Składniki na cztery porcje:
- Biała fasola (nasiona suche) - szklanka
- Cieciorka (nasiona suche) - 1/2 szklanki
- Groszek konserwowy - 1/2 dużej puszki
- Papryka czerwona - duża sztuka
- Seler - 1/2 średniej sztuki
- Cebula - pół sztuki
- Pomidory w puszce
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
- Szczypiorek - do posypania
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Fasolę i cieciorkę moczymy przez noc w wodzie.
- Odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. godzinę).
- Do strączkowych dodajemy pozostałe warzywa: paprykę i cebulę pokrojone w kostkę, odsączony groszek konserwowy, seler starty na dużych oczkach oraz przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i łyżeczkę majeranku - gotujemy dopóki warzywa nie będą miękkie.
- Do warzyw wrzucamy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy - całość mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku (u mnie ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, pieprz i sól).
Wartość odżywcza porcji:
- Energia: 223 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 1,5 g
- Węglowodany: 50 g
- Błonnik pokarmowy: 14 g
- Cholesterol: 0 mg
Strączkowe w roli głównej są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B6, PP, kwasu foliowego;
O, to coś dla mnie bo uwielbiam wszystkie warzywa strączkowe ;)
OdpowiedzUsuńA nie powinno sie odlewac tej wody po namaczaniu i gotowac w swiezej? Z uwagi na substancje wzdymajace
OdpowiedzUsuńZgadza się, już poprawiam ;)
Usuńte 223 kcal to z cała zupa?
OdpowiedzUsuńo sorki nie doczytałam,juz wiem
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości wody mam gotować te warzywa? Zawsze mam z tym problem bo wszyscy chyba uznają, że jest to oczywiste a ja mam grubszą rozkminę bo namoczyłam fasole i nie wiem co dalej :D
OdpowiedzUsuńZawsze wodę, w której moczyły się strączki odlewami i wlewamy świeżą tak żeby pokryło kilka centymetrów ponad. Generalnie strączki powinny całe być zakryte w wodzie podczas dotowania (lepiej wlać więcej jak mniej, ewentualnie w trakcie dolać). Później resztę wody i tak się odlewa ;)
UsuńRozumiem,że potrawa ma być gęsta? ;-)
OdpowiedzUsuńRaczej tak ;) Chyba, że ktoś woli rzadszą to wtedy dajemy mniej wody do gotowania strączków
UsuńCzy wielką profanacją byłoby dodanie fasoli bądź cieciorki z puszki? Jeśli można tak iść na skróty, to jakie ilości tych warzyw by Pani proponowała?
OdpowiedzUsuńMożna, ok. dwa razy tyle każdego niż jest w przepisie :)
Usuń