Przepis na naleśniki bez jajek sprawdzi się w przypadku osób na diecie wegańskiej, ale także alergików na białko jaja kurzego. Ja w swoim przepisie użyłam kakao, ale oczywiście jest to składnik opcjonalny. Jeśli chcesz wersję klasyczną, po prostu pomiń kakao. Naleśniki można podawać zarówno na słono jak i na słodko.
Jeśli natomiast nie musisz wykluczać jaj ze swojej diety koniecznie sprawdź jak zrobić naleśniki idealne.
Składniki na 10 naleśników:
- Mąka graham (typ 1850) - 1,5 szklanki
- Mąka kukurydziana - 5 łyżek
- Mleko 1,5% (może być również napój roślinny w wersji wegańskiej) - 1,5 szklanki
- Woda - 1,5 szklanki
- Kakao - 2 łyżki (opcjonalnie)
- Olej rzepakowy - odrobina do posmarowania patelni
Sposób przygotowania naleśników bez jajek:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
- Patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju rzepakowego (tylko przed pierwszym naleśnikiem).
- Na mocno nagrzaną patelnię nalewamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron.
Wartość odżywcza jednego naleśnika (bez nadzienia):
- Energia: 90 kcal
- Białko: 3,6 g
- Tłuszcz: 1,2 g
- Węglowodany: 18,2 g
- Błonnik pokarmowy: 2,3 g
- Cholesterol: 1,5 mg
Naleśniki bez jajek są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Uwielbiam w każdej postaci i ze wszystkim naleśniki;).
OdpowiedzUsuńczekoladowe są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńnaleśniczki super , naprawdę świetny przepis , koniecznie go zapisuję ;D
OdpowiedzUsuńSuper! Naleśniki mogłabym jeść codziennie, a jeszcze gdy są tak mało kaloryczne to już wgl! <3
OdpowiedzUsuńczy zamiast mąki graham nie lepiej razową??
OdpowiedzUsuńwielbię Cię za ten przepis <3 wspaniałości naleśnikowe!
OdpowiedzUsuńDzięki Ci! Przepis wygląda super!!!
OdpowiedzUsuńMmm no no, pychotka! u mnie także muszą w końcu zagościć naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki się udały, tylko musiałem długie śledztwo przeprowadzać skąd wytrzasnąć tą mąkę graham i okazało się,że to Mąka Pszenna typ 1850 typu Graham. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAha i zamiast tej konfitury, zrobiłem sobie naturalny mus jabłkowy z cynamonem.
Tak, w nawiasie zaznaczyłam, że jest to mąka typ 1850 (ale racja, że zapomniałam dopisać pszenna) :)
UsuńHej :) Bardzo spodobały mi się Twoje przepisy. Wczoraj robiłam naleśniki i muszę przyznać, że na początku było ciężko, bo te naleśniki są o wiele bardziej delikatne niż klasyczne z mąki pszennej, ale dałam radę. Trochę zgrzeszyłam bo dodałam cukier... Były pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeraz robię paluchy pełnoziarniste, mmm
Pozdrawiam
Racja, naleśniki smażą się nieco trudniej od tych tradycyjnych - z pewnością trzeba mieć dobrą patelnie z nieprzywierającą powłoką. Mam nadzieję, że paluchy również zasmakują ;)
UsuńPozdrawiam!
Mam kilka pytań do autorki jako do dietetyka:
OdpowiedzUsuń1. Dlaczego bez jaj?
2. Ponawiam też pytanie poprzednika - nie lepsza mąką razową?
3. Jaką rolę pełni kakao w tym przepisie?
1. Bez jaj, ponieważ sporo osób jest uczulonych na białka jaja kurzego, więc jest to dla nich fajna opcja na zjedzenie naleśnika ;) Poza tym wersja bezjajeczna przeznaczona jest również dla osób na diecie wegańskiej.
Usuń2. Oczywiście można użyć także mąki razowej.
3. Kakao nadaje czekoladowy smak - jak najbardziej można pominąć.
Pozdrawiam!
Czy można zamiast mąki kukurydzianej dać więcej mąki razowej ? :)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że naleśniki bez mąki kukurydzianej będą się rozwalać i przywierać do patelni, gdyż ona pełni tutaj rolę jaj. Dlatego w tej sytuacji wystarczy dodać 1 - 2 jaja zamiast mąki kukurydzianej i 2 szklanki mąki graham lub razowej ;)
UsuńDodac 2 szklanki mąki zamiast poprzedniej 1,5 szklanki czy oprócz tego dodac jeszcze 2 szklanki z tymi jajami ?
UsuńDodać 2 szklanki zamiast wcześniejszego 1,5 :)
Usuńaha :) kupiłam dziś mąkę kukurydzianę w biedronce za 2,49zł :) szczerze mówiąc myślałam że to większy wydatek ;) A czy jest ona zdrowa? Lepsza od pszennej pełnoziarnistej? J.
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć, która jest zdrowsze, gdyż są to mąki z zupełnie innych surowców i mają zupełnie inne wartości odżywcze :)
UsuńMąka kukurydziana jest bezglutenowa, przez co nie można jej w 100% używać tak jak mąki pszennej.
a czy zamiast mąki graham może być żytnia (750)?
OdpowiedzUsuńniestety w mojej miejscowości ciężko znaleźć zdrowsze produkty. :/
Można spróbować i z żytnią, ale ma ona nieco inne właściwości.
UsuńMąkę graham można dostać nawet w Biedronce (przynajmniej u mnie jest) ;)
Pozdrawiam!
Powolutku próbuję wszystkich przepisów.Ten był dzisiaj na obiad...pyszne.tylko ja dałam 2 szklanki mąki i wodę zawsze daje gazowana .Wtedy są mięciutkie.Pycha
OdpowiedzUsuńA czy jest jeszcze inna alternatywa dla jajek niż mąka kukurydziana? Wyszła mi lekka nietolerancja białka jaja kurzego, a lekarz zalecił także unikanie kukurydzy i jej przetworów.
OdpowiedzUsuńMożna spróbować dodać 2 - 3 łyżki glutka otrzymanego po zalaniu wodą siemienia lnianego (ale nie próbowałam na ile to się sprawdza w naleśnikach) ;)
UsuńWoda gazowana czy nie? Mam nadzieję, że zasmakują mojemu maluszkowi :)
OdpowiedzUsuńObojętne, z gazowaną będą bardziej puszyste ;)
Usuńczy mozna dac make orkiszowa?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńAlbo jednak razowa maka?
OdpowiedzUsuńMoże być i taka i taka ;)
UsuńNaleśniki niestety się nie udały :(
OdpowiedzUsuńPrzywierały do patelni, nie chciały się smażyć, albo wręcz przeciwnie przypalały się.
Zamiast mleka krowiego dodałam mleko sojowe, może w tym problem.
Wszystko inne jak w przepisie.
Smażyłam na dwóch patelniach, jednej teflonowej, ale efekt był taki sam.
Zmiana mleka raczej nie powinna być powodem. Jak długo ma Pani te patelnię? Z doświadczenia wiem, że jak naleśniki przywierają do patelni to już trzeba ją wymienić po powłoka się zużyła.
UsuńPozdrawiam
Czy moze byc maka ryzowa? Nie moge pszenicy
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis: https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/08/bezglutenowe-nalesniki.html
Usuń(można dodać kakao)
Witam czy zamiast mąki graham mogę użyć mąki orkiszowej typu 630?
OdpowiedzUsuń