Paulina Styś-Nowak dnia 2017/03/28

Ziemniaczana zapiekanka z cukinią

Lubicie zapiekanki? My bardzo! Zwykle zajadamy różnorodne kombinacje zapiekanki z pokrojonych warzyw w kostkę (tak jak tutaj), ale czasami warto urozmaicić obiad trochę inną ziemniaczaną zapiekanką. 


Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki - 8 średnich sztuk
  • Kalafior - pół sztuki
  • Marchew - sztuka
  • Zielony groszek mrożony - szklanka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1/4 sztuki
  • Cukinia - mała sztuka
  • Jajko - 2 sztuki
  • Ser mozzarella - 1 kulka 120g
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kurkuma


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie, w połowie gotowania dodaj różyczki kalafiora.
  • Cukinię pokrój na plastry i osól - pozostaw na kilkanaście minut.
  • Ugotowane ziemniaki i kalafior roztłucz na puree, dodaj startą na grubych oczkach marchew, groszek, przeciśnięty czosnek, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, wyłóż masę ziemniaczaną. 
  • Na wierzchu rozłóż plasterki cienko pokrojonej cebuli, połowę posiekanej drobno mozzarelli, plastry odsączonej cukinii. Całość oprósz drugą połową mozzarelli.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza porcji ziemniaczanej zapiekanki:

  • Energia: 363 kcal
  • Białko: 21g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g


Ziemniaczana zapiekanka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. Czy jak Pani pisze 'wartość odżywcza porcji '-to odnosi się do porcji., która wyjdzie ze wszystkich użytych w spisie produktów czy np do 100g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do porcji na osobę, czyli w tym wypadku 1/4 przepisu

      Usuń
  2. Zapiekanka jest przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Paulino, czy naczynie żaroodporne powinno się przykryć czy zostawić odkryte?

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można kalafiora zastąpić brokułem? I cukinie burakami

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można kalafiora zastąpić brokułem? I cukinie burakami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraki raczej się nie sprawdzą - mogą być twarde po upieczeniu. Kalafiora można zastąpić brokułem.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak okropny, coś trzeba zmienić w tym przepisie żeby danie miało smak.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wychodzi straszna breja, za to warzywa na górze twarde... Ten przepis jest do niczego

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko zapiec?

    OdpowiedzUsuń