Składniki na ok. 20 ciasteczek:
- Kasza gryczana niepalona (biała) zmielona na mąkę - ok. 120g przed zmieleniem
- Płatki owsiane zmielone na mąkę - ok. 160g przed zmieleniem
- Masło - 80g
- Miód - 2 łyżki
- Gorąca woda - 1 - 2 łyżki
- Zmielone ziarna wanilii - 1/2 łyżeczki (można zastąpić cynamonem jeśli chcemy uzyskać ciasteczka korzenne)
- Dżem 100% owoców - po płaskiej łyżeczce na ciasteczko
Sposób przygotowania:
- Masło posiekaj w kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto - na początku siekaj nożem tak jak zwykłe ciasto kruche aby masło połączyło się z mąką.
- Urywaj kawałki ciasta i formuj kulki, a w nich rób palcem zagłębienia.
- Rozłóż ciasteczka na papierze do pieczenia i napełniaj dżemem.
- Piecz w temp. 170 stopni C przez ok. 25 minut. Zostaw na blaszce do ostygnięcia.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka z dżemem:
- Energia: 92 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 4 g
- Węglowodany: 12 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
Kruche ciasteczka z dżemem są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, B1, B2, B6, PP;
Hmm... Wyglądają apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńA można użyć porostu mąki gryczanej i owsianej?
Tak, można ;)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńA czy można użyć inny tłuszcz niż masło np. Olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńTak, olej kokosowy na pewno się sprawdzi
UsuńZrobione! Pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW czym można zmielic kasze i płatki?
OdpowiedzUsuńMłynek do kawy lub mocniejszy malakser
UsuńJezeli chce zamienić make gryczana na pelnoziarnista to ile trzeba jej użyć? Tak jak gryczana 120g?
OdpowiedzUsuńOrientacyjnie tak. Najlepiej na początku dodać mniej i dosypywać po troszku do uzyskania zwartej konsystencji ciasta
UsuńMmm, uwielbiam takie ciasteczka. Niestety nie mam wagi. Czy mogłabyś podać, choć orientacyjnie, ile mąki użyć mierzonej w szklankach? :-)
OdpowiedzUsuńW przypadku płatków owsianych będzie ok. 1,5 szklanki już zmielonych, a kaszy zmielonej na mąkę ok. 3/4 szklanki :)
UsuńJaka zdrową mąką mogę zastąpić mąkę gryczaną?
OdpowiedzUsuńMoże być ryżowa, jaglana, albo też po prostu pszenna pełnoziarnista :)
Usuńprzepis wypróbowany i uwaga! ciasteczka są pyyyyyyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńCzy ciasto jest podobne w konsystencji do tradycyjnego kruchego? Chcę z synkiem zrobić ciasteczka kruche i wykrawać różne wzorki. Nada się ten przepis?
OdpowiedzUsuńTak, myślę, że się nada :)
UsuńZamiast mielić kaszę mogę dodać mąkę gryczaną?
OdpowiedzUsuń