Lekka rolada biszkoptowa z jagodami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/07/24

Lekka rolada biszkoptowa z jagodami


Lekka i puszysta rolada do niedzielnej kawki! Mocno odchudzona bo ze zmniejszoną ilością cukru i bez tłustego kremu. Zamiast jagód można użyć inne dowolne owoce ;)


Składniki:


Ciasto:
  • Jaja - 4 sztuki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mąka pełnoziarnista - szklanka
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka

Wypełnienie:
  • Jogurt grecki - 500 g
  • Banan - sztuka
  • Suszone daktyle -70g
  • Jagody - szklanka + kilka łyżek
  • Żelatyna - 3 płaskie łyżki
  • Gorąca woda - 1/2 szklanki



Sposób przygotowania:


  • Jaja ubij z cukrem na jasną pianę. Do ubitej piany dodaj mąkę i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez 20 minut.
  • Namocz ściereczkę w wodzie. Z upieczonego i gorącego ciasta zdejmij papier do pieczenia. Papier połóż na namoczonej ściereczce. Roladę przełóż na papier w taki sposób, aby na wierzchu znajdował się spód pieczonego ciasta (z którego uprzednio został zdjęty papier). Roladę zawiń w mokrą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj wszystkie składniki na wypełnienie rolady - do zmiksowanych składników dodaj rozpuszczoną żelatynę i odstaw do lodówki, aby lekko stężała.
  • Gdy masa będzie odpowiednio ściągnięta rozwiń ciasto.
  • Rozprowadź na cieście jagodową masę, oprósz jagodami zawiń w ciasną roladę.
  • Wstaw do lodówki aż masa całkowicie stężeje.




Wartość odżywcza porcji (1/10) rolady biszkoptowej:

  • Energia: 221 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 7,3 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,7 g
  • Cholesterol: 103,9 mg


Rolada biszkoptowa z jagodami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

17 komentarzy:

  1. Już wiem co upiekę na niedziele.Super ciekawy przepis ,uwielbiam nadzienia na jogurcie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta rolada! Pozdrawiam
    I zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Pisała Pani tutaj o nadających się tłuszczach do smażenia http://cojesc.net/tluszcz-do-smazenia/ ale nie zrozumiałam pewnego wątku o smażeniu na tym samym tłuszczu. Chodzi o to, że kiedy np. smażę naleśniki to czy nie mogę usmażyć na tym samym oleju czy oliwie drugiego naleśnika, co pierwszego? Czy może o to, że nie powinno się zostawiać patelni z wcześniej użytym tłuszczem i zostawić na pół godziny, mówiąc, że za ten czas usmażę sobie jajecznicę? Może mi Pani to wyjaśnić? Byłabym bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to żeby nie podgrzewać drugi raz użytego wcześniej tłuszczu (czyli ta druga opcja). Również jeśli smażymy coś w panierce, która w końcu się przypala i "pływa" w tłuszczu to warto go zmienić na świeży.

      Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  4. Piękna w tym fiolecie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny ma Pani blog, korzystam z przepisów i zaglądam tu często. Widać że wkłada Pani w niego dużo pracy.
    Mam prośbę, propozycję czy mogłaby Pani ułożyć i zamieścić jakąś dietę dla osób z niedoczynnością tarczycy. Można zauważyć że dużo osób się z nią boryka więc może się przydać w tym również i mi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, będę mieć na uwadze :)

      Usuń
    2. Przyłączam się do prośby (niedoczynność + Hashimoto)

      Usuń
  6. Jakie pyszności, jagody ubóstwiam a do tego lekki biszkopt- idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy daktyle miksujemy z jogurtem, jagodami i bananami? Nie trzeba ich namoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wrzucić np. wcześniej do jogurtu lub zalać wodą. Ale nie jest to konieczne - zależy od mocy blendera ;)

      Usuń
  8. A czy można cukier zastąpić miodem? Jeżeli tak to jaką ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W biszkopcie raczej zostałabym przy cukrze

      Usuń
  9. Właśnie zaczęłam dietę 1500 kalorii ponieważ moja otyłość osiągnęła poziom hard .W poszukiwaniu cieakawych przepisów żeby przetrwać naprawdę trudny początek zejścia z ok 4000 kalorii i nie zwariować trafiłam na pani Bloga.Przepisy są kapitalne i mega inspirujące.Jednak można także deser od czasu do czasu sobie super dietetyczny zrobić .Pokochałam Pani bloga i z nim piwinno mi być dużo łatwiej.DZIĘKUJĘ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,

      Jeśli otyłość jest duża to dieta 1500 kcal będzie z pewnością nieodpowiednia dla Pani. Na pewno trzeba zwiększyć kaloryczność/objętość posiłków. Gdyby podała Pani swój wiek, masę ciała, wzrost i poziom aktywności fizycznej to mogłabym coś więcej doradzić :)

      Bardzo dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  10. Jaki rozmiar blaszki jest potrzebny?

    OdpowiedzUsuń