Makowa owsianka z kiwi | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/11/05

Makowa owsianka z kiwi

Gdyby ktoś zapytał jakie śniadanie zawiera najwięcej wartości odżywczych, to bez zastanowienia podałabym owsiankę! Zajadamy się kilka razy w tygodniu. A dzisiaj przepis na zimową wersję z makiem, kiwi i suszonymi śliwkami.


Składniki na 1 porcję:

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka maku
  • 3 suszone śliwki
  • łyżka migdałów
  • pół banana
  • 1/2 kiwi


Sposób przygotowania:

  • Wlej do garnka mleko i wodę.
  • Wsyp płatki oraz mak, dodaj pokrojone śliwki i banana (zostaw tylko kilka plasterków do ozdoby).
  • Gotuj owsiankę przez chwilę, dosłownie kilka minut.
  • Owsiankę podawaj z kiwi i migdałami.


Wartość odżywcza makowej owsianki z kiwi:

  • Energia: 474 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 63 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g


Owsianka makowa z kiwi jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Pyszności. :)

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie.
    Super przepis na pyszną owsiankę.Jest to dla mnie również podstawa zdrowego śniadania.Pisze pani,żeby gotować ją dosłownie kilka minut,mam pytanie,czy gotowanie dłuższe ma negatywny wpływ na wartości odżywcze ?
    Osobiście robię tak,że gotuję sobie owsiankę na mleku ok.10-12 minut wieczorem po czym wyłączam i zostawiam do rana.Rano tylko dodaję odrobinkę mleka i podgrzewam.Płatki puszczają przez noc taki charakterystyczny kleik.
    Czy czas gotowania ma jakieś znaczenie,czy to raczej rzecz gustu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie chodzi o wartości odżywcze. Bardziej o konsystencje, im dłużej się gotuje tym robi się bardziej gęsta ;)

      Usuń