Składniki na jedną porcję:
- Jajko - 2 sztuki
- Masło - łyżeczka
- Szpinak świeży - 2 garści
- Papryka czerwona i żółta - razem 1/2 sztuki
- Rzodkiewka - kilka sztuk
- Zielony groszek (mrożony) - 4 łyżki
- Pestki dyni - łyżka
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Groszek zalej wrzątkiem i zostaw na 3 minuty - odlej ciepłą i przelej zimną.
- Warzywa posiekaj - rozłóż wszystkie składniki na szpinaku.
- Przygotuj jajka sadzone na maśle - połóż na sałatce.
- Sałatkę oprósz pieprzem.
Wartość odżywcza porcji sałatki z jajkiem sadzonym:
- Energia: 360 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcz: 22 g
- Węglowodany: 14 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
Sałatka z jajkiem sadzonym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńJak powiada moja córeczka - 'mniam, mniam' :)
OdpowiedzUsuńSuper :-)
OdpowiedzUsuńziemniory bym tu dała:D
OdpowiedzUsuńBardzo kuszący przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)