Paulina Styś-Nowak dnia 2019/01/16

Owsiane ciasteczka marchewkowe

Pociąg do słodkiego smaku mamy w genach ;) Nie ma sensu z tym walczyć, wystarczy zaserwować sobie odpowiednie, wartościowe alternatywy. Oto jedna z nich!


Składniki na 16 sztuk:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 marchew
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub miodu
  • 6 łyżek rodzynek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

  • Banana zmiksuj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach.
  • Wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie formuj łyżką ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jednego ciacha:

  • Energia: 104 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,8 g


Owsiane ciasteczka marchewkowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, B1, B6;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

12 komentarzy:

  1. Ciasteczka są chrupiące czy raczej "gumowate"?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasta na przekąskę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam - wspaniałe, na drugi dzień nadal miękkie. Dziękuję i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonej, startej marchewki? Zastanawiam się nad mrożeniem jej jak mi jakaś zostanie tak żeby mieć też w razie czego pod ręką składniki na szybkie, proste i zdrowe ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne!!! Muszę się powstrzymać, żeby nie zjeść wszystkich na raz ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis. Takie ciastka to świetny pomysł na przekąskę w pracy. Do kawy sprawdzą się idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, sama lubie czasem upiec większą porcję żeby mieć na później do kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, prosty i na pewno smaczny. Dodałbym do tego jeszcze pestki z dyni i nasiona sezamu, ewentualnie siemię lniane. Takie ciastka to dobra alternatywna dla gotowych słodyczy, a do tego są dużo zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smacznie wyglądają te ciasteczka owsiane :) Aż ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w wersji marchewkowej jeszcze tych ciasteczek nie jadłam - na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wydaje mi się, że na prawdę warto jest jeść zdrowo. Jeśli interesujecie sie tym tematem, polecam wam zajrzeć tutaj https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-produkty-sa-zawsze-zdrowe dowiecie się stąd na prawdę sporo o zdrowej żywności

    OdpowiedzUsuń