Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/30

Makaron z tofu

Zdrowy obiad
Szybki i pożywny obiad z dodatkiem sojowego sera, czyli tofu. Produkty sojowe mają swoje szczególne zastosowanie w diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu i oczywiście u osób na diecie wegańskiej.


Składniki na 3 porcje makaronu z tofu:

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti - ok. 350g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory (świeże) - 4 duże i dojrzałe sztuki 
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukinia - pół średniej sztuki
  • Tofu naturalne wzbogacane wapniem - kostka (180g)
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kurkuma, chilli, świeża bazylia


Makaron z tofu - przepis:

  • Makaron ugotuj.
  • Tofu posiekaj w drobną kostkę, zalej łyżeczką oliwy i oprósz sporą ilością przypraw.
  • Na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty czosnek (uważaj żeby się nie przypalił). Do podsmażonego czosnku dodaj posiekane pomidory (trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).
  • Pomidory duś przez 15 minut aż zaczną się rozpadać.
  • Na osobnej patelni podsmaż na łyżeczce oliwy posiekaną w kostkę cukinię (smaż aż odparuje nadmiar wody).
  • Cukinię dodaj do pomidorowego sosu. Wyłącz gaz i dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią.
  • Na patelnię po cukinii wrzuć tofu i smaż przez kilka minut.
  • Makaron polej warzywnym sosem i oprósz usmażonym tofu.


Wartość odżywcza porcji makaronu z tofu:

  • Energia: 460 kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 62 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Makaron z tofu jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Makaron z tofu



Sprawdź inne przepisy na zdrowe obiady:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. Super. Ja robiłam podobnie tylko dodałam pierś z kurczaka zamiast tofu i jeszcze dynie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, chociaż ja również wkroiłabym tutaj kurczaka:) Czy tofu nadaje się do smażenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam tofu. Czy można porównać je do czegoś smakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo tofu nie smakuje za ciekawie (ciężko to porównać do czegokolwiek; mdły, lekko "trawiasty" smak :P). Ale przy odpowiednich dodatkach sprawdza się świetnie zarówno na słono, ostro jak i słodko :)

      Usuń
  4. Jakiej firmy najlepiej kupić TOFU? albo czego unikać w składzie przy wyborze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze należy zwracać uwagę żeby tofu było wzbogacane wapniem. Ja kupuję z Polsoi, ale dlatego, że tylko takie mam w sklepie ;)

      Usuń