Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/08

Błyskawiczne muffinki jogurtowe z truskawkami

Truskawki wpadły mi do ekspresowych muffinek jogurtowych :) 


Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonej wanilii
  • 2 garści pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka truskawek


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, cynamon/wanilię i orzechy).
  • Wymieszaj składniki mokre (jajka, jogurt, olej).
  • Dodaj składniki suche do mokrych i wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj przekrojone na pół truskawki i jeszcze raz zamieszaj.
  • Masą napełnij foremki na muffinki.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.


Wartość odżywcza jednej muffinki jogurtowej z truskawkami:

  • Energia: 200 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcz: 11g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 3g


Muffinki jogurtowe z truskawkami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

20 komentarzy:

  1. Witaj, zrobiłam muffinki według Twojego przepisu i wyszły bardzo smaczne ale niestety nie mogłam odkleić ich od papierka :( Po 40 minutach były jeszcze na tyle mokre (pewnie przez truskawki), że piekłam je godzinę, przez co spaliły się z zewnątrz.. Nie miałaś takich problemów? Piekłaś z termoobiegiem czy bez?
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,

      Nie miałam takich problemów, ale piekę w foremkach silikonowych.. Może dlatego. Piekłam bez termoobiegu.

      Usuń
  2. Trochę zmieniłam: dałam naturalny jogurt i migdały oraz brzoskwinie. Pychota!
    Dzięki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować Twój przepis! Niestety, cierpię na nietolerancję laktozy. Czy jogurt grecki można podmienić na kefir?

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki wyszły przepyszne! Dziękuję za szybki i łatwy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również nie polecam pieczenia w papierowych foremkach ... W smaku są przepyszne jednak babeczki przyklejania się :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy truskawki można zamienić na maliny lub jagody? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyy muffinki można piec z mrozonymi owocami ??:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ciasto ma być takie gęste ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jezeli uzywamy miodu to mieszamy go ze składnikami mokrymi?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy sama maka orkiszowa może być?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi z tego przepisu wyszedł niestety bezsmakowy, surowy, ciężki glut, a nie muffinki. Jak zmodyfikować przepis, żeby ciasto było lżejsze?

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej spróbuj może lżejszej mąki użyć np.typ 750 i Piecz z termoobiegiem i dobrze nagrzanym piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie upiekłam te muffinki jutro spróbuje.
    Wydaje mi się że 35 minut w 170 stopniach w silkonowych foremkach wystarczy

    OdpowiedzUsuń
  14. Po upieczeniu na jak dlugo zostawić w piekarniku zeby nie opadły?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mufinki wyszły piękne i pyszne. Też piekłam w foremkach silikonowych i bez problemu udało się je wyjąć.

    OdpowiedzUsuń