Makaron z sosem dyniowym - składniki na 2 porcje:
- Makaron o dowolnym kształcie (u mnie tagliatelle) - 200g
- Puree z dyni - 1 szklanka
- Śmietana 30% - 1/2 szklanki
- Cebula - 1 mała sztuka
- Czosnek - 4 ząbki
- Stary ser parmezan - 2 łyżki
- Olej rzepakowy - 1 łyżka
- Sól, pieprz
Makaron z sosem dyniowym - przepis
Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
Puree z dyni zmiksuj razem ze śmietanką - dodaj stary parmezan, a także sól, pieprz. Na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę (najlepiej na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie przeciśnij czosnek do cebuli i smaż na większym ogniu przez krótką chwilę.
Na patelnie z cebulą i czosnkiem wrzuć ugotowany makaron, a następnie sos dyniowo - śmietanowy. Wymieszaj dokładnie składniki, tak aby sos oblepił makaron a cała potrawa była ciepła. Wyłóż na talerz i ozdób odrobiną parmezanu oraz świeżą bazylią.
Wartość odżywcza porcji makaronu z sosem dyniowym:
- Energia: 709 kcal
- Białko: 20,5 g
- Tłuszcz: 27 g
- Węglowodany: 99 g
- Błonnik pokarmowy: 5,4 g
- Ładunek glikemiczny: 45,9
Fit i zdrowe 709 kcal... a wystarczy śmietanę zastąpić czym innym i kaloryczność o połowę spada
OdpowiedzUsuń