Paulina Styś-Nowak dnia 2022/07/26

Szybka sałatka z jajkiem i chipsami z szynki


Szybka sałatka to najlepszy pomysł na kolacje. Daje spore poczucie sytości, a zarazem jest posiłkiem o niskiej gęstości energetycznej (z reguły). Co więcej, gwarantuje 2 - 3 porcje warzyw w jednym posiłku. Dlatego też warto korzystać z różnorodności warzyw jakie daje nam lato.

Składniki na 2 porcje:

  • Sałata lodowa - 6 liści
  • Pomidorki koktajlowe - 2 garście
  • Ogórek - 2 małe sztuki
  • Cebula czerwona -4 plasterki
  • Posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • Jajka przepiórcze - 10 sztuk (można zamienić na 3 kurze)
  • Szynka prosciutto cotto - 2 plastry

 

  • Ser sałatkowy typu feta - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Pieprz


Sposób przygotowania sałatki z jajkiem:

  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Szynkę pokrój w małe paski i podsmaż na suchej patelni aż się zacznie rumienić.
  • Warzywa posiekaj w ulubione kształty, sałatę porwij.
  • Przygotuj sos: wymieszaj składniki widelcem.
  • Rozłóż wszystko na talerzu i polej sosem.


Wartość odżywcza 1 porcji sałatki:

  • Energia: 279 kcal
  • Białko: 22 g
  • Tłuszcz: 17,4 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,5 g
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz