Każdy chyba przyzna, że maliny i czekolada to połączenie doskonałe! Ale gdy spotykają się w lekkim cieście bez dodatku cukru i tłuszczu to są wręcz bezkonkurencyjne :)
Zresztą sprawdźcie sami!
Składniki na keksówkę:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Gorzkie kakao - 4 płaskie łyżki
- Dojrzały banan - sztuka
- Jabłko - sztuka (ok. 200g)
- Suszone daktyle - 150g
- Mleko 2% - 1/2 szklanki
- Jaja - 2 sztuki
- Kubeczek malin
Sposób przygotowania:
- Daktyle posiekaj i namocz przez 30 minut w mleku - dodaj banana i jabłko. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Następnie dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
- Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao).
- Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi - ciasto powinno być gęste.
- W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź połowę ciasta - oprósz malinami. Wyłóż pozostałą część ciasta i powgniataj na wierzchu maliny.
- Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez 55 minut.
Wartość odżywcza porcji czekoladowego ciasta z malinami (1/10 keksówki)::
- Energia: 199 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 2,8 g
- Węglowodany: 37 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 43,8 mg
Czekoladowe ciasto z malinami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Hej :) W przepisach często głównym składnikiem jest mąka pszenna graham. Mogłabym prosić o dokładną markę tej mąki? :)
OdpowiedzUsuńA tak poza tym ciasto - FANTASTYCZNE! Wygląda cudnie!
Ja akurat używam mąki graham firmy symbio (kupuję w carrefour). Ale ostatnio pojawiła się również mąka Basia z pełnego przemiału i to również jest typ 1850, czyli graham ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam :)
UsuńHej! Ja też mam pytanie odnośnie do mąki.. Ostatnio wiele się mówi o szkodliwych właściwościach pszenicy, z uwagi na jej modyfikacje genetyczne. Dotyczy to także mąk pełnoziarnistych. Mogłabyś się do tego odnieść? Dzięki za opinię ;) Aleksandra
OdpowiedzUsuńZgodnie z tym co mówią największe organizacje zajmujące się żywieniem człowieka nie ma powodów żeby wszyscy musieli wykluczyć pszenicę. Konieczność taka występuje u osób chorujących na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz alergię na gluten.
UsuńPozdrawiam :)
A czytałaś książkę ŻYCIE BEZ PSZENICY? Ja odstawiłam pszenicę i nie wiem , czy to efekt placebo, ale faktycznie czuję się lepiej. Zastąpiłam ją żytem i orkiszem :-) Pozdrawiam Cię serdecznie i gratuluję świetnego bloga! Monika
UsuńNie czytałam samej książki (chyba chodzi o tytuł "Dieta bez pszenicy"?). Jedynie recenzje, często krytyczne. Do publikacji tego typu należy podchodzić z dużą ostrożnością :)
UsuńJeśli odstawienie pszenicy sprawiło, że lepiej się czujesz to jak najbardziej jestem za. Oczywiście jest to kwestia indywidualna. Przy czym może być to efekt odstawienia zwykle niezdrowych produktów (np. jasnego pieczywa, ciastek), w których obecność pszenicy jest oczywista. Pytanie czy zrezygnowałaś również z innych jej źródeł - tych mniej oczywistych - jak np. ketchup, wędliny, sosy i wiele innych.
Ja nie mogę zalecać wszystkim rezygnacji z pszenicy, gdyż nie ma na to dowodów naukowych, na które mogłabym się powołać :)
Mąka pszenna pelnoziarnistą z Lidla jest właśnie typu graham
UsuńOrkisz to gatunek pszenicy, dokładna nazwa botaniczna Triticum spelta - pszenica orkisz. Pozdrawiam :P
Usuńbardzo doskonałe i bardzo pyszne w tym cieście!! :D
OdpowiedzUsuńa obejdzie się bez tych jajek ?> Ciekawy przepis. Uwielbiam maliny <3
OdpowiedzUsuńJaja można zastąpić 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami gorącej wody ;)
UsuńIdealna propozycja na weekendowe letnie ciasto. Wygląda naprawdę "klimatycznie", na pewno przygotuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda, a maliny dodają wyrazistego koloru :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Maliny w połączeniu z kakao to świetna propozycja na ciasto;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńStaram się unikać bananów (mam kłopoty z zaparciami), czy można go czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńwow, no wygląda naprawdę znakomicie!
OdpowiedzUsuńaż nie do wiary ,że nie jest z białej mąki, margaryny i cukru :)
no po prostu rewelacja!
Wyglada super ! Spróbuje w wersji z jezynami bo niestety maliny sie skończyły :(
OdpowiedzUsuńMniam ciasto wygląda baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO tak, maliny+czekolada to niebo!:D Rewelacyjny przepis:) Mam pytanie, w wielu przepisach na desery używasz suszonych daktyli, można wiedzieć czemu?:)
OdpowiedzUsuńJako zdrowszy zamiennik dla cukru :)
Usuńwyszło przepyszne, niesłodkie a jednak czekoladowe. najlepsze! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodziła mi po głowie tarta czekoladowa z malinami, którą zaserwowała mi kiedyś moja przyjaciółka, zatęskniłam za nią, za malinami, za czekoaldą ... gdybym się na nią skusiła to musiałabym głodować przez następne kilka dni, bo zużyłabym cały przydział kalorii na cały tydzień ... i nagle pojawiasz się z tym przepisem ! D Z I E K U J E !!! Jo Asia K
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogę pomóc i nie będziesz musiała głodować ;)
UsuńWyszło super, moje banany były na pół zielone i jabłka kwaśne, więc ciasto nie jest wcale słodkie, ale następnym razem wykorzystam słodkie jabłka i banany, będzie z pewnością jeszcze lepsze. Sam pomysł papki z namoczonych daktyli i bananów jest genialną bazą pod inne modyfikacje :) Super! :)
UsuńElegancko! :)
UsuńPięknie wygląda to ciasto, ale czemu nie ma takich które mają tylko 50 kcal; -) jak widzę ile kalorii mają nawet te dietetyczne słodkości, to wolę w ogóle ich nie brać do ust, żeby sobie apetytu nie robić:-)
OdpowiedzUsuńW porównaniu do tradycyjnych słodkości, które mają 400 - 500 kcal w porcji to i tak jest malutko :) Na takie 200 kcal na podwieczorek do kawy można sobie ze spokojem pozwolić :)
UsuńWidzę super przepis podajesz na ciasto z malinami. Jutro piekę.........dzięki za przepis no i za to, że jesteś, paaaaaaa
OdpowiedzUsuńA czy mogę użyć zamiast mąki graham mąki pszennej pełnoziarnistej lubelli?
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńRobi sie, sie piecze :))))
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko jak w podanym wyżej przepisie, nawet potrzymałam trochę dłużej w piekarniku, ale ciasto wyszło jak nie dopieczone. Nie wiem czy tak powinno być, czy to wina tego że miałam wcześniej rozmrożone maliny które były wilgotne?
OdpowiedzUsuńNie am pojęcia :( Być może faktycznie maliny były zbyt mokre i dlatego ciasto się nie dopiekło.
UsuńMi także tak wyszło...taki zakalec :( a miałam taką chetke na nie. Tylko dałam wiśnie i jagody w zamian malin bo nie posiadałam...może dlatego? No szkoda bardzo :(
UsuńU mnie to samo, dłużej trzymane w piekarniku bo wychodził patyczek z ciastem surowym i w końcu ciasto wyszło niby bez zakalca ale właśnie taki gumiasty ale zbity w środku. Problemem są raczej maliny które są pomiędzy dwoma warstwami ciasta, następnym razem oprószę mąką ziemniaczana.
UsuńMam pytanie, czy można zastąpić makę przenną np. mąką kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńPieklam i jest super !!! Dziekuje....
OdpowiedzUsuńHej, czy można użyć mrożonych malin? Czy przed dołożeniem do ciasta trzeba je rozmrozić i trochę "wycisnąć" z soku?
OdpowiedzUsuńJa bym je trochę odsączyła z nadmiaru wody żeby nie wyszedł zakalec ;)
UsuńZamieniłam daktyle na rodzynki (było ich troszkę mniej - 90g) i mleko 2% na 0,5% i ciasto nie do końca wyszło - niesłodkie i twarde po wystygnęciu
OdpowiedzUsuńA w jakiej wielkości foremce piekłaś to ciasto? :)
OdpowiedzUsuńKeksówka o dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)
UsuńPozdrawiam!
dzięki :) a czy inne ciasta, np dietetyczne ciasto jabłkowe tez w takiej foremce pieczesz?
UsuńPrzydałaby mi się w takim razie nowa keksówka :D bo moje keksówki na chleb od 30 cm w górę... ;)
jakimi owocami mogę zastąpić maliny?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jagody, borówki itp. mogą się nadać. Ja jutro próbuję właśnie z jagodami :)
Usuńczy mozna pominac daktyle?
OdpowiedzUsuńDaktyle służą tutaj do osłodzenia. Ewentualnie można dodać inne słodkie suszone owoce lub miód/ksylitol.
UsuńPozdrawiam!
To jest fajne w tych ciastach że cukier zastępujemy daktylami .Ciasto nie jest bardzo słodkie ale smaczne.Muszę to koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Ciekawy pomysł i ciekawy smak choć dla mnie trochę za mało słodki. Następnym razem jak będę go robiła dodam trochę cukru pudru :)
OdpowiedzUsuńNiestety, ale wyszedł zakalec. Nie wiem dlaczego?
OdpowiedzUsuńMoże kwestia piekarnika?
UsuńNiestety w smaku zbyt dominuje graham. Za to zakalec wyszedł mi jak nigdy w życiu :)
OdpowiedzUsuńSpróbuje innych przepisów ..
Ja wybrałam jagody i borówki - w sumie 300-350 gram. Wyszło pyszne i zero zakalca. Dziewczyny od czego macie patyczek. Wystarczy troszeczkę dłużej piec ☺ Na pewno spróbuje też z malinami jak tylko moich będzie odpowiednio dużo a nie tylko na ząb ☺ poznałam Twojego bloga dopiero tydzień temu i już wypróbowałam wiele a to doiero początek ☺
OdpowiedzUsuńmoje właśnie się piecze, nie miałam malin, dałam borówkę :) nie mogę się doczekaj jak wyjedzie z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać zwykłej mąki zamiast tej w przepisie?
OdpowiedzUsuńTak, choć mogą zmienić się delikatnie ilości.
Usuńa jakbym dała mleko roślinne? np. ryżowe. wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWyjdzie, wyjdzie ;)
UsuńCiasto wygląda fantastycznie. Wszystkie składniki już mam:) A jaki rozmiar keksówki w której piekłaś? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKeksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm ;)
UsuńCiasto wygląda fantastycznie. Wszystkie składniki już mam:) A jaki rozmiar keksówki w której piekłaś? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dla mamy na urodziny. Wyszło przepysznie (oszukałam trochę bo dodałam niecalą łyżkę cukru trzcinowego, nie każdy w naszej rodzinie lubuje się w dietetycznych ciastach i sugerując się wcześniejszymi komentarzami, bałam się, że będzie mało słodkie.) Dla nas na święta zrobię z pewnością tak jak w oryginale. Dzięki za ten przepis
OdpowiedzUsuńAha, z braku malin, dodałam gruszkę. Dodałam też trochę kardamonu i cynamonu. Wierzch posypałam płatkami migdałów.
UsuńMój synek zjadł sam prawie pół blachy więc to chyba najlepsza rekomendacja ;)
Czy ciasto będzie mokre czy raczej suche?
OdpowiedzUsuńCzy ciasto będzie mokre czy raczej suche?
OdpowiedzUsuńI jak przechowywać takie ciacho? właśnie piecze się:)
OdpowiedzUsuńWyszło mi bardzo ciężkie i zbite a podczas krojenia rozwalało się. I niestety domownikom nie smakowało :(
OdpowiedzUsuńHej :) Jeśli chciałabym upiec to ciasto w tortownicy o średnicy 23cm to czy jest to możliwe? I czy wyedy piec je tak długo jak w keksówce? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, może być i w tortownicy ;) Ciasto wtedy będzie bardziej płaskie więc czas pieczenia może być odrobinę krótszy (do suchej zapałki) :)
UsuńDziękuję bardzo! :D
UsuńWitam. Wyglada smakowicie, ale mam pytanie - mozna dac nierozmrozone maliny czy lepiej je rozmrozic?
OdpowiedzUsuńMyślę, że lepiej rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym.
UsuńHej, piekłam dwa razy, raz wyszedł zakalec, a teraz idealnie jak na zdjęciu. Czemu? Nie wiem, ale ciasto mi bardzo smakuje. Dzięki!
OdpowiedzUsuńMoje ciasto było suche i ogólnie niesmaczne. Szczerze to nie dało się go zjeść.
OdpowiedzUsuńCzy można pominą daktyle? A jak nie to czym zastąpić?
OdpowiedzUsuńDaktyle stanowią podstawowe źródło słodyczy. Można próbować zastąpić śliwkami suszonymi, ale może wyjść nieco inny smak.
UsuńSwietny przepis! Czy mysli Pani, ze zamiast maki pszennej graham takiej jak w przepisie moge dac 2 szklanki zmielonych w mlynku llatkow owsianych gorskich, a zamiast 2 jajek glutek z 2 lyzek siemienia? Czy raczej wyszedlby wtedy zakalec...?
OdpowiedzUsuńJa bym spróbowała, ale trudno powiedzieć...
UsuńNie jem glutenu i użyłam mąki kokosowej. Ciasto nie jest takie pulchne, jak na zdjęciu i się kruszy. Niestety wersja bezglutenowa niezbyt udana 😥
OdpowiedzUsuńLepsza byłaby mąka gryczana :)
UsuńUpiekłam ciasto z malinami wg Twojego przepisu, wyszło przepyszne i bardzo smakowało całej rodzinie. Moje wyszło nieco cięższe i bardziej wilgotne jak Twoje, ale to pewnie dlatego, że być może mój banan był wyjątkowo duży.
OdpowiedzUsuńJeśli, to nie byłby dla Ciebie problem, to byłoby dużym ułatwieniem gdybyś podawała wagę również banana. Tak czy tak, cisto jest bardzo smaczne, dla mnie słodkie w sam raz i upiekę je ponownie, być może z innymi owocami również.
Zawsze gdy nie podaje konkretnej wagi owoców czy warzyw to są to klasyczne, średnie sztuki ;) W przypadku banan 120g
Usuńczy make graham mozna zastapić maka pełnoziarnistą
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńPolecam otoczyć wcześniej maliny w mące lub położyć je tylko na wierzch bo łatwo o zakalec. Tak poza tym przepis rewelacja :)
OdpowiedzUsuńA zamiast mąki pszennej można zastąpić żytnią?
OdpowiedzUsuńNie polecam, na 100% wyjdzie zbita klucha ;)
UsuńZrobiłam dzisiaj, ogólnie super, tylko trochę przebija się smak banana, a chciałabym tego uniknąć. Jak go zastąpić?
OdpowiedzUsuńBędzie ciężko - banan nadaję tez słodyczy.
UsuńA czy można pominąć kakao? Chce upiec takie ciasto, które zarówno dorośli zjedzą jak i nasz niespelna 2-letni synek(a jego jak najdłużej chcemy trzymać z dala od cukru i czekolady). Ponieważ całą rodzina jest uzależniona od słodyczy, to jakieś ciasto musi być, a że młody zdecydowanie chce jeść wszystko to, co dorośli, to zaczęłam szukać przepisów, które sprawią że wszyscy będą szczęśliwi (a młody trochę oszukany);) Chyba że jakiś inny przepis mi Pani poleci.
OdpowiedzUsuńMożna pominąć - nie będzie wtedy kakaowe ;)
UsuńPrzy czym proszę nie zrównywać gorzkiego kakao z czekoladą, ponieważ jest między nimi ogromna przepaść. Kakao ma mnóstwo wartości odżywczych i jak najbardziej warto wprowadzać je do diety również dziecka.
Oczywiście słodki czekolady i cukier jak najbardziej omijamy szerokim łukiem :)
Bardzo dziękuję za informację-synowi bardzo smaowalo :)
UsuńZastanawiam się jeszcze nad takim czymś jak cukier kokosowy-natykam się na niego w przepisach opisanych jako dietetyczne i zastanawiam się czy synem pomysłem jest stosowanie go w diecie dziecka. Do tej pory raczej korzystałam z daktyli w różnej postaci jako źródła słodyczy, ale nie wszędzie zdają egzamin. Stąd pytanie o cukier kokosowy.
Nie warto zawracać sobie nim głowy - to i tak puste kalorie (taka sama ilość jak w przypadku zwykłego cukru. I do tego dużo droższe puste kalorie..
UsuńCzy maka kokosowa bedzie ok w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości - raczej się nie sprawdzi, choć w 100% nie doradzę bo nie używałam jej nigdy ;)
UsuńMoglaby Pani wydać książkę lub poradnik dietetyczny na pewno dużo osób by go kupiło gdyż w tych przepisach są składniki które kazdy w domu ma lub są łatwo dostepne i nie drogie. :)
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
Usuńhttp://cojesc.net/zamow/20krokow/
Teraz pracuję nad nową książką z przepisami, która będzie prawdopodobnie drukowana.
Pozdrawiam :)
Skusilam sie zachecona zachwytami i zastanawiam sie teraz czy cos zepsulam czy to jednak nie moja bajka. Ciasto wyszlo b. zbite, zeby nie powiedziec zakalcowate, malo slodkie i od tej maki "chlebowe" a nie ciastowe w smaku. A na koniec rozbolal mnie brzuch, choc zjadlam tylko dwa plasterki.
OdpowiedzUsuńPozostane przy zwyklym ciescie rzadziej a z bloga bede korzytac z obiadow. Te mi wychodza :)
Pozdrawiam
Podzielam zdanie poprzedniczki, choć mi nie wyszło chlebowe to raczej nijakie w smaku i zupełnie niesłodkie, choć dałam w środek maliny, a na wierzch truskawki. Mam mieszane uczucia, spodziewałam się chyba czegoś smaczniejszego. Dziś robię ciasteczka. Zobaczymy jakie wyjdą :)
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam to ciasto ze świeżym ananasem polecam wyszło przepyszne, dziękuję za świetny przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńczy próbował ktoś zastąpić mleko 2% jakimś roślinnym?
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić :)
UsuńZrobiłam ciasto wg przepisu zamiast mąki graham dodałam ryżowej. Ciasto wyszło suche, twarde i jednym słowem "cegła z malinami". Nie wiem czy zamiana mąki to sprawiła, czy poprostu przepis jest zły.Jesli nie mozna uzywac innej maki to w przepisie powinna być taka informacja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuchość ciasta wynika z zamiany mąki. Mąka ryżowa nie zawiera glutenu i ma zupełnie inne właściwości niż mąka pszenna. Nie stosuje się ich wymiennie :)
Usuńczyli jednak nie zrobiłaś ciasta według przepisu...
UsuńCzęsto korzystam z Pani przepisów na ciasta ale okazało się że mam nieznacznie podwyższoną glukozę .Wg.Pani który z tych ciast mogła bym od czasu do czasu upiec¿?????????
OdpowiedzUsuńMyślę, że każde te które nie zawiera cukru. Szczególnie polecam te z dodatkiem ksylitolu.
UsuńPozdrawiam,
Paulina
Zrobilam dzis ciasto,wyszlo przepyszne. Do przepisu dodalam 2 lyzki miodu . polecam goraco
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam ciasto z przepisu, co prawda nie miałam mąki graham więc dałam zwykłą, ale z pośpiechu zapomniałam dodać jajka- ciasto wyszło r e w e l a c y j n e, naprawdę palce lizać nawet syn nie mogl sie oprzeć a jedząc mówił-"mamusiu ono jest przepyszne.Nastepnym razem dodam jajka��. Polecam
OdpowiedzUsuńHaha! Dobrze wiedzieć, że i bez jajek się udaje :)
UsuńWitam można mąkę graham zastąpić maka żytnią
OdpowiedzUsuńNie, za ciężka będzie.
UsuńCzy można użyć mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńTak, przecież w przepisie jest pszenna ;)
UsuńA moje jest już zjedzone �� dodałam mąkę gryczaną i orkiszową, a zamiast daktyli, których nie miałam w domu - żurawinę. Wiedziałam że wyjdzie kwaśne dlatego dorzuciłam miodu. Następnym razem zrobię zgodnie z przepisem. Ciasto zostało zapisane do ulubionych ��
OdpowiedzUsuńPS blog ����
niedobre : (
OdpowiedzUsuńA zamiast proszku do pieczenia można sodę? Chcę podać to ciasto niemowlakowi , który będzie mieć rozszerzoną dietę blw. Co Pani sądzi? Jakie w ogóle ciasta lub ciasteczka z Pani blogu można podać tak małemu dziecku?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jeśli jest to początek rozszerzania diety to lepiej wstrzymać się z takimi wypiekami. Najlepiej zacząć od pojedynczych produktów: warzywa, owoce, kasze itd., żeby maluch miał okazję poznać naturalne smaki.
UsuńTakie złożone potrawy, a zwłaszcza słodkie wypieki podaje się już później :)