Owsiane ciasteczka bananowo - jabłkowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/10

Owsiane ciasteczka bananowo - jabłkowe

Składniki na 20 ciasteczek:

  • Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
  • Banany (dojrzałe) - 3 sztuki
  • Jabłka - 2 sztuki
  • Migdały (posiekane) - 1/3 szklanki
  • Rodzynki - pół szklanki
  • Miód - łyżeczka
  • Cynamon - łyżeczka



Sposób przygotowania:


  • Banany i jabłka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  • Do owoców dodajemy pozostałe składniki - dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masę wykładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - formujemy okrągłe ciasteczka.
  • Ciasteczka pieczemy w temp. 180˚ przez 30 minut.


Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

  • Energia: 81 kcal
  • Białko: 1,8 g
  • Tłuszcz: 1,7 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,8 g
  • Cholesterol: 0 mg


Owsiane ciasteczka bananowo - jabłkowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

28 komentarzy:

  1. Orzeźwiające w smaku, dobre na każdą porę dnia. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zdrowe ciasteczka :) Na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być pyszne! i w dodatku bez dodatku tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! koniecznie muszę wypróbować :) w sam raz do zdrowego chrupania!

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne ,zdrowe ,pożywne - zapisuję ten super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ciasteczka z podobnego przepisu i były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasteczka są świetne i z mamą je uwielbiamy. Tylko ja daje 1 banana i 3 jabłka

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne są te ciasteczka, będę je robić częściej:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z powodzeniem tydzień do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętym pudełku.

      Usuń
  10. a jabłka obrane? właśnie się zabieram za robienie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety nie lubie bananow, ale ciasteczka wygladaja smakowicie. Moze zrobie dla partnera :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bez szalu jak na ciasteczka owsiane:(
    w zasadzie nie jak ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja te ciasteczka uważam za taką alternatywę dla zwykłej owsianki. Pieczona owsianka ;)
    Nie zaliczam ich do słodkości. Ale uwielbiam je :)

    A tu można podejrzeć mój przepis.
    www.zmieniona-odchudzona.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. a czy te ciasteczka mają być w środku miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od czasu pieczenia i temperatury. Pieczone dłuższej są coraz twardsze ;)

      Usuń
  15. Uwielbiam dodaję jeszcze orzechy laskowe, oraz włoskie, moje dzieci też je pokochały.

    OdpowiedzUsuń
  16. Rodzynki i migdały (nie miałam) zastąpiłam pół szklanki nasionami słonecznika, chciałam się "pozbyć " bananów więc dałam tylko je (5 sztuk) ... blender mi się zepsuł w trakcie wiec połowa była w plasterkach ale i tak wyszły :) bardzo lekkie, pyszne ... tyle że piekły się trochę dłużej. jeszcze je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Płatki owsiane powinny być ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
  18. Również ciastka robiłam :) pyszne, ja jednak lekko podgrzałam banany i jabłka w garnku robiąc z nich mus. Wyśmienite. Wcinamy z mężem na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam dziś, są miękkie ale pyszne, w sam raz do kawki) zobaczymy co powie synek, dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dobre ciasteczka. Mam tylko pytanie odnośnie migdałów czy mają być w skórce czy bez ?. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń