Paulina Styś-Nowak dnia 2015/10/14

Schab duszony z warzywami i kaszą

Schab z kapustą
Kapusta to niezwykle wartościowe warzywo. Problem tkwi w tym, że w polskiej kuchni jest ono po pierwsze niedoceniane, a po drugie używane wyłącznie do tradycyjnych, tłustych i ciężkich potraw. Przepisem tym chciałam udowodnić Wam, że kapusta to nie tylko bigos, a schab to nie tylko kotlet w panierce ;)


Składniki na 4 porcje:

  • Kasza gryczana niepalona (biała) - 200g
  • Bulion warzywny lub warzywno - drobiowy - 4 szklanki (u mnie z tego przepisu)
  • Cebula - 2 sztuki
  • Schab wieprzowy (chudy) - ok. 200g
  • Biała kapusta - połowa małej główki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Papryka - 2 sztuki
  • Papryczka chilli (drobno posiekana) - 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • Ziele angielskie - 3 kuleczki
  • Liść laurowy - 3 listki
  • Kminek, ostra i słodka papryka, pieprz, sól


Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym.
  • Usmażoną cebulę zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć posiekany w kostkę schab i samaż aż się zrumieni.
  • Mięso przerzuć do dużego garnka i zalej je bulionem. 
  • Do mięsa dodaj usmażoną wcześniej cebulę, poszatkowaną kapustkę, posiekaną w kostkę marchew i papryki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kaszę. 
  • Duś wszystko przez ok. 40 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę i koperek oraz dopraw do smaku.


Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 437 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 56 g
  • Błonnik pokarmowy: 17 g


Schab duszony z warzywami i kaszą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Dietetyczne danie z kapustą

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

23 komentarze:

  1. Wygląda pysznie!:-) W weekend muszę konieczni wypróbować ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, zresztą jak zwykle. Mam tylko pytanie, czy mięso wołowe nada się do tego przepisu, jeśli tak to jaka część? Nie przepadam za wieprzowiną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,, że powinno się nadać. Spróbowałabym z polędwicą ;)

      Usuń
  3. zgadam się jeśli już pojawia się kapusta na stołach to 90% ze sporym dodatkiem tłuszczu, ciekawy przepis przygotowałaś i podoba mi się że wypisałaś dokładnie wartości odżywcze i witaminki jakich możemy się spodziwać po spożyciu tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trafiłam do Ciebie po wpisanie w google zdrowe przepisy. Zerknełam na kilka ostatnich przepisów a już wiem że na dłużej tu zostane. Ten przepis bardzo ciekawie sie przedstawia, także napewno go wypróbuje jak i inne. A podawanie wartości odżywczych to coś co bardzo mi się podoba, przynajmniej mogę kotrolowac ile pochłaniam kalorii😉👍

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest obłędne danie. A i bulion warzywny jest aromatyczny. Na pewno będę walczyć o to by ta potrawka znalazła swoje miejsce też na świątecznym stole zamiast bigosu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy kapuste białą, można zastąpić czerwoną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy kapusty powinno być pół z kilogramowej główki czy kilogram? Czytając przepis zrozumiałam, że ma być kilogram poszatkowanej kapusty i wyszła mi pyszna kapuśnica ;) Reszta składników "zgubiła się" w gąszczy kapusty. Ale i tak wyszło wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurczę, faktycznie można tak to odczytać... Już poprawiam, oczywiście chodzi o ok. pół kilo kapusty ;)

      Usuń
  8. Kolejny przepis, który wypróbowałam z tej fantastycznej strony. Schab był przepyszny, mój 3 letni syn się nim zajadał. Dziś na obiad barszcz czerwony. Dziękuje Pani za ekstra przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mozna zrobić z piersią z kurczaka ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wrzucić surowa kasze? Może być owsiane kasza peczak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, surową. Owsiany pęczak też może być tylko wtedy może wydłużyć się czas duszenia ;)

      Usuń
  11. Dzisiaj zrobilam na obiad,bardzo smaczne i zdrowe danie, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    a mogę dodać kaszy jęczmiennej zamiast gryczanej? (nie przepadam) i czy nie trzeba wtedy jej jakoś krócej dusić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być inna kasza. Czas duszenia będzie podobny :)

      Usuń