Szarlotka z pianką (bez cukru) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/10/22

Szarlotka z pianką (bez cukru)

Sezon na szarlotki uważam za otwarty! Na taką bez cukrową wersję skusić się może każdy :)


Składniki na ciasto:

  • Mąka owsiana lub płatki owsiane zmielone na mąkę - 1,5 szklanki
  • Mąka gryczana - 1 szklanka
  • Żółtka - 3 sztuki
  • Banan - 1 sztuka
  • Masło - 3 łyżki
  • Daktyle suszone - ok. 150g
  • Jabłka (słodkie) - ok. 500g
  • Białka - 3 sztuki
  • Ksylitol - 1/3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - łyżka
 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj banana z daktylami i masłem (daktyle można wcześniej zalać na chwilę ciepłą wodą żeby nieco zmięły). 
  • Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (nie będzie zwarte jak typowe kruche ciasto - bardziej klejące i miękkie). Ciasto podziel na pół, włóż do osobnych woreczków i wrzuć do zamrażarki na 30 minut jedną porcję, drugą na godzinę.
  • Po tym czasie jedną połowę ciasta rozprowadź w formie i podpiecz w temp. 160 stopni C przez 15 minut. 
  • Na podpieczonym cieście rozłóż posiekane w plastry owoce (możesz je oprószyć cynamonem).
  • Ubij białka na sztywną pianę. Gdy białka będą ubite dodawaj po łyżce ksylitolu i mąkę ziemniaczaną i chwilkę ubijaj.
  • Wylej pianę na owoce. 
  • Drugą połowę ciasta (powinna być zamrożona) zetrzyj na tarce i oprósz nią bezę. Piecz w temp. 170 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza kawałka ciasta (1/12 całości):

  • Energia: 163 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,8 g

Szarlotka z pianką jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku, żelaza;
  • Witamin: B1, B2, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelakie szarlotki, z pewnoscia i ta zagosci u mnie na stole :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka blaszka, nie widzę informacji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam 25x20 cm, ale może być nieco mniejsza lub większa

      Usuń
  3. Dziękuję :-) będę próbować, a czy mąka pełnoziarnista zamiast gryczanej mogla by być? W takiej samej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy daktyle można zastąpić syropem daktylowym?

    OdpowiedzUsuń