Owsiane ciasteczka marchewkowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2019/01/16

Owsiane ciasteczka marchewkowe

Pociąg do słodkiego smaku mamy w genach ;) Nie ma sensu z tym walczyć, wystarczy zaserwować sobie odpowiednie, wartościowe alternatywy. Oto jedna z nich!


Składniki na 16 sztuk:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 marchew
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub miodu
  • 6 łyżek rodzynek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

  • Banana zmiksuj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach.
  • Wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie formuj łyżką ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jednego ciacha:

  • Energia: 104 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,8 g


Owsiane ciasteczka marchewkowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, B1, B6;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Ciasteczka są chrupiące czy raczej "gumowate"?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasta na przekąskę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń