Korzystam z dyniowego sezonu ile się da. Te pękate głowy są super zdrowe i niskokaloryczne. Do tego pasują praktycznie do wszystkiego. I na ostro, i na słodko. Do ciast, deserów, sałatek czy dań głównych. Grzech nie skorzystać z tych dobrodziejstw ;) Pamiętajcie, że puree z dyni można zamrozić lub zapasteryzować.
Dzisiaj mam dla Was przepis na odchudzoną wersję amerykańskiego ciasta Pumpkin pie. Lekka, korzenna tarta na migdałowym spodzie to doskonały umilacz
jesiennych podwieczorków. Jest równie smaczna jak sernik dyniowy. Do tego kubek ciepłej kawy lub herbaty i
niczego mi więcej nie trzeba.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
Spód:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
- Migdały zmiksowane na mąkę - 80g
- Masło - 3 łyżki
- Jajo - sztuka
- Cynamon - płaska łyżeczka
- Cukier - łyżka (opcjonalnie)
Wypełnienie:
- Puree z dyni - 400g
- Jaja - 3 sztuki
- Suszone daktyle - 50g
- Miód - 3 łyżki
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Imbir - łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- Kardamon - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 40 minut.
- Ciastem wyłóż formę na tartę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 15 minut.
- W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki na wypełnienie (daktyle warto wcześniej drobno posiekać).
- Na upieczony spód wyłóż nadzienie i piecz dalej w zmniejszonej temperaturze do 160 stopni C przez 60 minut.
- Ciasto pysznie smakuje z ciepłą polewą z gorzkiej czekolady :)
Wartość odżywcza porcji dyniowej tarty (1/10 formy):
- Energia: 201 kcal
- Białko: 6,9 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 96 mg
Dyniowa tarta jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
a ja tak uwielbiam dynię, z chęcią wprosiłabym się na kawałek!
OdpowiedzUsuńporywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pumpkin pie! Chyba sobie upiękę za tydzień jeszcze jedno :D
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńU mnie dynia to codziennie gdzieś się znajdzie w jadłospisie :)
OdpowiedzUsuńCiacho muszę koniecznie wypróbować :) Wygląda super, a do tego ma mało kalorii :)
Muszę w końcu spróbować słynnego pumpkin pie...W zdrowej wersji jest na pewno lepsze :)
OdpowiedzUsuńPaulina, masz moze pomysl na jakis "zdrowy" slodki krem albo sos do takiego ciacha? Bo juz slysze komentarze, ze za suche bedzie ... :/
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada proszę Pani :-)
UsuńJa polałam ciasto ciepłą, roztopioną gorzką czekoladą. Jak dla mnie nie jest absolutnie za suche :)
UsuńEwentualnie można zrobić kleksa z kremu z migdałów. Szklankę migdałów należy namoczyć przez godzinę w wodzie, a następnie zmiksować z dowolnym mlekiem roślinnym (mleka dodajemy stopniowo, aby powstał gęsty krem). Krem słodzimy miodem do smaku.
Ani nie jadłam, ani nie robiłam, ale wygląda pysznie! Aż będę musiała w końcu się za taką wersję tarty zabrać :)
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla kupnych, kremowych ciast, które nie wiemy co tak naprawdę zawierają w swoim składzie:))
OdpowiedzUsuńPo udanym wypieku pasztetu z ciecierzycy wzięłam się za tartę. Nigdy nie robiłam pumpkin pie, ani żadnego innego ciasta z dynią. Pierwszy kęs- hmmm....., a potem nie mogłam nie wziąć jeszcze kawałeczka. oczywiście polałam roztopioną gorzką....wow pycha :)
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć daktyle w kremie? :)
OdpowiedzUsuńLepiej nie, będzie niesłodkie :)
UsuńCzy mozna migdaly zastapic orzechami wloskimi?
OdpowiedzUsuńMożna, spróbować, ale migdały mają łagodniejszy smak ;)
UsuńCzy zamiast migdałów mogą być mielone wiórki kokosowe?
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny i puszysty :) ale spód zrobiłam z płatków owsianych i orzechów z odrobiną miodu i masła
OdpowiedzUsuńJakie będą składniki dla formy 32 cm?
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową albo płatkami owsianymi zmielonymi?
OdpowiedzUsuńTak, śmiało :)
UsuńŁyżki masła mają być czubate,płaskie?masło ma stałe czy rozpuszczone ?może lepiej w gramach to podać?
OdpowiedzUsuńŁyżki masła przeciętne ;) (gdyby miały być inne bym napisała), masło może być stałe, choć szybciej zagniecie się ciasto z rozpuszczonym.
UsuńPozdrawiam :)