Kolejna pyszna wersja kotlecików bez smażenia. Podałam je z pieczonymi frytkami z batatów i sosem z awokado i pieczonej papryki. Ten niezwykle pomysłowy przepis na kotleciki znalazłam tutaj. Serdecznie polecam!
Składniki na 3 porcje (6 kotlecików):
- Kasza jaglana - 4 łyżki (50g)
- Cebula - 1/2 sztuki
- Czosnek - ząbek
- Mielona pierś z indyka - 100g
- Pomidor - sztuka
- Rodzynki - 3 łyżki
- Koncentrat pomidorowy - łyżka
- Jajo - sztuka
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka - 1/2 łyżeczki
- Mielony kminek - 1/2 łyżeczki
- Oregano - płaska łyżka
- Natka pietruszki posiekana - łyżka
Sposób przygotowania:
- Kaszę dokładnie opłukaj na sicie i ugotuj (w potrójnej ilości wody, ok. 15 minut pod przykryciem).
- Na łyżce oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz kminek. Smaż jeszcze przez minutę. Usmażoną cebulę z przyprawami dodaj do ugotowanej kaszy.
- Na łyżce oleju podsmaż zmieloną pierś z indyka, następnie dodaj posiekanego w kostkę pomidora (bez miąższu z pestkami). Miąższ przetrzyj przez sitko żeby oddzielić pestki. Do mięsa dodaj uzyskany jeszcze sok pomidorowy. Smaż przez kilka minut.
- Rodzynki drobno posiekaj.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw jeszcze do smaku.
- Z masy uformuj małe kotleciki, skrop je odrobiną oliwy i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kotleciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 15 - 20 minut.
Wartość odżywcza porcji (dwóch) kotlecików:
- Energia: 219 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 22 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Kotleciki z indyka i kaszy jaglanej są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
pysznie wyglądają i fajnie są podane;
OdpowiedzUsuńAle że rodzynki? Noo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńWow świetny przepis!!!!
OdpowiedzUsuńa można jaglankę zastąpić pęczakiem..?
OdpowiedzUsuńW którym momencie dodajemy jajko?
OdpowiedzUsuńNa końcu, gdy mieszamy wszystkie składniki ;)
UsuńNie lubię rodzynek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połaczenia wytrawnie i słodko. To musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepis super :) jak robisz sos i pieczesz bataty?
OdpowiedzUsuńSos i bataty tutaj: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/03/pieczone-frytki-z-batatow.html ;)
UsuńKotleciki są super wlasnie skonczylam obiad trochę zmodyfikowalam ale mysle ze zachowane sa proporcje, zamiast rodzynek dalam zurawine bo zwyczajnie braklo rodzynek i dodalam swieza kolendre co prawda pomylkowo ale na plus dla calosci smaku,pietruszke tez dalam. Do tego salata z rzodkiewka i suszonym pomidorem skropiona limonka z odrobina oleju od pomidorow. Rewelacje, polecam
OdpowiedzUsuńKotleciki smaczne tylko z czym podać głodomorowi jeżeli z surówką się nie najada, a ryż,ziemniaki i kaszą które kotlety w sobie już mają mu nie pasuje...Ot kłopot?
OdpowiedzUsuńTo co ten głodomór je na co dzień z tego typu dodatków? :)
UsuńHe HE Pani Paulino to ciężkie podniebienie :))lubi same tłuste potrawy typu golonki żeberka itd...i teraz ciągle jest głodny bo dzięki Pani zdrowo go odżywiam.Dodatki je wszystkie,ale kalorie mu wyliczam więc niestety albo kotleciki i surówka,albo odpowiednią ilość ziemniaczków bez ulubionego sosiku i kotleta niestety też bez panierki :))))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTylko niech Pani nie przesadzi z ograniczeniem kalorii ;) Jeśli jest głodny to prawdopodobnie jest ich za mało. Osoby zdrowo się odchudzające z reguły narzekają na zbyt duże poczucie sytości. Skupiamy się na jakości potraw a nie na ograniczaniu ilości jedzenia :) Tak więc u dorosłego faceta na pewno znajdzie się w obiedzie miejsce zarówno na ziemniaki, porządną porcję surówki i zdrowo przygotowane mięso :)
UsuńDziękuję bardzo...z kaloriami jest ok tylko facet w głowie ma to,że nie jada duzo tłuszczu i tłustego mięsa, wieprzowiny którą tak uwielbia wcale i to jest problem.Myślę że brak ulubionych niezdrowych dań to powód do wymyślania,bo obłoczkiem nad jego głową jest golonka,albo tłusta kiełbasa na gorąco.Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńRozumiem :)
UsuńA mozna te kotleciki ugrilować? Bo piekarnik coś mi szwankuje ;)
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńZrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale kompletnie nie wyszło... Z masy nie dało sie ulepic kotlecików bo była za mokra:-\ nie skleja skladnikow.
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że kasza jaglana była "za mokra".
Usuń> Kolejna pyszna wersja kotlecików bez smażenia
OdpowiedzUsuń> podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek
> Na łyżce oleju podsmaż zmieloną pierś z indyka
:) :) :)
Pisząc "bez smażenia" mam zawsze na myśli brak klasycznego smażenia kotletów w panierce z mąki, jajka i bułki tartej na głębokim tłuszczu.
UsuńPodsmażanie cebuli czy mięsa na odrobinie oleju jest w porządku ;)