Składniki na jedną porcję śniadaniową:
- Komosa ryżowa - 5 łyżek
- Gorzkie kakao - płaska łyżka
- Suszone daktyle - 1 sztuka
- Banan - mała sztuka
- Mleko (u mnie ryżowe ale może być dowolne inne) - 2/3 szklanki
- Truskawki - 2 garści
Sposób przygotowania:
- Komosę dokładnie opłukaj pod gorącą wodą.
- Zagotuj mleko, dodaj komosę, kakao, posiekane daktyle i banana.
- Gotuj przez ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
- Wyłóż na miseczkę i dodaj truskawki.
Wartość odżywcza czekoladowej komosanki z truskawkami:
- Energia: 551 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 94 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Czekoladowa komosanka z truskawkami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Robię coś podobnego, tylko z kaszą jaglaną i dodaję jeszcze łyżkę siemienia lnianego.
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle apetycznie :) Lubię komosę ryżową, ale najczęściej jem na kolację z dodatkiem warzyw.
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWOW, muszę wypróbować, a czy można komose ryżową zastąpić kaszą jaglaną? ;)
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie odpowiedzieć ;) Z doświadczenia wiem, że takie wersje z jaglanką są niezawodne, więc nie krępuj się :)
UsuńPewnie, że można. Przy czym smak będzie zupełnie inny (komosa jest bardzo charakterystyczna) ;)
UsuńNawet nie próbowałam, ale już wiem, że chwała tobie za ten przepis :")
OdpowiedzUsuńJutro będę miała na śniadanie :-) pycha
OdpowiedzUsuńNaprawdę "niebo w gębie" już dołączyła do moich śniadań,świetna alternatywa dla owsianki,jaglanki
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Czy daktyle można ewentualnie zastąpić, np. miodem lub syropem klonowym?
OdpowiedzUsuńTak, można. Można też je pominąć a dać bardzo dojrzałego banana. Komosanka i tak będzie słodka :)
UsuńTo wygląda pysznie. Chętnie przetestuję Twój przepis, już potrzebuję jakiejś odmiany na śniadania... :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ciekawa jestem czy stawiając na zdrową kuchnię filtrujesz wodę potrzebną do przygotowywania posiłków?
OdpowiedzUsuńNie filtruję, nie widzę takiej potrzeby :)
UsuńZazdroszczę więc bo nasza woda smakowo jest do niczego a co w niej siedzi bez filtrowania wolę nie myśleć.
UsuńCzy można to jeść również na zimno np po nocy wyjęte z lodówki?
OdpowiedzUsuńPewnie :) Ugotuj wtedy w odrobinę większej ilości wody/mleka bo pewnie jeszcze zgęstnieje :)
UsuńTa komosanka stała się moim numerem 1 na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCzy taka komosanka nadaje się dla osób z insulinoopornością? Tęsknię do owsianek jedzonych na śniadanie, teraz trzymam się śniadań białkowo-tłuszczowych, ale jednak w weekendy, późnym porankiem czasem fajnie jest zjeść coś innego. Oczywiście z wyrzuceniem daktyli i dojrzałych bananów, a zastąpieniem łyżeczką ksylitolu :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;) Dodatek daktyla na pewno nie zaszkodzi (badania wskazują, że daktyle zmniejszają ryzyko cukrzycy). Warto dodać 2 łyżki orzechów lub wiórków kokosowych żeby obniżyć indeks glikemiczny komosanki :)
UsuńPozdrawiam!
Super <3 dziękuję bardzo za odpowiedź!
UsuńMeeeega dobre jedzonko! Właśnie zjadłam! Czy można takie cudo serwować sobie na obiad, czy lltoepiej jednak na sniadanie bo trochę kaloryczne..?
OdpowiedzUsuńjak na obiad?!!! booze ale głupota...kaloryczne??? to kalorycznosc idealna na sniadanie... masakra co za głupoty, rozumiem ze najadasz sie obiadem do 400 kcal?? ...
UsuńWypróbowałam przepis i stał się jednym z moich ulubionych śniadań. Ta komosanka jest przepyszna. Dziękuję za świetne przepisy, wiele nauczyłam się z nich na temat zdrowego odżywiania :) Twój blog jest moim ulubionym, nie ma drugiego z tak wieloma pysznymi,a jednocześnie zdrowymi przepisami. Widać tu ogrom pracy i rzetelnej wiedzy dietetycznej. Bardzo Ci dziękuję, że mogę korzystać z tych wspaniałych przepisów :)
OdpowiedzUsuńCudowna komosanka,wyjątkowy skład i wyjątkowy smak. Zrobiłam od razu potrójną porcję, dzieci dostały do śniadaniówek 🥰 Będziemy powtarzać.
OdpowiedzUsuń