Jeśli zostanie Wam więcej puree z dyni koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z dyni.
Placuszki z dyni - składniki na 4 porcje:
- Puree z upieczonej dyni - 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki
- Mleko 2% - 1 szklanka
- Jajka - 2 sztuki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Syrop daktylowy - 3 łyżki
- Olej rzepakowy - 1 łyżka
Placki z dyni - przepis:
Do miski wrzuć puree z dyni, mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia i syrop daktylowy. Zmiksuj na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju rzepakowego i rozprowadź go po patelni pędzelkiem sylikonowym (natłuszczony pędzelek odłóż jeszcze na później).
Nakładaj łyżką małe placki i smaż z dwóch stron do zrumieniania (o ok. 2 minuty na stronę). Gdy usmażysz kilka partii placków jeszcze raz posmaruj patelnię wcześniej natłuszczonym pędzelkiem (nie wlewaj już oleju).
Wartość odżywcza porcji placków w dyni bez dodatków:
- Energia: 270 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 44 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Bardzo dobre
OdpowiedzUsuńPlacuszki są obłędne :D dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńA co jak ktoś niema syropu daktylowego ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać 2 łyżki miodu zamiast syropu daktylowego.
UsuńPorcja to ile placków ?
OdpowiedzUsuńZ tego co rozumiem to całe ciasto to 4 porcje. Więc pewnie w zależności ile tych placków wyjdzie (bo pewnie jedni robą grubsze, drudzy cieńsze) to tę liczbę podzielić na 4 i wtedy będzie 1 porcja 270kcal
UsuńCzyli przykładowo wyszło 12 placków to 1 porcja to 3 placki
Jak wyszło 16 placków to jedna porcja to 4 placki :) itd.