Składniki na ciasto:
- Mąka owsiana lub płatki owsiane zmielone na mąkę - 1,5 szklanki
- Mąka gryczana - 1 szklanka
- Żółtka - 3 sztuki
- Banan - 1 sztuka
- Masło - 3 łyżki
- Daktyle suszone - ok. 150g
- Jabłka (słodkie) - ok. 500g
- Białka - 3 sztuki
- Ksylitol - 1/3 szklanki
- Mąka ziemniaczana - łyżka
Sposób przygotowania szarlotki z pianką:
-
Zmiksuj banana z daktylami i masłem (daktyle można wcześniej zalać na chwilę ciepłą wodą żeby nieco zmięły).
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (nie będzie zwarte jak typowe kruche ciasto - bardziej klejące i miękkie). Ciasto podziel na pół, włóż do osobnych woreczków i wrzuć do zamrażarki na 30 minut jedną porcję, drugą na godzinę.
- Po tym czasie jedną połowę ciasta rozprowadź w formie i podpiecz w temp. 160 stopni C przez 15 minut.
- Na podpieczonym cieście rozłóż posiekane w plastry owoce (możesz je oprószyć cynamonem).
- Ubij białka na sztywną pianę. Gdy białka będą ubite dodawaj po łyżce ksylitolu i mąkę ziemniaczaną i chwilkę ubijaj.
- Wylej pianę na owoce.
- Drugą połowę ciasta (powinna być zamrożona) zetrzyj na tarce i oprósz nią bezę. Piecz w temp. 170 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza kawałka ciasta (1/12 całości):
- Energia: 163 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik pokarmowy: 2,8 g
Szarlotka z pianką jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku, żelaza;
- Witamin: B1, B2, B12, PP;
Wypróbuj inne przepisy na fit ciasta:
Uwielbiam wszelakie szarlotki, z pewnoscia i ta zagosci u mnie na stole :D
OdpowiedzUsuńA jaka blaszka, nie widzę informacji?
OdpowiedzUsuńja miałam 25x20 cm, ale może być nieco mniejsza lub większa
UsuńDziękuję :-) będę próbować, a czy mąka pełnoziarnista zamiast gryczanej mogla by być? W takiej samej ilości?
OdpowiedzUsuńMyślę, że śmiało :)
UsuńCzy daktyle można zastąpić syropem daktylowym?
OdpowiedzUsuńTak, można ;)
UsuńJa jestem początkujący więc zanim coś zrobię to się zapytam. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, znaczy wszystkie jakie są podane, czy tylko mąki plus pewnie żółtka bo białka idą na pianę? Z czego robi się ciasto?
OdpowiedzUsuńWszystkie to wszystkie (mąki, żółtka, zmiksowane wcześniej banany, masło:) Białka idą na pianę.
UsuńBardzo nieczytelny opis! P. Paulina odpowiada, że "wszystkie to wszystkie". Ale okazuje sie, ze "wszystkie" to jednak bez białek, ksylitolu i mąki ziemniaczanej! Czyli w końcu wszystkie, czy nie wszystkie? Nie ważne, ze wszystkie skladniki są w opisie "skaldniki na ciasto". Rozumiem, jakby 3 ostatnie byly jako skladniki na pianę! Życzę trochę pokory w odpowiedziach, do Pani czytelników, bo na miejscu pytającej osoby, na pewno nie wrocilabym na tą stronę!!
UsuńCzym można zastąpić ksylitol? Czy można zamiast tego użyć na przykład syropu klonowego w podobnej ilości?
OdpowiedzUsuńPłynne słodzidło w piance z białek może nie zdać egzaminu.
UsuńWyglada pysznie!napewno wykorzystam ten przepis.
OdpowiedzUsuńświetny przepis wypróbuję w następną sobotę
OdpowiedzUsuńSzarlotka przepyszna i na pewno zagości w moim domu��
OdpowiedzUsuńUpieklam w okrągłej blaszce,takiej tortowej, miałam mniej jabłek, więc na nie wyłożyłam śliwki i przykryłam pianą z kruszonką (dodałam do tej części kakao)��
OdpowiedzUsuń��Wyszło przepyszne, zniknęło w ciągu godziny do niedzielnej kawki, dziękuję i polecam������
Ile ma kcal jeden kawałek?
OdpowiedzUsuńSzarlotka wyszła pyszna! Ja użyłam okrągłej blaszki ok 21cm. Dziekuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPani Paulini, dziękuję za tego bloga. Cieszę się, że Pani należy do ludzi, którym się chce pomagać. Kiedyś zamawiałam dietę u Pani i byłam naprawdę zadowolona. . Wszystko jest kwestią zmiany nawyków żywieniowych. Powodzenia w wychowaniu synka i życiu zawodowym :)
OdpowiedzUsuń