Składniki na 9 pancakes dyniowych:
- Mąka pszenna pełnoziarnista - szklanka
- Mąka pszenna jasna - 1 i 1/2 szklanki
- Maślanka - 2 szklanki
- Puree z dyni - 1 i 1/2 szklanki
- Jajo - sztuka
- Cukier - dwie łyżki
- Soda oczyszczona - dwie łyżeczki
- Cynamon - łyżeczka
- Imbir - szczypta
- Sól - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania pancakes dyniowych:
- Do miski wsypujemy składniki suche - mieszamy.
- Do składników suchych dodajemy składniki mokre (jajo, maślankę, mus z dyni) - całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Na patelnie wlewamy dosłownie kilka kropel oleju rzepakowego - rozcieramy je ręcznikiem papierowym.
- Na nagrzaną patelnie wylewamy porcje ciasta - smażymy na rumiano z obu stron.
- Pancakes dyniowe podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie jogurt naturalny z odrobiną miodu i świeże jabłka z płatkami migdałów ;)
Wartość odżywcza porcji pancakes dyniowego (dwa placuszki, bez dodatków)*:
- Energia: 276 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik pokarmowy: 8,4 g
- Cholesterol: 41,2 mg
*Zapewniam Was, że dwoma pancakes można się porządnie najeść ;)
Pancakes dyniowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia;
- Witamin: A, C, B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego;
Sprawdź inne przepisy na śniadania z dynią:
- Granola dyniowa
- Placuszki z dyni
- Owsianka z jabłkiem
- Jaglanka dyniowa
- Omlet na słodko z musem dyniowym
omomom dyniowe cudeńka ;d
OdpowiedzUsuńA jeżeli chciałabym zamienić mąkę na owsianą to ile mam dać?
OdpowiedzUsuńDaj tyle samo ;)
UsuńJeżeli to ma być 9 placków, to chyba źle coś przeczytałam :-) Mnie z tej porcji wyszło 30 placuszków (smażyłam po 3 na patelni naleśnikowej). A wyliczona wartość zgadza się z podaną przez Panią... Placuszki przepyszne, na pewno jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni :-)
OdpowiedzUsuńZrobilam dzis na sniadanie, mnie tez wyszlo bardzo duzo. Zastanawiam sie jak je odgrzac bo cieple najlepsze. Chyba piekarnik najlepsza opcja
UsuńMyślę, że moje po prostu były większe ;) Tak, najlepiej piekarnik, ewentualnie patelnia, ale już bez tłuszczu.
UsuńZrobilam przed chwilą.Puszyste, mieciutkie, cynamonowe. PYCHA!!! Z braku mąki razowej zastapilam pełnoziarnistą a brak musu z dyni zastąpiłam powidlem jablkowym do tego sporo cynamonu a na wierzch jogurt z dżemem domowej roboty. Niebo w gębie:)))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA czy mus z dyni to to samo co ten przecier dyniowy?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
UsuńWitam, czy zamiast maslanki mozna dodac mleko?czy proporcje zostaja wtedy takoe same?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak (może być też jogurt naturalny). Mleka dodaj odrobinę mniej, tak ok. 1,5 szklanki. Gdyby ciasto było za rzadkie trzeba dosypać trochę mąki.
UsuńDla alergików: zamiast maślanki dodałam jogurt kokosowy, jajko pominęłam i dodałam 2 łyżki octu jabłkowego - tak żeby konsystencja była odpowiedni wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuń