Składniki na jedną porcję:
- Płatki owsiane - 4 łyżki
- Mak niebieski - łyżeczka
- Mleko krowie lub roślinne wzbogacane wapniem - szklanka
- Morele suszone - 3 sztuki
- Orzechy nerkowca - łyżeczka
- Orzechy włoskie - łyżeczka
- Mango - średnia sztuka
Sposób przygotowania:
- Płatki i mak zagotuj w mleku - gotuj do uzyskania oczekiwanej gęstości.
- Mango zmiksuj na mus.
- Morele posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki z ugotowanymi płatkami.
Wartość odżywcza owsianki z mango:
- Energia: 608 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 99 g
- Błonnik pokarmowy: 12 g
Owsianka z mango jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSwietna propozycja :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i jedno z moich ulubionych śniadaniowych propozycji z mango :)
OdpowiedzUsuńMango mam,jutro zrobię,ale chyba nie dam orzechów i moreli,żeby było ciut mniej kalorii ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiankę
OdpowiedzUsuńA ile będzie kalorii bez orzechów i moreli ? :)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!!!
OdpowiedzUsuńJakie platki owsiane jakieś specjalne czy zwykłe górskie czczblyskawiczne?
OdpowiedzUsuńgórskie ;)
UsuńBedę stałą czytelniczką Twojego bloga! Znalazłam go przypadkiem, kiedy poszukiwałam innych możliwości jedzenia, dieta alternatywna, którą znalazłam u Ciebie na podstawie posiłków, które przyrządzasz jest po prostu świetnym rozwiązaniem, dlatego w oparciu o Twoje przepisy skomponuję swój własny jadłospis. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń