Pyszna pasta kanapkowa z pieczonej papryki - najlepsza z najlepszych! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/11

Pyszna pasta kanapkowa z pieczonej papryki - najlepsza z najlepszych!

Hummus z papryką

Szczerze Wam powiem, że uzależniają mnie te hummusowe pasty. Jeśli nie jedliście hummusu z pieczoną papryką to koniecznie musicie to nadrobić :)

Użyłam cieciorki suchej, ale może być również konserwowa. Suchą cieciorkę gotujemy tak jak fasolę. Należy namoczyć ją przez noc, gotować przez 1 - 1,5 godziny i dodawać do obiadów, sałatek czy takiego hummusu :)

 

 

Składniki:

  • Ciecierzyca (ugotowana) - 1,5 szklanki
  • Nasiona sezamu - 4 łyżki
  • Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
  • Czosnek - duży ząbek
  • Sok z połowy średniej cytryny
  • Czerwona papryka - spora sztuka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:


  • Paprykę upiecz w piekarniku (w całości, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut (paprykę warto obracać co jakiś czas aby skórka pociemniała z każdej strony).
  • Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką lub włóż do woreczka foliowego i szczelnie zamknij. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
  • Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
  • Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.
  • Do pasty dodaj ciecierzycę, paprykę i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
  • Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.


Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:

  • Energia: 203 kcal
  • Białko: 5,6 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 17,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 0 mg


Hummus z pieczoną papryką jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Dietetyczna pasta na kanapki

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

15 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje, obowiązkowo muszę wypróbować, bo hummus uwielbiam, a takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzialam ją już dawno temu na blogu mirabelki. Niby nic, tylko zastanawiam się, czemu nie podajesz źródeł inspiracji przepisów, skoro pod artykułami o żywieniu już tak... :) pozdrawiam, Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli faktycznie się inspiruję to podaję źródła również w przypadku przepisów, jak np. przy buraczanych kotlecikach: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/09/buraczane-kotleciki-czyli-najlepsze.html ;)

      Przepis na hummus z pieczoną papryką jest na wielu blogach i nie ma w tym nic odkrywczego - jeśli chcielibyśmy wszyscy sięgać po źródła inspiracji skończyło by się na przeszukiwaniu starożytnych ksiąg kucharskich (w przypadku hummusu kuchni Bliskiego Wschodu) :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. hummus uwielbiam, ale paprykę niezbyt... jednak w tym połączeniu oba smaki pewnie komponują się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy hummus można mrozić ? :)

    Pozdrawiam,
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale ja nigdy tego nie robiłam :) Hummus może spokojnie leżeć w lodówce do 10 dni.

      Usuń
  5. Hej Paulina, zrobiłam wczoraj tą pastę ale wyszła mi bardzo sucha niż Twoja patrząc po zdjęciu... dałaś więcej wody?
    Wydaje mi się też że ciecierzycy 1,5 szklanki to było trochę za dużo...
    Czekam na odpowiedź.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) U mnie pasta nie była sucha. Przygotowując hummus warto dodać 2 - 3 łyżki wody w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję. Nie pamiętam czy i ile dodałam wody, ale jeśli pasta była za sucha to na pewno ją dodałam :)

      Usuń
  6. Czy ciecierzyca w puszce jest juz ugotowana? Przyznam szczerze ze nigdy nie kupowalam i nie wiem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciecierzyca z puszki nadaje się od razu do jedzenia ;)

      Usuń
  7. Pyszny humus. Z soczewicy równie smakowity.

    Pozdrawiam. Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. PRZEPYSZNA UWIELBIAM TWÓJ BLOG U MNIE -14 KG POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń