Sernik dyniowy - składniki na ciasto:
- Ciasteczka pełnoziarniste - 150g
- Masło - 60g
- Ser na sernik (ja użyłam President) - 750 g
- Puree z dyni - 1 i 1/2 szklanki
- Banan (dojrzały) - sztuka
- Jaja - 3 sztuki
- Cukier - 3/4 szklanki
- Wanilia mielona - łyżeczka
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Suszone daktyle - ok. 60 g
- Masło orzechowe - 2 łyżki
- Czekolada gorzka (64%) - 1/2 tabliczki
- Orzeszki ziemne prażone bez soli - garść
Sernik dyniowy - przepis:
Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop w rondelku. Ciastka zmiksuj na proszek w malakserze i wymieszaj z masłem. Tak przygotowaną mieszankę rozłóż równomiernie na blaszce.
Białka jajek oddziel od żółtek. Do miski włóż ser, puree z dyni, banana, wanilię, cukier, zółtka jaj oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj blenderem na gładką, puszystą masę.
Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z pozostałymi składnikami. Masę przelej na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Ciasto piecz w temp. 180 stopi C przez godzinę. Gdy się upiecze pozostaw je do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
W między czasie przygotuj polewę. Daktyle zalej gorącą wodą na ok. 30 minut. Następnie wyjmij je z wody (nie wylewaj jej!) i zmiksuj blenderem razem z masłem orzechowym. Dodaj kilka łyżek wody spod daktyli (ja dodałam 6 łyżek), aby powstał kremowy, lecz rzadki sos. Pojemnik z daktylowo - orzechowym sosem przełóż do garnka z gorącą wodą. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i mieszaj aż się rozpuści i połączy z resztą składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz