Szybka sałatka to najlepszy pomysł na kolacje. Daje spore poczucie sytości, a zarazem jest posiłkiem o niskiej gęstości energetycznej (z reguły). Co więcej, gwarantuje 2 - 3 porcje warzyw w jednym posiłku. Dlatego też warto korzystać z różnorodności warzyw jakie daje nam lato.
Składniki na 2 porcje:
- Sałata lodowa - 6 liści
- Pomidorki koktajlowe - 2 garście
- Ogórek - 2 małe sztuki
- Cebula czerwona -4 plasterki
- Posiekany szczypiorek - 2 łyżki
- Jajka przepiórcze - 10 sztuk (można zamienić na 3 kurze)
- Szynka prosciutto cotto - 2 plastry
- Ser sałatkowy typu feta - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Pieprz
Sposób przygotowania sałatki z jajkiem:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Szynkę pokrój w małe paski i podsmaż na suchej patelni aż się zacznie rumienić.
- Warzywa posiekaj w ulubione kształty, sałatę porwij.
- Przygotuj sos: wymieszaj składniki widelcem.
- Rozłóż wszystko na talerzu i polej sosem.
Wartość odżywcza 1 porcji sałatki:
- Energia: 279 kcal
- Białko: 22 g
- Tłuszcz: 17,4 g
- Węglowodany: 10 g
- Błonnik pokarmowy: 1,5 g
Sprawdź inne przepisy na sałatkę z jajkiem:
- Sałatka z jajkiem i brokułem
- Konkretna sałatka z jajkiem sadzonym i grzankami
- Sałatka z jajkiem i bobem
- Sałatka z jajkiem w koszulce
- Sałatka z jajkiem sadzonym i szpinakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz