Paulina Styś-Nowak dnia 2016/06/06

Sałatka z jajem sadzonym i szpinakiem

Szpinak, rzodkiewka i botwinka rosną w ogródku jak szalone. Świetnie prezentuje się także sałata oraz zielona cebulka. Inne warzywka też dają radę, ale na zbiory trzeba jeszcze poczekać :) Dlatego teraz przerabiam szczególnie to co jest pod dostatkiem. Do sezonowych warzyw idealnie pasuje jajko. No to zapraszam na sałatkę z sadzonym!


Składniki na jedną porcję:

  • Jajko - 2 sztuki
  • Masło - łyżeczka
  • Szpinak świeży - 2 garści 
  • Papryka czerwona i żółta - razem 1/2 sztuki
  • Rzodkiewka - kilka sztuk
  • Zielony groszek (mrożony) - 4 łyżki
  • Pestki dyni - łyżka
  • Szczypiorek


Sposób przygotowania:

  • Groszek zalej wrzątkiem i zostaw na 3 minuty - odlej ciepłą i przelej zimną.
  • Warzywa posiekaj - rozłóż wszystkie składniki na szpinaku.
  • Przygotuj jajka sadzone na maśle - połóż na sałatce.
  • Sałatkę oprósz pieprzem.


Wartość odżywcza porcji sałatki z jajkiem sadzonym:

  • Energia: 360 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcz: 22 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g


Sałatka z jajkiem sadzonym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

5 komentarzy: