nowak dnia 2022/11/07

Makaron z sosem dyniowym

Jeśli masz w domu puree z dyni to na pewno nie zaznasz głodu. A wszystko dzięki jego wszechstronnemu zastosowaniu. Kto nie wierzy niech sam sprawdzi jak łatwo przygotować pyszny makaron z sosem dyniowym.   


Makaron z sosem dyniowym - składniki na 2 porcje:

  • Makaron o dowolnym kształcie (u mnie tagliatelle) - 200g
  • Puree z dyni - 1 szklanka
  • Śmietana 30% - 1/2 szklanki
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Stary ser parmezan - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz


Makaron z sosem dyniowym - przepis

Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. 

Puree z dyni zmiksuj razem ze śmietanką - dodaj stary parmezan, a także sól, pieprz. Na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę (najlepiej na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie przeciśnij czosnek do cebuli i smaż na większym ogniu przez krótką chwilę. 

Na patelnie z cebulą i czosnkiem wrzuć ugotowany makaron, a następnie sos dyniowo - śmietanowy. Wymieszaj dokładnie składniki, tak aby sos oblepił makaron a cała potrawa była ciepła. Wyłóż na talerz i ozdób odrobiną parmezanu oraz świeżą bazylią.


Wartość odżywcza porcji makaronu z sosem dyniowym:

  • Energia: 709 kcal
  • Białko: 20,5 g
  • Tłuszcz: 27 g
  • Węglowodany: 99 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,4 g
  • Ładunek glikemiczny: 45,9

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz:

  1. Fit i zdrowe 709 kcal... a wystarczy śmietanę zastąpić czym innym i kaloryczność o połowę spada

    OdpowiedzUsuń