Paulina Styś-Nowak dnia 2014/07/24

Lekka rolada biszkoptowa z jagodami


Lekka i puszysta rolada do niedzielnej kawki! Mocno odchudzona bo ze zmniejszoną ilością cukru i bez tłustego kremu. Zamiast jagód można użyć inne dowolne owoce ;)


Składniki:


Ciasto:
  • Jaja - 4 sztuki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mąka pełnoziarnista - szklanka
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka

Wypełnienie:
  • Jogurt grecki - 500 g
  • Banan - sztuka
  • Suszone daktyle -70g
  • Jagody - szklanka + kilka łyżek
  • Żelatyna - 3 płaskie łyżki
  • Gorąca woda - 1/2 szklanki



Sposób przygotowania:


  • Jaja ubij z cukrem na jasną pianę. Do ubitej piany dodaj mąkę i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez 20 minut.
  • Namocz ściereczkę w wodzie. Z upieczonego i gorącego ciasta zdejmij papier do pieczenia. Papier połóż na namoczonej ściereczce. Roladę przełóż na papier w taki sposób, aby na wierzchu znajdował się spód pieczonego ciasta (z którego uprzednio został zdjęty papier). Roladę zawiń w mokrą ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.
  • Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj wszystkie składniki na wypełnienie rolady - do zmiksowanych składników dodaj rozpuszczoną żelatynę i odstaw do lodówki, aby lekko stężała.
  • Gdy masa będzie odpowiednio ściągnięta rozwiń ciasto.
  • Rozprowadź na cieście jagodową masę, oprósz jagodami zawiń w ciasną roladę.
  • Wstaw do lodówki aż masa całkowicie stężeje.




Wartość odżywcza porcji (1/10) rolady biszkoptowej:

  • Energia: 221 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 7,3 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,7 g
  • Cholesterol: 103,9 mg


Rolada biszkoptowa z jagodami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

21 komentarzy:

  1. Już wiem co upiekę na niedziele.Super ciekawy przepis ,uwielbiam nadzienia na jogurcie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta rolada! Pozdrawiam
    I zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Pisała Pani tutaj o nadających się tłuszczach do smażenia http://cojesc.net/tluszcz-do-smazenia/ ale nie zrozumiałam pewnego wątku o smażeniu na tym samym tłuszczu. Chodzi o to, że kiedy np. smażę naleśniki to czy nie mogę usmażyć na tym samym oleju czy oliwie drugiego naleśnika, co pierwszego? Czy może o to, że nie powinno się zostawiać patelni z wcześniej użytym tłuszczem i zostawić na pół godziny, mówiąc, że za ten czas usmażę sobie jajecznicę? Może mi Pani to wyjaśnić? Byłabym bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to żeby nie podgrzewać drugi raz użytego wcześniej tłuszczu (czyli ta druga opcja). Również jeśli smażymy coś w panierce, która w końcu się przypala i "pływa" w tłuszczu to warto go zmienić na świeży.

      Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  4. Piękna w tym fiolecie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny ma Pani blog, korzystam z przepisów i zaglądam tu często. Widać że wkłada Pani w niego dużo pracy.
    Mam prośbę, propozycję czy mogłaby Pani ułożyć i zamieścić jakąś dietę dla osób z niedoczynnością tarczycy. Można zauważyć że dużo osób się z nią boryka więc może się przydać w tym również i mi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, będę mieć na uwadze :)

      Usuń
    2. Przyłączam się do prośby (niedoczynność + Hashimoto)

      Usuń
  6. Jakie pyszności, jagody ubóstwiam a do tego lekki biszkopt- idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy daktyle miksujemy z jogurtem, jagodami i bananami? Nie trzeba ich namoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wrzucić np. wcześniej do jogurtu lub zalać wodą. Ale nie jest to konieczne - zależy od mocy blendera ;)

      Usuń
  8. A czy można cukier zastąpić miodem? Jeżeli tak to jaką ilość?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zaczęłam dietę 1500 kalorii ponieważ moja otyłość osiągnęła poziom hard .W poszukiwaniu cieakawych przepisów żeby przetrwać naprawdę trudny początek zejścia z ok 4000 kalorii i nie zwariować trafiłam na pani Bloga.Przepisy są kapitalne i mega inspirujące.Jednak można także deser od czasu do czasu sobie super dietetyczny zrobić .Pokochałam Pani bloga i z nim piwinno mi być dużo łatwiej.DZIĘKUJĘ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,

      Jeśli otyłość jest duża to dieta 1500 kcal będzie z pewnością nieodpowiednia dla Pani. Na pewno trzeba zwiększyć kaloryczność/objętość posiłków. Gdyby podała Pani swój wiek, masę ciała, wzrost i poziom aktywności fizycznej to mogłabym coś więcej doradzić :)

      Bardzo dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  10. Jaki rozmiar blaszki jest potrzebny?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna uzyc gestego jogurtu naturalnego zamiast greckiego?

    OdpowiedzUsuń