Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23 cm:
- 1 kg sera twarogowego na sernik
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez dodatku cukru
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3 szklanki truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- pół szklanki jagód
- 3 łyżki płatków migdałów
Sposób przygotowania:
- Ubij wszystkie składniki na sernik.
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez godzinę w temp. 170 stopni C.
- 2 szklanki truskawek zmiksuj na gładki mus.
- Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i wymieszaj z musem truskawkowym - odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
- Gdy masa stężeje wylej ją na upieczony sernik i ozdób świeżymi owocami (posiekanymi truskawkami i jagodami) i płatkami migdałów.
Wartość odżywcza porcji sernika z owocami (1/12 całości):
- Energia: 188 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcz: 4 g
- Węglowodany: 17 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
Sernik z owocami lata jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B2, B12;
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńA blacha to jest normalna tortownica średnica 24? :)
OdpowiedzUsuńTak, tak, już poprawiam ;)
UsuńWiem ze to szczegol, ale skoro nie jest poprawione na 24 to znaczy ze ma byc 23?
UsuńJa mam lachę 23 cm, ale przy 24 też będzie ok ;)
UsuńWłaśnie zrobione i skonsumowane. Zamieniłam tylko truskawki na czerwoną porzeczkę, bo nie miałam. Wyszło wyśmienite :D
OdpowiedzUsuńZ czerwoną porzeczką też musiało być pyszne :)
Usuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru/ksylitolu można dodać miód? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńmyślę, że ok. 4 łyżek
UsuńSuper pyszne ciacho :) !
OdpowiedzUsuńDobrze, że pisze Pani ,,cukier", a nie ,,bio cukier trzcinowy nierafinowany"
Śmieszą mnie takie bzdury, jakby to zmieniało czy jest z buraka czy trzciny. Wiadomo, że cukier nie jest za zdrowy, ale nie popadajmy w skrajnośc
Ile więcej żelatyny jeśli truskawki będą mrożone?
OdpowiedzUsuńa budyń ugotować czy wsypać po prostu proszek?
OdpowiedzUsuńwsypać ;)
UsuńA jaki twaróg Pani użyła?
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie President lub taki z lokalnej mleczarni (nie pamiętam już dokładnie) ;)
UsuńCo oznacza: 'ubij wszystkie skladniki na sernik'? Czym to ubic? Czy chodzi o to ze ser trzeba zmielic, a potem wymieszac z reszta skladnikow na sernik? :)
OdpowiedzUsuńMam mrożone truskawki. Mam zamiar je rozmrozić i zblendować. Ile dodać żelatyny i w jakiej ilości wody rozpuścić?.
OdpowiedzUsuńmyślę, że można robić takie same proporcje jak ze świeżymi truskawkami
UsuńBudyń 60g, czy 40g? :)
OdpowiedzUsuń40g
UsuńUpiekłam , wyszło piękne i ...tyle. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem , a ciasto wyszło bez smaku . W sumie to szkoda pieniędzy , bo koszt tego ciasta niemały.
OdpowiedzUsuńSuper przepis co tydzien pieke staram sie nie jesc slodyczy bo waga od grudnia poszla 7 kg w gore a dwa miesiace juz nie pale wiec podejrzewam cze czesciej bede zaglodac na twoja strone.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCoś poszło nie tak. Moja masa była zbyt płynna,wylała się na sernik i nie wiem co dalej. Wstawiłam do lodówki ale jestem czarnej myśli. Składniki poszły na marne:(
OdpowiedzUsuń