Śniadanie nigdy nie było tak proste i szybkie w przygotowaniu. Od tej pory nie chcę słyszeć żadnych wymówek! Nawet jeśli nie jesteś rannym ptaszkiem, zrobienie i zjedzenie tego śniadania zajmie Ci dosłownie chwilę.
Gryczanka jest mega sycąca (dla Panów proponuję zwiększyć porcję o połowę) i bardzo zdrowa. Pamiętajcie tylko, aby użyć kaszy gryczanej nieprażonej - zwykła, prażona nie nadaję się do miksowania po namoczeniu. Przepis inspirowany gryczanką Kingi Paruze.
Składniki na porcję gryczanki:
- Kasza gryczana nieprażona - 4 łyżki
- Orzechy nerkowca - łyżka
- Banan - mała sztuka
- Mleko (może być dowolne roślinne) - 1/2 szklanki
- Zmielone siemię lniane - łyżka
- Ziarna z połowy laski wanilii
- Dowolne owoce świeże, mrożone lub suszone
Sposób przygotowania gryczanki:
- Kaszę i orzechy zalej na noc wodą.
- Rano odlej wodę i zmiksuj na gładko z dodatkiem banana, mleka (jeśli chcesz śniadanie na ciepło można je podgrzać), nasionami lnu i wanilią.
- Podawaj z dowolnymi owocami :)
Wartość odżywcza porcji gryczanki:
- Energia: 383 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 0 mg
Gryczanka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe śniadania:
- Gryczanka czekoladowa z malinami
- Fit pancakes
- Komosa ryżowa na śniadanie
- Domowa granola
- Owsianka z makiem
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń"Kasza na surowo jest praktycznie nieprzyswajalna dla organizmu człowieka. Głównym składnikiem kaszy jest skrobia, która ażeby mogła być poddana działaniu enzymów ludzkiego przewodu pokarmowego musi być skleikowana, co odbywa się w środowisku wodnym w wyższej temperaturze. Ze względu na budowę całego ziarna o ile nie dochodzi do jego rozluźnienia (jak to ma miejsce podczas gotowania) to możliwość przyswojenia również składników mineralnych czy innych składników przez grubą łuskę pokrywającą powierzchnię ziarna oraz przez nienaruszone ściany komórkowe jest bardzo ograniczona. W tym sensie zjedzona przez Panią kasza prawdopodobnie wyjdzie z przewodu pokarmowego w stanie niezmienionym. W takiej sytuacji może działać drażniąco na ścianę przewodu pokarmowego, gdyż jest balastem, ale pozbawionym korzystnego działania błonnika pokarmowego. Zjedzona jednorazowo nie powinna mieć większego wpływu na zdrowie, co najwyżej zmodyfikuje formowanie masy kałowej. Stosowanie częściej takiego postępowania nie tylko wpłynie negatywnie na stan odżywienia, ale może także doprowadzić do bardziej przewlekłego podrażnienia błony śluzowej jelit. Wszystkie kasze powinno się spożywać gotowane al dente - a więc właśnie na pół twardo, gdyż w ten sposób korzystnie modyfikujemy efekt glikemiczny kasz obniżając tempo wchłaniania węglowodanów (dotyczy to osób o zdrowym i prawidłowo funkcjonującym przewodzie pokarmowym)."
Usuńdr Krystyna Pogoń, dietetyk
kasza gryczana to nie ziarno tylko orzechy
UsuńMmmm pychotka! Zdrowe dla ciała, smaczne dla podniebienia i piękne dla oka :) Czego chcieć więcej? :D No może więcej tej gryczanki :) Na pewno zrobię na przyszłe śniadania :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi pysznie, ale o 4:40 miksowanie i budzenie domowników to zbrodnia ;)
OdpowiedzUsuńZaraz tam zbrodnia ;) Zaczną wcześniej dzień ^^
UsuńSuper pomysł! Wypróbuję na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też na moje tosty z awokado:
http://www.sferakomfortu.blogspot.com/2015/01/tosty-z-awokado-i-serem-cheddar-na.html
Pyszne śniadanie, wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kaszę w wersji z bananem :)
OdpowiedzUsuńA czy można od razu kasze i orzechy namoczyć w mleku i nie odlewać?
OdpowiedzUsuńJa tak właśnie robię :)
Usuńuwielbiam takie śniadania :3
OdpowiedzUsuńWygląda na pysznie kremową :D Zjadłabym! ;)
OdpowiedzUsuńi taka jest :)
UsuńJa ostatnio zajadam się płatkami gryczanymi, też pyszne i gotuje się je tylko minutkę :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAMY! :D takie gryczane śniadanko to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńi z orzechami nerkowca... mmmm, smakowitości!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie, chociaż nie przepadam za kaszą gryczaną, to chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńKasza gryczana nieprażona ma zupełnie inny (mniej charakterystyczny) smak. Warto spróbować :)
UsuńZdecydowanie tak, wracam aby podziękować za ten świetny przepis na gryczankę. Często serwuję sobie na śniadanie,a po za tym ta kasza została już na stałe w mojej kuchni. Pozdrawiam cieplutko i raz jeszcze wielkie dzięki :)
UsuńO, super! :)
UsuńPyyyycha!:) Bardzo ciekawy smak ma ta kasza ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda idealnie, skusze się na takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńjaglanka, gryczanka, komosanka- tyle możliwości żeby jeść kasze, że aż wstyd tego nie robić!:) pyszny przepis
OdpowiedzUsuńWitam ;-) a czym można zastąpić banany? Mam do nich wybitną awersje :-/ do awokado też się niestety już chyba nigdy nie przekonam :-(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Małgosia
Banany możesz zastąpić np. mango albo puree z dyni ;)
UsuńZrobiłam z jogurtem i cynamonem zamiast wanilii. Wyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńKobieto jak ja się cieszę, że na Ciebie trafiłam. Motywujesz mnie strasznie!!!A jeszcze te imeile, które od Ciebie dostaję-przypominają mi, że warto odżywiać się zdrowo!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Wielkie!
Pozdrawiam
Ania ;)
Elegancko :D Dzięki za komentarz :)
UsuńW jaki sposób liczona jest kaloryczność porcji? Z moich obliczeń wychodzi ok. 450kcal.
OdpowiedzUsuńKaloryczność jest podana bez owoców - sama gryczanka.
UsuńZastanawiam się jaka jest konsystencja tej gryczanki i ile jej mniej więcej objętościowo wychodzi - na pierwszy rzut oka na składniki, wydaje mi się mało :-( I w związku z tym nie wiem, czy się najem. W każdym razie sprawdzę i zobaczę, inaczej się nie przekonam, a bardzo mnie nurtuje smak kaszy gryczanej na słodko - nie umiem sobie tego wyobrazić i jestem mega ciekawa :-)
OdpowiedzUsuńPorcja może wydawać się mała i też myślałam, że się tym nie najem, a okazało się, że nie mogłam dokończyć. Gryczanka jest bardzo sycąca ;)
UsuńA można kaszę zastąpić otrębami gryczanymi?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, w tym przypadku otręby się nie sprawdzą.
OdpowiedzUsuńJeju jaka pycha na ciepło! Akurat kiedy znudziły mi się owsianki, pojawiła się gryczanka ;p Będę ją teraz katować :) Ja dodałam jeszcze łyżkę miodu, bo wolę jak jest bardziej słodko :) Porcja nie do przejedzenia... Następnym razem zrobię z połowy porcji.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci, że jesteś ! <3
Ostrzegałam, że mimo małej ilości jest bardzo pożywna :)
UsuńCieszę się, że smakuje :D
robiłam i jest pyszna i MEEGA sycąca :) tylko nie daje mi spokoju to, że je się ją na surowo w życiu bym na to nie wpadła , a co z kaszą jaglaną też tak można . A czy jeżeli ugotuje kaszę gryczana to jej kaloryczność jakoś wzrośnie
OdpowiedzUsuńKaszy jaglanej raczej nie da się w ten sposób przygotować (aczkolwiek nie próbowałam). Po ugotowaniu kaloryczność kasz nie rośnie ;)
UsuńCzy kasza gryczana biała to to samo co nieprażona? Jaką wodą zalać zimną czy gorącą? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak, to to samo ;) Temperatura wody nie ma znaczenia.
UsuńCzy ilość węgli jest podana z owocami czy bez? ;)
OdpowiedzUsuńBez owoców, sama gryczanka
UsuńBardzo smaczne śniadanko. Najbardziej podoba mi się w nim to, że kaszy nie trzeba gotować, przez co zachowuje większość swoich właściwości. Przepis zostaje wpisany do mojego repertuaru codziennych śniadanek, jeżeli pozwolisz... :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście ;)
UsuńDlaczego wam wszystkim wychodzi to pyszne, a ja zrobiłam i nie byłam w stanie tego zjeść. Smak i zapach jak namoczonego na noc grochu - tak przypuszczam, bo nigdy grochu nie jadłam na surowo
OdpowiedzUsuńHmm, może po prostu nie są to Twoje smaki ;)
UsuńA czy można zrobić już całą gryczankę wieczorem i rano ją zjeść ? Nie mam sumienia o 6 rano budzić domowników miksowaniem ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Warto wtedy dodać kapkę soku z cytryny żeby nie ściemniałą ;)
UsuńSurowa kasza gryczana na pewno jest dobrze przyswajana przez organizm?
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńDzień dobry, czy taką gryczankę można bez obaw podawać kilkuletniemu dziecku? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa bym dała ;)
UsuńMoje dziecko sie nią zajada od 3 r.z. Podaje ja na ciepło (lekko cieplo) na wierz sypie granat, maliny, borówke amerykanska/ truskawki. Do namoczenia z kasza dodaje tez sezam i różne orzechy (laskowe, brazylijskie, migdały). Pyyysznie i zdrowo :)
UsuńCzy jeszcze jakaś kasza ma taką właściwość?
OdpowiedzUsuń