Składniki na 12 muffinek:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki ksylitolu lub 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonej wanilii
- 2 garści pokruszonych orzechów włoskich
- 1 szklanka truskawek
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, cynamon/wanilię i orzechy).
- Wymieszaj składniki mokre (jajka, jogurt, olej).
- Dodaj składniki suche do mokrych i wymieszaj.
- Do ciasta dodaj przekrojone na pół truskawki i jeszcze raz zamieszaj.
- Masą napełnij foremki na muffinki.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.
Wartość odżywcza jednej muffinki jogurtowej z truskawkami:
- Energia: 200 kcal
- Białko: 5,5 g
- Tłuszcz: 11g
- Węglowodany: 16 g
- Błonnik pokarmowy: 3g
Muffinki jogurtowe z truskawkami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Witaj, zrobiłam muffinki według Twojego przepisu i wyszły bardzo smaczne ale niestety nie mogłam odkleić ich od papierka :( Po 40 minutach były jeszcze na tyle mokre (pewnie przez truskawki), że piekłam je godzinę, przez co spaliły się z zewnątrz.. Nie miałaś takich problemów? Piekłaś z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia,
Natalia
Witaj,
UsuńNie miałam takich problemów, ale piekę w foremkach silikonowych.. Może dlatego. Piekłam bez termoobiegu.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńTrochę zmieniłam: dałam naturalny jogurt i migdały oraz brzoskwinie. Pychota!
OdpowiedzUsuńDzięki:D
Muszę wypróbować Twój przepis! Niestety, cierpię na nietolerancję laktozy. Czy jogurt grecki można podmienić na kefir?
OdpowiedzUsuńMożna, można ;)
UsuńMuffinki wyszły przepyszne! Dziękuję za szybki i łatwy przepis :)
OdpowiedzUsuńRównież nie polecam pieczenia w papierowych foremkach ... W smaku są przepyszne jednak babeczki przyklejania się :(
OdpowiedzUsuńCzy truskawki można zamienić na maliny lub jagody? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńPozdrawiam,
Paulina
Czyy muffinki można piec z mrozonymi owocami ??:)
OdpowiedzUsuńpróbuj ;)
UsuńCzy ciasto ma być takie gęste ?
OdpowiedzUsuńJezeli uzywamy miodu to mieszamy go ze składnikami mokrymi?
OdpowiedzUsuńCzy sama maka orkiszowa może być?
OdpowiedzUsuńMi z tego przepisu wyszedł niestety bezsmakowy, surowy, ciężki glut, a nie muffinki. Jak zmodyfikować przepis, żeby ciasto było lżejsze?
OdpowiedzUsuńHej spróbuj może lżejszej mąki użyć np.typ 750 i Piecz z termoobiegiem i dobrze nagrzanym piekarniku
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam te muffinki jutro spróbuje.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że 35 minut w 170 stopniach w silkonowych foremkach wystarczy
Po upieczeniu na jak dlugo zostawić w piekarniku zeby nie opadły?
OdpowiedzUsuńMufinki wyszły piękne i pyszne. Też piekłam w foremkach silikonowych i bez problemu udało się je wyjąć.
OdpowiedzUsuń