Przepis ten wymaga nieco czasu, głównie dlatego, że musimy wcześniej ugotować ziemniaki. Jednak nie jest on zbyt pracochłonny jeśli chodzi o sposób przygotowania. Jest dużo szybciej niż w przypadku tych placków ziemniaczanych, a efekt równie dobry.
Te ziemniaki z piekarnika można podać na wiele różnych sposobów, np. z sosem czosnkowym, wędzonym łososiem i świeżymi warzywami, z gulaszem z soczewicy, albo gulaszem z kurczaka. Ja tego dnia gotowałam też schab duszony, więc padło na takie połączenie.
Pieczone ziemniaki - składniki na 2 porcje:
- Ziemniaki średniej wielkości - 6 sztuk
- Oliwa z oliwek - 6 łyżeczek
- Sól, pieprz
Ziemniaki z piekarnika - przepis:
Ziemniaki dokładnie umyj. Gotuj w skórce w wodzie przez ok. 30 minut. Ważne, aby wszystkie ziemniaki były podobnej wielkości.
Ugotowane ziemniaki odcedź z wody i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinaj je nożem w 2 - 3 miejscach.
Ziemniaki rozgnieć za pomocą miseczki lub innego naczynia, które nadaje się go rozgniatania. Oprósz je solą i pieprzem. Skrop oliwą - po jednej łyżeczce na ziemniaka.
Piecz z termoobiegiem w temp. 220 stopni C przez 40 minut. Przy okazji upiekłam czosnek, który wykorzystuje do innych dań, lub po prostu do posmarowania chleb.
Wartość odżywcza porcji pieczonych ziemniaków:
- Energia: 363 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 55 g
- Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńdo czego wykorzystujesz taki pieczony czosnek?
OdpowiedzUsuń