Czekoladowa komosanka z truskawkami (niebo w gębie) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/06/17

Czekoladowa komosanka z truskawkami (niebo w gębie)

Dzisiaj mam dla Was prawdziwą petardę. Dawno nie jadłam nic lepszego! Coś czuję, że od tej pory będzie to mój śniadaniowy faworyt (wybaczcie owsianki). Kremowa, mocno czekoladowa i słodka komosa przełamana lekko kwaskowym smakiem truskawek. Dla tego przepisu warto zaopatrzyć się w komosę!


Składniki na jedną porcję śniadaniową:

  • Komosa ryżowa - 5 łyżek
  • Gorzkie kakao - płaska łyżka
  • Suszone daktyle - 1 sztuka
  • Banan - mała sztuka
  • Mleko (u mnie ryżowe ale może być dowolne inne) - 2/3 szklanki
  • Truskawki - 2 garści


Sposób przygotowania:

  • Komosę dokładnie opłukaj pod gorącą wodą.
  • Zagotuj mleko, dodaj komosę, kakao, posiekane daktyle i banana.
  • Gotuj przez ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Wyłóż na miseczkę i dodaj truskawki.


Wartość odżywcza czekoladowej komosanki z truskawkami:

  • Energia: 551 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 94 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g


Czekoladowa komosanka z truskawkami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. Robię coś podobnego, tylko z kaszą jaglaną i dodaję jeszcze łyżkę siemienia lnianego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niezwykle apetycznie :) Lubię komosę ryżową, ale najczęściej jem na kolację z dodatkiem warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak apetycznie ze chyba sobie to przyrządzę według twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW, muszę wypróbować, a czy można komose ryżową zastąpić kaszą jaglaną? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwolę sobie odpowiedzieć ;) Z doświadczenia wiem, że takie wersje z jaglanką są niezawodne, więc nie krępuj się :)

      Usuń
    2. Pewnie, że można. Przy czym smak będzie zupełnie inny (komosa jest bardzo charakterystyczna) ;)

      Usuń
  5. Nawet nie próbowałam, ale już wiem, że chwała tobie za ten przepis :")

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro będę miała na śniadanie :-) pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę "niebo w gębie" już dołączyła do moich śniadań,świetna alternatywa dla owsianki,jaglanki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Czy daktyle można ewentualnie zastąpić, np. miodem lub syropem klonowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Można też je pominąć a dać bardzo dojrzałego banana. Komosanka i tak będzie słodka :)

      Usuń
  9. To wygląda pysznie. Chętnie przetestuję Twój przepis, już potrzebuję jakiejś odmiany na śniadania... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, ciekawa jestem czy stawiając na zdrową kuchnię filtrujesz wodę potrzebną do przygotowywania posiłków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie filtruję, nie widzę takiej potrzeby :)

      Usuń
  11. Czy można to jeść również na zimno np po nocy wyjęte z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) Ugotuj wtedy w odrobinę większej ilości wody/mleka bo pewnie jeszcze zgęstnieje :)

      Usuń