
Dzisiaj mam dla Was przepis na odchudzoną wersję amerykańskiego ciasta Pumpkin pie. Lekka, korzenna tarta na migdałowym spodzie to doskonały umilacz
jesiennych podwieczorków. Do tego kubek ciepłej kawy lub herbaty i
niczego mi więcej nie trzeba.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
Spód:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
- Migdały zmiksowane na mąkę - 80g
- Masło - 3 łyżki
- Jajo - sztuka
- Cynamon - płaska łyżeczka
- Cukier - łyżka (opcjonalnie)
Wypełnienie:
- Puree z pieczonej dyni* (warto wybrać odmianę hokkaido, wówczas uzyskamy intensywny kolor nadzienia) - 400g
- Jaja - 3 sztuki
- Suszone daktyle - 50g
- Miód - 3 łyżki
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Imbir - łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- Kardamon - 1/4 łyżeczki
*Wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Pasteryzuj jeśli chcesz przechowywać dłużej.
Sposób przygotowania:
- Składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 40 minut.
- Ciastem wyłóż formę na tartę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 15 minut.
- W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki na wypełnienie (daktyle warto wcześniej drobno posiekać).
- Na upieczony spód wyłóż nadzienie i piecz dalej w zmniejszonej temperaturze do 160 stopni C przez 60 minut.
- Ciasto pysznie smakuje z ciepłą polewą z gorzkiej czekolady :)
Wartość odżywcza porcji dyniowej tarty (1/10 formy):
- Energia: 201 kcal
- Białko: 6,9 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 96 mg
Dyniowa tarta jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
a ja tak uwielbiam dynię, z chęcią wprosiłabym się na kawałek!
OdpowiedzUsuńporywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pumpkin pie! Chyba sobie upiękę za tydzień jeszcze jedno :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńU mnie dynia to codziennie gdzieś się znajdzie w jadłospisie :)
OdpowiedzUsuńCiacho muszę koniecznie wypróbować :) Wygląda super, a do tego ma mało kalorii :)
Muszę w końcu spróbować słynnego pumpkin pie...W zdrowej wersji jest na pewno lepsze :)
OdpowiedzUsuńPaulina, masz moze pomysl na jakis "zdrowy" slodki krem albo sos do takiego ciacha? Bo juz slysze komentarze, ze za suche bedzie ... :/
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada proszę Pani :-)
UsuńJa polałam ciasto ciepłą, roztopioną gorzką czekoladą. Jak dla mnie nie jest absolutnie za suche :)
UsuńEwentualnie można zrobić kleksa z kremu z migdałów. Szklankę migdałów należy namoczyć przez godzinę w wodzie, a następnie zmiksować z dowolnym mlekiem roślinnym (mleka dodajemy stopniowo, aby powstał gęsty krem). Krem słodzimy miodem do smaku.
Ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale wygląda pysznie! Aż będę musiała w końcu się za taką wersję tarty zabrać :)
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla kupnych, kremowych ciast, które nie wiemy co tak naprawdę zawierają w swoim składzie:))
OdpowiedzUsuńPo udanym wypieku pasztetu z ciecierzycy wzięłam się za tartę. Nigdy nie robiłam pumpkin pie, ani żadnego innego ciasta z dynią. Pierwszy kęs- hmmm....., a potem nie mogłam nie wziąć jeszcze kawałeczka. oczywiście polałam roztopioną gorzką....wow pycha :)
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć daktyle w kremie? :)
OdpowiedzUsuńLepiej nie, będzie niesłodkie :)
UsuńCzy mozna migdaly zastapic orzechami wloskimi?
OdpowiedzUsuńMożna, spróbować, ale migdały mają łagodniejszy smak ;)
UsuńCzy zamiast migdałów mogą być mielone wiórki kokosowe?
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny i puszysty :) ale spód zrobiłam z płatków owsianych i orzechów z odrobiną miodu i masła
OdpowiedzUsuńJakie będą składniki dla formy 32 cm?
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową albo płatkami owsianymi zmielonymi?
OdpowiedzUsuńTak, śmiało :)
UsuńŁyżki masła mają być czubate,płaskie?masło ma stałe czy rozpuszczone ?może lepiej w gramach to podać?
OdpowiedzUsuńŁyżki masła przeciętne ;) (gdyby miały być inne bym napisała), masło może być stałe, choć szybciej zagniecie się ciasto z rozpuszczonym.
UsuńPozdrawiam :)