A tymczasem jedzcie świeże owoce sezonowe bez obaw o swoją sylwetkę. Jeśli zastąpicie nimi słodycze to tylko na tym skorzystacie.
Poniższa owsianka została okrzyknięta przez męża mianem wybornej. Więc dzielę się tym jakże prostym i nie odkrywczym przepisem. Można ją ugotować wieczorem, by rano podać na zimno.
Składniki na jedną porcję:
- Płatki owsiane - 5 łyżek
- Mleko (może być dowolne roślinne) - szklanka
- Masło orzechowe 100% orzechów (u mnie domowe masło orzechowe) - czubata łyżka
- Banan - mała sztuka
- Sezonowe owoce: borówki, maliny lub jagody, wiśnie (do wyboru) - garść
Sposób przygotowania owsianki na mleku:
- Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, dodaj masło i połowę banana - gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Wyłóż owsiankę na miseczkę i dodaj drugą połowę banana oraz owoce sezonowe.
Wartość odżywcza owsianki na mleku:
- Energia: 550 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 77 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Klasyczna owsianka na mleku jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sprawdź inne przepisy na smaczne owsianki:
- Owsianka nocna
- Owsianka pieczona z bananem
- Owsianka z truskawkami
- Owsianka z jabłkiem
- Owsianka czekoladowa
Mogłabyś wrzucić któregoś razu swój dzienny jadłospis? Inspiracyjnie <3
OdpowiedzUsuńPostaram się w najbliższym czasie coś takiego poczynić :)
UsuńPyyyycha 😀 można jeść i jeść 😉
OdpowiedzUsuń