Jeśli lubicie wypieki z dodatkiem dyni, koniecznie wypróbujcie także ten sernik dyniowy.
Składniki na keksówkę (szerokość 9 cm, długość 22 cm):
- Mąka pełnoziarnista (graham) - 1,5 szklanki
- Cukier (można śmiało zastąpić ksylitolem) - 1/2 szklanki
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- Zmielona wanilia - 1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Kardamon - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Puree z dyni - 1 szklanka
- Mleko kokosowe z puszki - 1 szklanka (200g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki
Polewa:
- Gorzka czekolada (70% kakao) - tabliczka (100g)
- Zmielone orzechy włoskie - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki suche (mąkę, cukier/ksylitol, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy).
- Wymieszaj składniki mokre (puree dyniowe, mleko kokosowe, sok z cytryny).
- Wymieszaj składniki mokre z suchymi.
- Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C. Piecz przez ok. 1 godzinę.
- Gdy ciasto ostygnie polej je rozpuszczoną czekoladą i oprósz zmielonymi orzechami.
Wartość odżywcza plastra ciasta dyniowego (1/10 całości):
- Energia: 231 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 30 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Ciasto dyniowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
Czy mielimy całą laskę wanilii razem z nasionami?
OdpowiedzUsuńJak korzystam już z gotowej przyprawy. Jeśli chce Pani dodać wanilię z laski to proszę po prostu wydłubać ziarenka i dodać je do ciasta :)
UsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńZamiast mleka kokosowego dodałam krowiego-ciasto w piekarniku...
OdpowiedzUsuńJuż pachnie...Mam nadzieję że bedzie smaczne...
Daj znać czy wyszło. Kokosowe jest jednak zdecydowanie gęstsze i zawiera więcej tłuszczu więc wpływa na strukturę ciasta.
UsuńWyszło PYSZNE!!!! Mleko trzeba dodawać powoli i patrzeć na konsystencję ciasta.
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńA jaka ma byc konsystencja? Bo ja zrobilalam taka, zeby wlac ciasto do formy i straszny zakalec (ale pieknie pachnial)
UsuńCiasto jest dosyć gęste
UsuńHej dynia została po Halloween na zupę ale...zrobię tez pyszne o proste ciasto dzięki Tobie..😉
OdpowiedzUsuńJakiej dyni używasz?
OdpowiedzUsuńAkurat miałam dynię zwyczajną (tą wielką).
UsuńCzy w przypadku mleka kokosowego używamy tylko stala, gesta czesc czy mieszam z ta plynna?
OdpowiedzUsuńMieszamy ;)
Usuńczy zamiast dyni można dodać banany
OdpowiedzUsuńProszę spróbować - możliwe, że będzie ok
Usuńczy mąkę graham mogę zastąpić pszenną pytlową lub gryczaną?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z gryczaną :)
UsuńDzięki! Spróbuję z gryczaną i dam znać, co z tego wyszło ;)
OdpowiedzUsuńZakalec
OdpowiedzUsuńJeżeli chcę zastąpić mleko kokosowe zwykłym olejem to ile powinnam mniej więcej go dodać? ;)
OdpowiedzUsuńA czy mogę zastąpić dynię cukinią?? Jeżeli tak to co mam wcześniej z nią zrobić - upiec?
OdpowiedzUsuńCukinia nie da tutaj rady :(
UsuńPolecam to ciasto: https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2016/08/cukiniowe-brownie.html
witam, ciasto nie wyszlo takie jak na zdjeciu, wnetrze jest takie jakby bylo surowe po prostu, trzymalam dobre 1,5 h. wydaje mi sie, ze moze cos w proporcjach popsulam? prosze o pomoc, dziekuje bardzo :)
OdpowiedzUsuń