Szarlotka z pianką (bez cukru) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/10/22

Szarlotka z pianką (bez cukru)

Sezon na szarlotki uważam za otwarty! Na taką bez cukrową wersję skusić się może każdy :)


Składniki na ciasto:

  • Mąka owsiana lub płatki owsiane zmielone na mąkę - 1,5 szklanki
  • Mąka gryczana - 1 szklanka
  • Żółtka - 3 sztuki
  • Banan - 1 sztuka
  • Masło - 3 łyżki
  • Daktyle suszone - ok. 150g
  • Jabłka (słodkie) - ok. 500g
  • Białka - 3 sztuki
  • Ksylitol - 1/3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - łyżka
 

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj banana z daktylami i masłem (daktyle można wcześniej zalać na chwilę ciepłą wodą żeby nieco zmięły). 
  • Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (nie będzie zwarte jak typowe kruche ciasto - bardziej klejące i miękkie). Ciasto podziel na pół, włóż do osobnych woreczków i wrzuć do zamrażarki na 30 minut jedną porcję, drugą na godzinę.
  • Po tym czasie jedną połowę ciasta rozprowadź w formie i podpiecz w temp. 160 stopni C przez 15 minut. 
  • Na podpieczonym cieście rozłóż posiekane w plastry owoce (możesz je oprószyć cynamonem).
  • Ubij białka na sztywną pianę. Gdy białka będą ubite dodawaj po łyżce ksylitolu i mąkę ziemniaczaną i chwilkę ubijaj.
  • Wylej pianę na owoce. 
  • Drugą połowę ciasta (powinna być zamrożona) zetrzyj na tarce i oprósz nią bezę. Piecz w temp. 170 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza kawałka ciasta (1/12 całości):

  • Energia: 163 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,8 g

Szarlotka z pianką jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku, żelaza;
  • Witamin: B1, B2, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelakie szarlotki, z pewnoscia i ta zagosci u mnie na stole :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka blaszka, nie widzę informacji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam 25x20 cm, ale może być nieco mniejsza lub większa

      Usuń
  3. Dziękuję :-) będę próbować, a czy mąka pełnoziarnista zamiast gryczanej mogla by być? W takiej samej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy daktyle można zastąpić syropem daktylowym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem początkujący więc zanim coś zrobię to się zapytam. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, znaczy wszystkie jakie są podane, czy tylko mąki plus pewnie żółtka bo białka idą na pianę? Z czego robi się ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie to wszystkie (mąki, żółtka, zmiksowane wcześniej banany, masło:) Białka idą na pianę.

      Usuń