Kremowa pasta z jajek, awokado i pieczonej papryki | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/04/26

Kremowa pasta z jajek, awokado i pieczonej papryki

Pyszny przepis na pastę kanapkową na bazie jajek. Jest kremowa, smarowna i nieco pikantna. Super odmiana dla codziennych kanapek :)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 1 upieczona papryka (obrana ze skórki)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli, sok z cytryny


Sposób przygotowania:

  • Paprykę upiecz w piekarniku (przekrojoną na pół i wyrązoną) w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
  • Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
  • Jajka ugotuj.
  • Paprykę i awokado zmiksuj na gładko.
  • Jajka drobno posiekaj i dodaj do reszty składników.
  • Dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji pasty (ok. 100g = 4 - 5 łyżek):

  • Energia: 106 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 2,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,5 g


Pasta jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B2, B6, B12;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Witam, takie szybkie pytanko: awokado jest tylko do smaku czy aby uzyskać aksamitną konsystencję? Nie mam akurat awokado a chciałabym spróbować tej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam pastę, wyszła bardzo dobra :) nigdy nie myślałam że można by tak połączyć te składniki a tu proszę taka niespodzianka :) Pozdrawiam :) p.s. oczywiście dokupiłam awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam, smak goryczki był dość mocno wyczuwalny... Co zrobiłam źle :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, może za mało..

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja pasta wyszła zielonkawa, choć uzylam czerwonej papryki. W smaku jest dobra, tyle że trochę kwaskowata (dodałam soku z ponad połowy cytryny). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasta przepyszna

    OdpowiedzUsuń