Paulina Styś-Nowak dnia 2022/11/03

Sernik dyniowy

Dziś ma dla was nieco lżejszą wersję sernika dyniowego. Jest tutaj zdecydowanie mniej tłuszczu i nieco mniej cukru niż w klasycznym przepisie. Jeśli więc potrzebujecie nieco słodyczy podczas odchudzania to ten sernik będzie fajnym urozmaiceniem diety.


Sernik dyniowy - składniki na ciasto:

  • Ciasteczka pełnoziarniste - 150g
  • Masło - 60g
     
  • Ser na sernik (ja użyłam President) - 750 g
  • Puree z dyni - 1 i 1/2 szklanki
  • Banan (dojrzały) - sztuka
  • Jaja - 3 sztuki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Wanilia mielona - łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
 
  • Suszone daktyle - ok. 60 g
  • Masło orzechowe - 2 łyżki
  • Czekolada gorzka (64%) - 1/2 tabliczki 
  • Orzeszki ziemne prażone bez soli - garść
     


    Sernik dyniowy - przepis:


    Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop w rondelku. Ciastka zmiksuj na proszek w malakserze i wymieszaj z masłem. Tak przygotowaną mieszankę rozłóż równomiernie na blaszce.
     
    Białka jajek oddziel od żółtek. Do miski włóż ser, puree z dyni, banana, wanilię, cukier, zółtka jaj oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj blenderem na gładką, puszystą masę.
     
    Białka ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z pozostałymi składnikami. Masę przelej na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Ciasto piecz w temp. 180 stopi C przez godzinę. Gdy się upiecze pozostaw je do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
     
    W między czasie przygotuj polewę. Daktyle zalej gorącą wodą na ok. 30 minut. Następnie wyjmij je z wody (nie wylewaj jej!) i zmiksuj blenderem razem z masłem orzechowym. Dodaj kilka łyżek wody spod daktyli (ja dodałam 6 łyżek), aby powstał kremowy, lecz rzadki sos. Pojemnik z daktylowo - orzechowym sosem przełóż do garnka z gorącą wodą. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i mieszaj aż się rozpuści i połączy z resztą składników. 
     
    Ostudzony sernik wyjmij w blaszki i ozdób polewą. Wierzch oprósz orzeszkami ziemnymi.

    Wartość odżywcza 1 kawałka sernika dyniowego (1/12 całości):

    • Energia: 320 kcal
    • Białko: 16 g
    • Tłuszcz: 15 g
    • Węglowodany: 32 g
    • Błonnik pokarmowy: 1,7 g
    • Ładunek glikemiczny: 15,1


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz