Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka maku
- 3 suszone śliwki
- łyżka migdałów
- pół banana
- 1/2 kiwi
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka mleko i wodę.
- Wsyp płatki oraz mak, dodaj pokrojone śliwki i banana (zostaw tylko kilka plasterków do ozdoby).
- Gotuj owsiankę przez chwilę, dosłownie kilka minut.
- Owsiankę podawaj z kiwi i migdałami.
Wartość odżywcza makowej owsianki z kiwi:
- Energia: 474 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 63 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Owsianka makowa z kiwi jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Witam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pyszną owsiankę.Jest to dla mnie również podstawa zdrowego śniadania.Pisze pani,żeby gotować ją dosłownie kilka minut,mam pytanie,czy gotowanie dłuższe ma negatywny wpływ na wartości odżywcze ?
Osobiście robię tak,że gotuję sobie owsiankę na mleku ok.10-12 minut wieczorem po czym wyłączam i zostawiam do rana.Rano tylko dodaję odrobinkę mleka i podgrzewam.Płatki puszczają przez noc taki charakterystyczny kleik.
Czy czas gotowania ma jakieś znaczenie,czy to raczej rzecz gustu.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie, nie chodzi o wartości odżywcze. Bardziej o konsystencje, im dłużej się gotuje tym robi się bardziej gęsta ;)
UsuńNie wiedziałam gdzie umieścić swój komentarz, więc wstawiam go tu ;-). Zakupiłam Twoją książkę z przepisami, które wręcz uwielbiam ... i czekam z niecierpliwością na następną :-D :-D :-D. Teraz mam pewność, że wszystkie moje posiłki będą zdrowe od śniadania do kolacji, po przekąski i słodkości :-). Masz przepis nawet na mój ukochany shake czekoladowy :-D.
OdpowiedzUsuńPs. czy w Twoich przepisach znajdą się kiedyś serduszka drobiowe, bitki, żurek i więcej dań gotowanych na parze?
Bardzo się cieszę, że przepisy smakują ;)
UsuńPropozycję wezmę pod uwagę, ale podroby akurat nie przechodzą mi przez gardło :D
Rozumiem ;-), czekam więc na kolejne wydanie :-).
OdpowiedzUsuńOgólnie polecam nie gotować owsianki tylko zalać mocno ciepłą wodą, indes glikemiczny wtedy nie skacze do 60 a wynosi 40 ��
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie :) ja do owsianki często dodaje shaki białkowe eco and fit. Wtedy moje śniadanie ma jeszcze więcej błonnika
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno skorzystam. Chciałbym sie podzielić z Wam stroną https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy . Znajdziecie na niej mnóstwo produktów spożywczych bardzo wysokiej jakosci .
OdpowiedzUsuńOwsianka to bardzo zdrowe śniadanie, jedno z lepszych jakie możemy wybrać. Jednak nie jest ona polecana przy przyjmowaniu leków rano, ponieważ tak duże ilości błonnika mogą spowodować wchłonięcie leków, a więc zmniejszenie ich działania.
OdpowiedzUsuńTaka sałatka wygląda przepięknie ciekawe jak smakuje chyba muszę wypróbować Twój przepis. Teraz korzystam z diety pudełkowej cateringu który znalazłam na stronie https://dietly.pl to taka porównywarka cateringów więc można super w jednym miejscu porównać oferty i wybrać najlepszą. To tak dla zainteresowanych. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy mogę zrobić taką owsiankę z makiem nie gotując jej w ogóle tylko zrobić ją poprzedniego dnia wieczorem, czyli płatki, mak i dodatki zalewam mlekiem roślinnym, wkładam do lodówki, a rano dodaję owoce i zjadam😄Najbardziej chodzi.mi o to, czy taki mak niegotowany można będzie bez obaw zjeść w owsiance😄
OdpowiedzUsuńponawiam pytanie, proszę...Czy taki mak niegotowany, tylko zalany na noc mlekiem roślinnym można zjeść bez obaw w owsiance?
OdpowiedzUsuń