Składniki na 4 porcje:
- Ziemniaki - 8 średnich sztuk
- Kalafior - pół sztuki
- Marchew - sztuka
- Zielony groszek mrożony - szklanka
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1/4 sztuki
- Cukinia - mała sztuka
- Jajko - 2 sztuki
- Ser mozzarella - 1 kulka 120g
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kurkuma
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie, w połowie gotowania dodaj różyczki kalafiora.
- Cukinię pokrój na plastry i osól - pozostaw na kilkanaście minut.
- Ugotowane ziemniaki i kalafior roztłucz na puree, dodaj startą na grubych oczkach marchew, groszek, przeciśnięty czosnek, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, wyłóż masę ziemniaczaną.
- Na wierzchu rozłóż plasterki cienko pokrojonej cebuli, połowę posiekanej drobno mozzarelli, plastry odsączonej cukinii. Całość oprósz drugą połową mozzarelli.
- Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza porcji ziemniaczanej zapiekanki:
- Energia: 363 kcal
- Białko: 21g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 45 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Ziemniaczana zapiekanka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie
OdpowiedzUsuńCzy jak Pani pisze 'wartość odżywcza porcji '-to odnosi się do porcji., która wyjdzie ze wszystkich użytych w spisie produktów czy np do 100g?
OdpowiedzUsuńDo porcji na osobę, czyli w tym wypadku 1/4 przepisu
UsuńZapiekanka jest przepyszna!!!
OdpowiedzUsuńPani Paulino, czy naczynie żaroodporne powinno się przykryć czy zostawić odkryte?
OdpowiedzUsuńodkryte ;)
Usuńjajka jakie gotowane?
OdpowiedzUsuńSurowe...
UsuńA czy można kalafiora zastąpić brokułem? I cukinie burakami
OdpowiedzUsuńA czy można kalafiora zastąpić brokułem? I cukinie burakami
OdpowiedzUsuńBuraki raczej się nie sprawdzą - mogą być twarde po upieczeniu. Kalafiora można zastąpić brokułem.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSmak okropny, coś trzeba zmienić w tym przepisie żeby danie miało smak.
OdpowiedzUsuńWychodzi straszna breja, za to warzywa na górze twarde... Ten przepis jest do niczego
OdpowiedzUsuńCzy zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko zapiec?
OdpowiedzUsuń