Składniki na dwie porcje:
- Kasza gryczana - dwa woreczki
- Cukinia - jedna mała sztuka
- Papryka - pół sztuki
- Cebula - jedna sztuka
- Fasolka szparagowa - kilka strąków
- Marchew - jedna mała sztuka
- Ogórek konserwowy - dwie sztuki
- Pomidory w puszce
- Natka pietruszki
- Kiełki rzodkiewki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka)
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju.
- Do cebuli dodajemy cukinię (obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę), paprykę (pokrojoną w kostkę), fasolkę szparagową (pokrojoną na mniejsze kawałki) i marchew (obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę).
- Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę i pomidory w puszce - całość dokładnie mieszamy.
- Gdy warzywa będą całkowicie miękkie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
- Warzywa nakładamy obok kaszy - potrawę obsypujemy natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.
Wartość odżywcza porcji kaszy gryczanej z warzywami:
- Energia: 423 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 6,7 g
- Węglowodany: 85 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
- Cholesterol: 0 mg
Kasza gryczana z warzywami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B6, kwasu foliowego;
mój szybki obiad to kasza gryczana + warzywa gotowane na parze (np mix mrożonek) + ser feta - pycha!
OdpowiedzUsuńalbo kasza gryczana + szpinak + jajko sadzone/parmezan czy inny ser/pomidory/jogurt naturalny/śmietana/serek naturalny o niskim % tłuszczu
Dodajemy surową fasolke szparagowa?
OdpowiedzUsuńTak, udusi się razem z pozostałymi warzywami ;)
Usuń