Składniki:
- 4 jajka
- 1 awokado
- 1 upieczona papryka (obrana ze skórki)
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Paprykę upiecz w piekarniku (przekrojoną na pół i wyrązoną) w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
- Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
- Jajka ugotuj.
- Paprykę i awokado zmiksuj na gładko.
- Jajka drobno posiekaj i dodaj do reszty składników.
- Dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji pasty (ok. 100g = 4 - 5 łyżek):
- Energia: 106 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 2,8 g
- Błonnik pokarmowy: 1,5 g
Pasta jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B2, B6, B12;
Witam, takie szybkie pytanko: awokado jest tylko do smaku czy aby uzyskać aksamitną konsystencję? Nie mam akurat awokado a chciałabym spróbować tej pasty :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim aby uzyskać konsystencję :)
UsuńZrobiłam pastę, wyszła bardzo dobra :) nigdy nie myślałam że można by tak połączyć te składniki a tu proszę taka niespodzianka :) Pozdrawiam :) p.s. oczywiście dokupiłam awokado ;)
OdpowiedzUsuńZrobilam, smak goryczki był dość mocno wyczuwalny... Co zrobiłam źle :(
OdpowiedzUsuńSok z cytryny dodałaś?
UsuńTak, może za mało..
OdpowiedzUsuńByć może za mało, tutaj sporo tego soku potrzeba
UsuńMoja pasta wyszła zielonkawa, choć uzylam czerwonej papryki. W smaku jest dobra, tyle że trochę kwaskowata (dodałam soku z ponad połowy cytryny). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPasta przepyszna
OdpowiedzUsuń