Składniki na 2 porcje:
- Ryż naturalny lub paraboliczny - 200 g
- Kurki - 200 g
- Jogurt naturalny - 4 łyżki
- Szpinak świeży - 3 garści
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy do smaku: sól, pierz
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Kurki podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do nich ryż - przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy jogurt - doprawiamy do smaku.
- Ryż podajemy na talerzu wyłożonym świeżym szpinakiem z dodatkiem warzyw - u mnie fasolka szparagowa ;)
Wartość odżywcza kurkowego obiadu:
- Energia: 440 kcal
- Białko: 12,3 g
- Tłuszcz: 7,2 g
- Węglowodany: 85,5 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 4 mg
Kurkowy obiad jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, E, kwasu foliowego, B2, B6, PP;
jak ładnie podane :) pyszny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńŚwietnie połączenia :)
OdpowiedzUsuńZrobilam dzis na obiad.Bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz to danie zagosci na stole:))
OdpowiedzUsuń