Paulina Styś-Nowak dnia 2017/07/17

Sernik z owocami lata

Lekki sernik z najzdrowszymi owocami lata! Na takie przyjemności śmiało można sobie pozwolić :)


Składniki na tortownicę o średnicy ok. 23 cm:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez dodatku cukru
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 szklanki truskawek
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • pół szklanki jagód
  • 3 łyżki płatków migdałów


Sposób przygotowania:

  • Ubij wszystkie składniki na sernik.
  • Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez godzinę w temp. 170 stopni C.
  • 2 szklanki truskawek zmiksuj na gładki mus.
  • Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i wymieszaj z musem truskawkowym - odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
  • Gdy masa stężeje wylej ją na upieczony sernik i ozdób świeżymi owocami (posiekanymi truskawkami i jagodami) i płatkami migdałów.


Wartość odżywcza porcji sernika z owocami (1/12 całości):

  • Energia: 188 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 17 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g


Sernik z owocami lata jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, cynku;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B2, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

25 komentarzy:

  1. A blacha to jest normalna tortownica średnica 24? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, już poprawiam ;)

      Usuń
    2. Wiem ze to szczegol, ale skoro nie jest poprawione na 24 to znaczy ze ma byc 23?

      Usuń
    3. Ja mam lachę 23 cm, ale przy 24 też będzie ok ;)

      Usuń
  2. Właśnie zrobione i skonsumowane. Zamieniłam tylko truskawki na czerwoną porzeczkę, bo nie miałam. Wyszło wyśmienite :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czerwoną porzeczką też musiało być pyszne :)

      Usuń
  3. wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast cukru/ksylitolu można dodać miód? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pyszne ciacho :) !
    Dobrze, że pisze Pani ,,cukier", a nie ,,bio cukier trzcinowy nierafinowany"
    Śmieszą mnie takie bzdury, jakby to zmieniało czy jest z buraka czy trzciny. Wiadomo, że cukier nie jest za zdrowy, ale nie popadajmy w skrajnośc

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile więcej żelatyny jeśli truskawki będą mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  7. a budyń ugotować czy wsypać po prostu proszek?

    OdpowiedzUsuń
  8. A jaki twaróg Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie President lub taki z lokalnej mleczarni (nie pamiętam już dokładnie) ;)

      Usuń
  9. Co oznacza: 'ubij wszystkie skladniki na sernik'? Czym to ubic? Czy chodzi o to ze ser trzeba zmielic, a potem wymieszac z reszta skladnikow na sernik? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam mrożone truskawki. Mam zamiar je rozmrozić i zblendować. Ile dodać żelatyny i w jakiej ilości wody rozpuścić?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można robić takie same proporcje jak ze świeżymi truskawkami

      Usuń
  11. Upiekłam , wyszło piękne i ...tyle. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem , a ciasto wyszło bez smaku . W sumie to szkoda pieniędzy , bo koszt tego ciasta niemały.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis co tydzien pieke staram sie nie jesc slodyczy bo waga od grudnia poszla 7 kg w gore a dwa miesiace juz nie pale wiec podejrzewam cze czesciej bede zaglodac na twoja strone.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś poszło nie tak. Moja masa była zbyt płynna,wylała się na sernik i nie wiem co dalej. Wstawiłam do lodówki ale jestem czarnej myśli. Składniki poszły na marne:(

    OdpowiedzUsuń