Paulina Styś-Nowak dnia 2022/10/12

Placuszki z dyni

Puszyste, miękkie i delikatnie słodkie. Takie są placki na bazie puree z upieczonej dyni. Można podać je z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na śliwki, jogurt naturalny polany syropem daktylowym i posiekaną gorzką czekoladę. 

Jeśli zostanie Wam więcej puree z dyni koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z dyni.


Placuszki z dyni - składniki na 4 porcje:

  • Puree z upieczonej dyni - 1 szklanka
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki
  • Mleko 2% - 1 szklanka
  • Jajka - 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Syrop daktylowy - 3 łyżki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka


Placki z dyni - przepis:

Do miski wrzuć puree z dyni, mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia i syrop daktylowy. Zmiksuj na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju rzepakowego i rozprowadź go po patelni pędzelkiem sylikonowym (natłuszczony pędzelek odłóż jeszcze na później).

Nakładaj łyżką małe placki i smaż z dwóch stron do zrumieniania (o ok. 2 minuty na stronę). Gdy usmażysz kilka partii placków jeszcze raz posmaruj patelnię wcześniej natłuszczonym pędzelkiem (nie wlewaj już oleju).


Wartość odżywcza porcji placków w dyni bez dodatków:

  • Energia: 270 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 44 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze: