Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/07

Domowe bułeczki czosnkowo - ziołowe (najlepsze!)

Składniki na 6 bułek:

Ciasto:
  • Mąka pszenna graham (typ1850) - dwie szklanki
  • Mąka pszenna typ 500 - szklanka
  • Mleko (ciepłe) - 1/2 szklanki
  • Woda (ciepła) - 1/2 szklanki
  • Drożdże (świeże) - 25 g
  • Sól - dwie łyżeczki
  • Cukier - łyżeczka
Farsz czosnkowo - ziołowy:
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Majeranek, bazylia, oregano - po 1 -2 łyżeczki


Sposób przygotowania:


  • Drożdże rozkruszamy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawiamy na 10 minut aż się zaczną pienić.
  • Gotowe drożdże łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy je do uzyskania jednolitej masy - jeżeli ciasto będzie się zbytnio kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
  • Wyrobione ciasto odkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej na godzinę).
  • W tym czasie przygotowujemy farsz: czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pozostałych składników.
  • Gdy ciasto wyrośnie formujemy bułeczki: ciasto dzielimy na 6 części, z każdej tworzymy placek, który smarujemy farszem czosnkowo-ziołowym. 
  • Możemy dać się ponieść wyobraźni i formować z placków dowolne kształty - u mnie powstały trzy zawijasy (placek zwinięty w rurkę) i trzy warkocze (ciasto pokrojone na brzegach w paseczki, które potem sklejam na przemian).
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jednej bułeczki (choć nie takiej małej:)) czosnkowo - ziołowej:

  • Energia: 239 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 43 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 1 mg



Domowe bułeczki czosnkowo-ziołowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B6, PP, kwasu foliowego;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy:

  1. Ach, nigdy nie robiłam domowych bułeczek. Takie z czosnkową nutą na pewno by mi posmakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz spróbować - o niebo lepsze od tych sklepowych ;)

      Usuń
  2. Bułeczki przepyszne, nadają się na każdą okazję - same w sobie bez dodatków świetnie smakują :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mleko można zastąpić tą samą ilością wody?

    OdpowiedzUsuń