Żadna skrajność nie jest dobra - na pewno o tym wiecie. Nawet podczas zdrowego odżywiania czy odchudzania można raz na jakiś czas pozwolić sobie na ulubioną słodycz czy inny rodzaj średnio wartościowego jedzenia, które bardzo lubimy. Z psychologicznego punktu widzenia takie podejście jest nawet dużo lepsze niż ciągłe skupianie się na wyrzeczeniach i zakazach.
Proces odchudzania nie kończy się wtedy gdy osiągamy ustalony próg masy ciała. O sukcesie można mówić w momencie gdy wprowadzone na czas diety modyfikacje prowadzą do trwałej zmiany nawyków żywieniowych. Jest to sytuacja idealna, dzięki której już nigdy więcej w życiu nie musimy myśleć o odchudzaniu, dietach, wyrzeczeniach. Po prostu jemy zdrowo i wartościowo, pasuje nam taki sposób żywienia i czujemy się z nim dobrze. Rozsądne żywienie gwarantuje prawidłową masę ciała już na zawsze.
I podczas takiego rozsądnego odżywiania jemy praktycznie wszystko. Ale z drugiej strony jesteśmy świadomi jakie produkty i posiłki nam służą, a jakie lepiej zarezerwować na sporadyczne okazje. Takiej właśnie świadomości żywieniowej Wam życzę, a tymczasem zapraszam na klasyczny przepis na babeczki z jagodami i kruszonką. Jeśli jednak szukacie lżejszej wersji wypieków z jagodami to koniecznie sprawdźcie to ciasto z jagodami - robi się ekspresowo i zawsze wychodzi.
Składniki na 12 sztuk:
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
- Kefir lub jogurt naturalny - 1 szklanka
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- 1/2 szklanki cukru
- Jagody - szklanka
- Mąka pszenna - 1/4 szklanki
- Masło - 2 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
Sposób przygotowania babeczek z jagodami i kruszonką:
- Przygotuj kruszonkę: roztopione masło wlej do wymieszanej mąki z cukrem. Mieszaj widelcem aż powstaną okruchy.
- Wymieszaj suche składniki: mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Zmiksuj mokre składniki: jajka, kefir/jogurt, olej razem z cukrem.
- Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia.
- Do ciasta wsyp umyte i osuszone jagody - delikatnie wymieszaj.
- Wypełnij ciastem foremki na mufinki do 3/4 wysokości. Wierzch oprósz kruszonką.
- Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 25 minut.
Wartość odżywcza jednej babeczki z jagodami i kruszonką:
- Energia: 202 kcal
- Białko: 4,3 g
- Tłuszcz: 7,2 g
- Węglowodany: 30,6 g
- Błonnik pokarmowy: 0,9 g
Dzień dobry Pani Paulino , bardzo ale to BARDZO cieszę że Pani znów umieszcza nowe przepisy . Mam natomiast pytanie prawie zawsze używała Pani wcześniej innej mąki w swoich przepisach , graham , żytniej itp. czy mąka pszeniczna jest „ zdrowsza” ?
OdpowiedzUsuńCześć!
UsuńBardzo mi miło :)
Nie jest zdrowsza. Ale tak jak pisałam we wstępie do tego przepisu, w zdrowym odżywianiu nie chodzi o to aby rezygnować ze wszystkiego. I taka mąka ma swój udział w diecie, zwłaszcza jeśli znajduje się pośród wielu innych zdrowych produktów.
Wiadomym jest, że wypieki z mąki pełnoziarnistej różnią się od tych na mące jasnej. Dlatego w niektórych przepisach nie zastępuje jej na siłę :)
Czy można zamiast pszennej mąki dodać orkiszowej lub zrobić w proporcjach pół na pół ?
OdpowiedzUsuń