Dzisiaj mam dla Was pyszny i prosty przepis na dietetyczną wersję obiadu. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się czasochłonny, jednak nie zrażajcie się tym. W końcu większość czasu to oczekiwanie aż zapiekanka się upiecze, a wtedy możecie zrobić mnóstwo innych rzeczy ;)
Składniki na jedną porcję:
- Ziemniaki - 2 - 3 sztuki
- Cukinia - 1/2 sztuki
- Brokuły - szklanka
- Czerwona papryka - 1/3 sztuki
- Ser żółty - plaster (30g)
- Jajo - sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Posiekany szczypiorek
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w kostkę (jak na zupę). Wymieszaj z olejem i przyprawami - dużą ilością przypraw (wyobraź sobie, że doprawiasz już wszystkie składniki).
- Ziemniaki wrzuć do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij naczynie i dodaj pozostałe warzywa (brokuły podzielone na małe różyczki - nieugotowane, posiekane w kostkę paprykę i cukinię) oraz starty lub drobno posiekany ser. Wymieszaj z ziemniakami i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz dalej przez kolejne 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij naczynie i na środek zapiekanki wybij jajo. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 10 - 15 minut aż białko jaja się zetnie.
- Gotową zapiekankę oprósz posiekanym szczypiorkiem :)
Wartość odżywcza zapiekanki z jajem:
- Energia: 527 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcz: 24 g
- Węglowodany: 51 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Zapiekanka z jajem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńCzy mozemy poprosic o jakis przepis ze szparagami? Zielonymi :D
OdpowiedzUsuńSzparagi można śmiało dodać do tej zapiekanki. Po wpisaniu "szparagi" w wyszukiwarkę (u góry po prawej stronie) wyskoczą przepisy z dodatkiem szparagów :)
UsuńPod przykryciem piec czy bez?
OdpowiedzUsuńBez :)
UsuńCudny przepis :) Jednogarnkowe, niewymagające zbyt wielkiej uwagi a mamy wszystko co potrzebne w obiedzie :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję ten przepis w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńSuper potrawa. Wypróbowałam i gorąco polecam;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i bardzo polecam. Bardzo smakowało także mężowi, który generalnie nie przyjmuje do wiadomości, że można się najeść bezmięsnym obiadem ;) To danie na pewno często się będzie u nas pojawiało.
OdpowiedzUsuńTo super wiadomość :)
UsuńPozdrawiam!
strona rewelacja, dziękuję , że udostępnia Pani tak wspaniałe przepisy, porady za darmo
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Super przepis, dzisiaj wypróbuję. :) Tylko mam pytanie - czy można to zapakować jako lunchbox i odgrzać w pracy? :P Czy jajko będzie wtedy ok? :D
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć bo nigdy nie brałam sadzonego na wynos ;) Ewentualnie można pominąć jajko, a dodać np. odrobinę więcej sera czy posiekaną pierś z kurczaka.
UsuńUwielbiam takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuńJaką pojemność ma naczynie na zdjęciu?
OdpowiedzUsuńZ naczynia wychodzą dwie porcje ;)
UsuńMniej więcej... na dwie osoby. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńNo i moje ulubione zioła prowansalskie, od których jestem naprawdę uzależniona - dzięki na pewno coś takiego przygotuję!
OdpowiedzUsuńCzy ziemniaki wychodzą twarde? Bo u mnie pieką się, i pieką i nadal są twarde...
OdpowiedzUsuńZiemniaki powinny być miękkie, w zależności od wielkości kostki czas pieczenia może się wydłużyć
UsuńZrobiłam i zapiekanka jest bardzo dobra. Gratuluję bloga bo to naprawdę świetna robota:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa jakie mięsko można by dodać do tej zapiekanki?
Może być posiekana w drobną kostkę pierś z indyka lub kurczaka ;)
Usuńczy jak bardzo drobno pokroję mięsko, to surowe się upiecze razem w zapiekance? czy lepiej podsmażyć wcześniej?
UsuńPrzez godzinę na pewno się upiecze :) Wrzuć od razu z ziemniakami.
UsuńCzy powinnam wlać jeszcze olej do naczynia bo mi się wszystko poprzyklejalo?
OdpowiedzUsuńOprócz tej łyżki do ziemniaków, nie ma potrzeby dawać więcej oleju. Ewentualnie można posmarować pędzelkiem ściany naczynia.
UsuńWygląda super, na pewno wyprobuje
OdpowiedzUsuńZapiekanka przepyszna i sycąca! Uwielbiam bezmięsne dania!
OdpowiedzUsuńzrobiłam zapiekanke ale jakaś sucha wyszła to dorobilam sos czosnkowy.
OdpowiedzUsuńzrobiłam zapiekanke ale jakaś sucha wyszła to dorobilam sos czosnkowy.
OdpowiedzUsuńWitam, czy cukinii powinno być 1/2 sztuki (w sensie od 1 do 2 sztuk) czy chodzi o pół cukinii? Tak samo z papryką, czy chodzi o 1/3 sztuki, czy od 1 do 3 sztuk? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń1/2 czyli połowa, 1/3 czyli jedna trzecia.
UsuńGdy chodzi o ilości od do podaję 1 - 2, 1 - 3 itd ;)
Dziękuję za odpowiedź :) Oczywiście, źle zrozumiałam, więc warzyw zostanie mi na zrobienie zapiekanki drugi raz. Dzisiejsza wyszła PYSZNIE!
UsuńZapiekanka pycha robię już kolejny raz i za każdym razem jest jeszcze smaczniejsza. Pozdrawiam i dziękuję za smaczne �� przepisy.
OdpowiedzUsuńkaloryczność podana całej zapiekanki czy połowy ? :D
OdpowiedzUsuńDla całej ;)
UsuńPrzepyszna, zrobilam bez cukini bo akurat nie mialam a i tak sie najadlam, dziekuje za super przepis
OdpowiedzUsuńU mnie ziemniaki wyszly surowe .... a piekarnik byl na 200 stopni celciusza
OdpowiedzUsuńByły na początku pieczone same? Może za duże kawałki?
UsuńU mnie też ziemniaki wychodzą surowe... A kosteczki robię malutkie. Wydaje mi się, że to zależy od ziemniaków:/ Szkoda tylko, że tyle składników do kosza...
OdpowiedzUsuńTrafiłam na Pani Bloga przypadkiem. Jestem zachwycona różnorodnością przepisów i prostotą ich wykonania z ogólnodostępnych składników :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie będę regularnie do Pani zaglądać i wykorzystywać przepisy :)
Jedynie nie mogę pobrać listy 55 produktów :)
Pozdrawiam serdecznie
Natalia Kuczmejno
Bardzo mi miło :)
UsuńProszę napisać do mnie wiadomość na cojescnet@gmail.com i wyślę listę w załączniku. Niestety ostatnio pojawiły się problemy techniczne na stronie i trochę potrwa zanim się z tym uporam.
Pozdrawiam!
Witam, a jak postępować z mrożonymi brokułami i cukinią?
OdpowiedzUsuńDodajemy jak inne warzywa bez rozmrażania
UsuńTa zapiekanka sprawdziła się także podczas imprezy imieninowej męża!!!
OdpowiedzUsuńO,to super!
Usuńzapiekanka przepyszna :)))) wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy znajdą sie jakies przepisy na kolację?? Z nimi mam najwiekszy problem :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do działu z sałatkami (zakładki są po prawej stronie) :)
UsuńWitam, super strona -bede korzystać bo pomimo dużej wiedzy o zdrowym odżywianiu mam problem z gotowaniem, totalny brak pomysłów.Podoba mi krótki czas przygotowania posilków i że mało jest takich produktów których nie lubie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI znow kolejny przepis zrobiony! Jak dla mnie bomba, ale niestety robie dwa obiady- dla siebie lekki i pozywny, a dla moich niepoprawnych opornych miesozercow- drugi obiadek😐
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy i niestety warzywa są twarde, pomimo odpowiedniej temperatury. Za każdym razem czas w piekarniku wydłuża się w nieskończoność.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zwiększ temperaturę ;)
UsuńWitam, dziś zrobiłem i wyszło wyśmienite, dziewczynie też bardzo smakowalo więc wskakuje do jadłospisu, polecam. PS zamienilem cukinie na marchewke bo akurat nie bylo w markecie i tez bylo w porzadku
OdpowiedzUsuńCzy taką zapiekankę mogą jeść kobiety w ciąży? Chodzi mi o te jajo na końcu które jest na wpół surowe :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Białko jest całkowicie ścięte, żółtko czasami też się ścina. Generalnie jest jak sadzone o ile się nie przypiecze za długo.
UsuńCudowny przepis świetna stronka
OdpowiedzUsuńMoja zapiekanka za chwilę będzie gotowa :)