Składniki na 10 małych placuszków:
- 6 łyżek puree z dyni hokkaido (tutaj przepis)
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie 5 suszonych daktyli dla osób, które chcą otrzymać słodsze placuszki
- pół łyżeczki oleju kokosowego lub rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Banana rozgnieć widelcem.
- Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz oleju). Jeżeli dodajesz daktyle zalej je wcześniej wrzątkiem i zmiksuj na puree lub dodaj drobno posiekane.
- Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładaj ciasto łyżką i formuj małe placuszki.
- Smaż z dwóch stron na rumiano.
Wartość odżywcza porcji placuszków (5 sztuk):
- Energia: 337 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcz: 13 g
- Węglowodany: 70 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
Dyniowe placuszki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Od jakiego wieku mogą jeść takie placuszki dzieci? Wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńja dawałam takie rzeczy od 7 miesiąca ;)
UsuńSuper pomysł. I smakują rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcie z Antkiem jeszcze bardziej zachęca do spróbowania :)
A co w przypadku, kiedy dziecko ma uczulenie na białko jaja. Pominąć jajko czy zastąpić je czymś...?
OdpowiedzUsuńJa myślę, że i bez jajka wyjdą bo skleją i dynia i banany.
UsuńJak pominę banana i daktyle a dodam marchewkę gotowaną też wyjdą?
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyjdzie tylko będą to wtedy placuszki wytrawne ;)
Usuń