Składniki na 4 porcje:
- Kasza gryczana niepalona (biała) - 200g
- Bulion warzywny lub warzywno - drobiowy - 4 szklanki (u mnie z tego przepisu)
- Cebula - 2 sztuki
- Schab wieprzowy (chudy) - ok. 200g
- Biała kapusta - połowa małej główki
- Marchew - 2 sztuki
- Papryka - 2 sztuki
- Papryczka chilli (drobno posiekana) - 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek koperku
- Ziele angielskie - 3 kuleczki
- Liść laurowy - 3 listki
- Kminek, ostra i słodka papryka, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym.
- Usmażoną cebulę zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć posiekany w kostkę schab i samaż aż się zrumieni.
- Mięso przerzuć do dużego garnka i zalej je bulionem.
- Do mięsa dodaj usmażoną wcześniej cebulę, poszatkowaną kapustkę, posiekaną w kostkę marchew i papryki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kaszę.
- Duś wszystko przez ok. 40 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę i koperek oraz dopraw do smaku.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 437 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 56 g
- Błonnik pokarmowy: 17 g
Schab duszony z warzywami i kaszą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda pysznie!:-) W weekend muszę konieczni wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zresztą jak zwykle. Mam tylko pytanie, czy mięso wołowe nada się do tego przepisu, jeśli tak to jaka część? Nie przepadam za wieprzowiną.
OdpowiedzUsuńMyślę,, że powinno się nadać. Spróbowałabym z polędwicą ;)
Usuńzgadam się jeśli już pojawia się kapusta na stołach to 90% ze sporym dodatkiem tłuszczu, ciekawy przepis przygotowałaś i podoba mi się że wypisałaś dokładnie wartości odżywcze i witaminki jakich możemy się spodziwać po spożyciu tego dania :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam do Ciebie po wpisanie w google zdrowe przepisy. Zerknełam na kilka ostatnich przepisów a już wiem że na dłużej tu zostane. Ten przepis bardzo ciekawie sie przedstawia, także napewno go wypróbuje jak i inne. A podawanie wartości odżywczych to coś co bardzo mi się podoba, przynajmniej mogę kotrolowac ile pochłaniam kalorii😉👍
OdpowiedzUsuńTo jest obłędne danie. A i bulion warzywny jest aromatyczny. Na pewno będę walczyć o to by ta potrawka znalazła swoje miejsce też na świątecznym stole zamiast bigosu.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy kapuste białą, można zastąpić czerwoną?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńCzy kapusty powinno być pół z kilogramowej główki czy kilogram? Czytając przepis zrozumiałam, że ma być kilogram poszatkowanej kapusty i wyszła mi pyszna kapuśnica ;) Reszta składników "zgubiła się" w gąszczy kapusty. Ale i tak wyszło wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, faktycznie można tak to odczytać... Już poprawiam, oczywiście chodzi o ok. pół kilo kapusty ;)
UsuńKolejny przepis, który wypróbowałam z tej fantastycznej strony. Schab był przepyszny, mój 3 letni syn się nim zajadał. Dziś na obiad barszcz czerwony. Dziękuje Pani za ekstra przepisy.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńCzy mozna zrobić z piersią z kurczaka ?
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńWrzucić surowa kasze? Może być owsiane kasza peczak?
OdpowiedzUsuńTak, surową. Owsiany pęczak też może być tylko wtedy może wydłużyć się czas duszenia ;)
UsuńDzisiaj zrobilam na obiad,bardzo smaczne i zdrowe danie, polecam!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa mogę dodać kaszy jęczmiennej zamiast gryczanej? (nie przepadam) i czy nie trzeba wtedy jej jakoś krócej dusić?
Tak, może być inna kasza. Czas duszenia będzie podobny :)
UsuńA to dusimy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńPYSZNE :-)
OdpowiedzUsuń