Szczerze Wam powiem, że uzależniają mnie te hummusowe pasty. Jeśli nie jedliście hummusu z pieczoną papryką to koniecznie musicie to nadrobić :)
Użyłam cieciorki suchej, ale może być również konserwowa. Suchą cieciorkę gotujemy tak jak fasolę. Należy namoczyć ją przez noc, gotować przez 1 - 1,5 godziny i dodawać do obiadów, sałatek czy takiego hummusu :)
Składniki:
- Ciecierzyca (ugotowana) - 1,5 szklanki
- Nasiona sezamu - 4 łyżki
- Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
- Czosnek - duży ząbek
- Sok z połowy średniej cytryny
- Czerwona papryka - spora sztuka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę upiecz w piekarniku (w całości, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut (paprykę warto obracać co jakiś czas aby skórka pociemniała z każdej strony).
- Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką lub włóż do woreczka foliowego i szczelnie zamknij. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
- Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
- Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.
- Do pasty dodaj ciecierzycę, paprykę i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:
- Energia: 203 kcal
- Białko: 5,6 g
- Tłuszcz: 13 g
- Węglowodany: 17,5 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 0 mg
Hummus z pieczoną papryką jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje, obowiązkowo muszę wypróbować, bo hummus uwielbiam, a takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWidzialam ją już dawno temu na blogu mirabelki. Niby nic, tylko zastanawiam się, czemu nie podajesz źródeł inspiracji przepisów, skoro pod artykułami o żywieniu już tak... :) pozdrawiam, Marta.
OdpowiedzUsuńJeśli faktycznie się inspiruję to podaję źródła również w przypadku przepisów, jak np. przy buraczanych kotlecikach: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/09/buraczane-kotleciki-czyli-najlepsze.html ;)
UsuńPrzepis na hummus z pieczoną papryką jest na wielu blogach i nie ma w tym nic odkrywczego - jeśli chcielibyśmy wszyscy sięgać po źródła inspiracji skończyło by się na przeszukiwaniu starożytnych ksiąg kucharskich (w przypadku hummusu kuchni Bliskiego Wschodu) :)
Pozdrawiam!
pycha ;p
OdpowiedzUsuńhummus uwielbiam, ale paprykę niezbyt... jednak w tym połączeniu oba smaki pewnie komponują się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pasty:)
OdpowiedzUsuńa czy hummus można mrozić ? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Justyna
Można, ale ja nigdy tego nie robiłam :) Hummus może spokojnie leżeć w lodówce do 10 dni.
UsuńHej Paulina, zrobiłam wczoraj tą pastę ale wyszła mi bardzo sucha niż Twoja patrząc po zdjęciu... dałaś więcej wody?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się też że ciecierzycy 1,5 szklanki to było trochę za dużo...
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam!
Hej :) U mnie pasta nie była sucha. Przygotowując hummus warto dodać 2 - 3 łyżki wody w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję. Nie pamiętam czy i ile dodałam wody, ale jeśli pasta była za sucha to na pewno ją dodałam :)
UsuńCzy ciecierzyca w puszce jest juz ugotowana? Przyznam szczerze ze nigdy nie kupowalam i nie wiem :(
OdpowiedzUsuńTak, ciecierzyca z puszki nadaje się od razu do jedzenia ;)
UsuńPyszny humus. Z soczewicy równie smakowity.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Małgoś :)
PRZEPYSZNA UWIELBIAM TWÓJ BLOG U MNIE -14 KG POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńO to super! Gratulacje! :)
UsuńNasiona sezamu są konieczne, czy można je czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńSezam w hummusie jest konieczny ;)
Usuń