Aromatyczna - dietetyczna zapiekanka z jajem ;) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/05/12

Aromatyczna - dietetyczna zapiekanka z jajem ;)

Dietetyczna zapiekanka z jajem
Dzisiaj mam dla Was pyszny i prosty przepis na dietetyczną wersję obiadu. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się czasochłonny, jednak nie zrażajcie się tym. W końcu większość czasu to oczekiwanie aż zapiekanka się upiecze, a wtedy możecie zrobić mnóstwo innych rzeczy ;) 


Składniki na jedną porcję:

  • Ziemniaki - 2 - 3 sztuki
  • Cukinia - 1/2 sztuki
  • Brokuły - szklanka
  • Czerwona papryka - 1/3 sztuki
  • Ser żółty - plaster (30g)
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Posiekany szczypiorek
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w kostkę (jak na zupę). Wymieszaj z olejem i przyprawami - dużą ilością przypraw (wyobraź sobie, że doprawiasz już wszystkie składniki).
  • Ziemniaki wrzuć do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie i dodaj pozostałe warzywa (brokuły podzielone na małe różyczki - nieugotowane, posiekane w kostkę paprykę i cukinię) oraz starty lub drobno posiekany ser. Wymieszaj z ziemniakami i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz dalej przez kolejne 15 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie i na środek zapiekanki wybij jajo. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 10 - 15 minut aż białko jaja się zetnie.
  • Gotową zapiekankę oprósz posiekanym szczypiorkiem :)


Wartość odżywcza zapiekanki z jajem:

  • Energia: 527 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 24 g
  • Węglowodany: 51 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g


Zapiekanka z jajem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

38 komentarzy:

  1. Czy mozemy poprosic o jakis przepis ze szparagami? Zielonymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi można śmiało dodać do tej zapiekanki. Po wpisaniu "szparagi" w wyszukiwarkę (u góry po prawej stronie) wyskoczą przepisy z dodatkiem szparagów :)

      Usuń
  2. Cudny przepis :) Jednogarnkowe, niewymagające zbyt wielkiej uwagi a mamy wszystko co potrzebne w obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością wypróbuję ten przepis w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super potrawa. Wypróbowałam i gorąco polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i bardzo polecam. Bardzo smakowało także mężowi, który generalnie nie przyjmuje do wiadomości, że można się najeść bezmięsnym obiadem ;) To danie na pewno często się będzie u nas pojawiało.

    OdpowiedzUsuń
  6. strona rewelacja, dziękuję , że udostępnia Pani tak wspaniałe przepisy, porady za darmo
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, dzisiaj wypróbuję. :) Tylko mam pytanie - czy można to zapakować jako lunchbox i odgrzać w pracy? :P Czy jajko będzie wtedy ok? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć bo nigdy nie brałam sadzonego na wynos ;) Ewentualnie można pominąć jajko, a dodać np. odrobinę więcej sera czy posiekaną pierś z kurczaka.

      Usuń
  8. Jaką pojemność ma naczynie na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniej więcej... na dwie osoby. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i moje ulubione zioła prowansalskie, od których jestem naprawdę uzależniona - dzięki na pewno coś takiego przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ziemniaki wychodzą twarde? Bo u mnie pieką się, i pieką i nadal są twarde...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki powinny być miękkie, w zależności od wielkości kostki czas pieczenia może się wydłużyć

      Usuń
  12. Zrobiłam i zapiekanka jest bardzo dobra. Gratuluję bloga bo to naprawdę świetna robota:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,
    a jakie mięsko można by dodać do tej zapiekanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być posiekana w drobną kostkę pierś z indyka lub kurczaka ;)

      Usuń
    2. czy jak bardzo drobno pokroję mięsko, to surowe się upiecze razem w zapiekance? czy lepiej podsmażyć wcześniej?

      Usuń
    3. Przez godzinę na pewno się upiecze :) Wrzuć od razu z ziemniakami.

      Usuń
  14. Czy powinnam wlać jeszcze olej do naczynia bo mi się wszystko poprzyklejalo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz tej łyżki do ziemniaków, nie ma potrzeby dawać więcej oleju. Ewentualnie można posmarować pędzelkiem ściany naczynia.

      Usuń
  15. Wygląda super, na pewno wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapiekanka przepyszna i sycąca! Uwielbiam bezmięsne dania!

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam zapiekanke ale jakaś sucha wyszła to dorobilam sos czosnkowy.

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam zapiekanke ale jakaś sucha wyszła to dorobilam sos czosnkowy.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam, czy cukinii powinno być 1/2 sztuki (w sensie od 1 do 2 sztuk) czy chodzi o pół cukinii? Tak samo z papryką, czy chodzi o 1/3 sztuki, czy od 1 do 3 sztuk? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 czyli połowa, 1/3 czyli jedna trzecia.

      Gdy chodzi o ilości od do podaję 1 - 2, 1 - 3 itd ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) Oczywiście, źle zrozumiałam, więc warzyw zostanie mi na zrobienie zapiekanki drugi raz. Dzisiejsza wyszła PYSZNIE!

      Usuń
  20. Zapiekanka pycha robię już kolejny raz i za każdym razem jest jeszcze smaczniejsza. Pozdrawiam i dziękuję za smaczne �� przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  21. kaloryczność podana całej zapiekanki czy połowy ? :D

    OdpowiedzUsuń