Waniliowy krem z tofu i musem śliwkowym (super pysznie, zdrowo i dietetycznie) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/10/05

Waniliowy krem z tofu i musem śliwkowym (super pysznie, zdrowo i dietetycznie)

Dietetyczny deser

Kremowy, waniliowy krem z niezwykle aromatycznym musem śliwkowym... Musicie koniecznie spróbować. Zapewniam, że ten deser zrobi na Was ogromne wrażenie :)

Przygotujcie od razu więcej musu śliwkowego, ponieważ jest dosyć mocno uzależniający. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki, gryczanki, jaglanki i każdej innej "anki" ;)

Deser ten nadaje się praktycznie dla wszystkich, ale przede wszystkim dla osób z podwyższonym cholesterolem (dlaczego? - po tym przeczytacie w moim najnowszym artykule na cojesc.net). Mimo, że jest taki pyszny to ma zaledwie 145 kcal!


Składniki na 4 porcje:

  • Tofu naturalne wzbogacane wapniem - kostka (180g)
  • Mleko sojowe lub inne roślinne - ok. 5 łyżek
  • Ziarna z jednej laski wanilii 
  • Sok z cytryny - 3 - 4 łyżki (obowiązkowo!)
  • Miód - 2 łyżki
  • Śliwki (słodkie i naprawdę dojrzałe) - ok. 400g
  • Figi świeże lub inne owoce (można pominąć, i tak będzie pysznie)


Sposób przygotowania:

  • Ze śliwek usuń pestki. Śliwki posiekaj w kostkę i wrzuć do rondelka. Duś aż się rozpadną, odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty i pyszny mus (daj im ok. godziny).
  • Tofu zmiksuj dokładnie z dodatkiem ziaren z laski wanilii (laski wanilii polecam kupować na allegro, cena tych w sklepie jest zdecydowanie za wysoka), sokiem z cytryny, miodem i niewielką ilością mleka. Miksuj blenderem aż uzyskasz idealnie gładki krem bez grudek. 
  • Do pucharka przełóż waniliowy krem, następnie ostudzony mus śliwkowy i ozdób świeżą figą (można pominąć).


Wartość odżywcza waniliowego kremu z tofu z musem śliwkowym:

  • Energia: 145 kcal
  • Białko: 6,7 g
  • Tłuszcz: 3,2 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g


Waniliowy krem z tofu z musem śliwkowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, PP;
Waniliowy krem

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

23 komentarze:

  1. A czy można czymś zamienić tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast tofu można użyć np. jogurtu naturalnego, ale to będzie już zupełnie inny deser ;)

      Usuń
  2. Ile razy w tygodniu można pozwolić sobie na podobnego typu desery? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zdrowo się odżywiamy i jest to zamiennik dla słodyczy (a nie dodatek do diety gdzie już znajdują się słodycze) to nawet codziennie, np. na drugie śniadanie, albo podwieczorek.

      Usuń
  3. bardzo apetycznie :-)

    zapraszam do siebie :-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegański i pyszny - coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. W większych hipermarketach typu Kaufland, Carrefour itp.

      Usuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! Czy tofu można zastąpić np. serkiem waniliowym?(homogenizowanym) Tofu jakby nie ma dla mnie smaku, albo po prostu nie umiem go odpowiednio przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale wtedy to nie będzie już krem ala mascarpone ;)

      Dla mnie tofu też jest mdłe i nie do zjedzenia ;) Ale spróbuj przygotować je tak jak w przepisie - sok z cytryny skutecznie radzi sobie z nieciekawym smakiem tofu ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, na pewno zastosuję się do Twoich rad :) Tak się jeszcze zastanawiam, czy tofu można smażyć? np. wrzucić do głębokiego tłuszczu? Wiem, że to raczej nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, ale czasem można sobie trochę poszaleć ;)

      Usuń
  7. ze śliwek to ja mogę jeść wszystko...mus, powidła mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten mus zdecydowanie poprawia smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaloryczność odnosi się do całości czy tylko do jednej porcji (1/4 z podanych proporcji)?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobiłam. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy do rondelka trzeba dodać wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dolewałam, ale zależy to od soczystości śliwek. Jeśli będą na początku przywierać to można wlać odrobinę wody.

      Usuń
  12. To czas najwyższy wypróbować bo wygląda fantastycznie. Nie chcę myśleść jakie musi to być dobre. :-)

    OdpowiedzUsuń