Paulina Styś-Nowak dnia 2021/01/19

Ciastka z owsianki

Bardzo lubię przepisy bazujące na przygotowanych wcześniej potrawach. Dzięki temu nie marnuje się jedzenia (a przy dzieciach bywa to często problematyczne) oraz czasu na gotowanie wszystkiego od podstaw.

Zawsze gdy niespodziewanie ugotuje mi się za dużo owsianki robię takie ekspresowe ciasteczka. Wystarczy zamieszać, dodać jajko żeby masa się trzymała i zagęścić amarantusem, który dodatkowo doda sporo wartości odżywczych. Inne dodatki to już sprawa indywidualna: wiórki kokosowe, orzechy, migdały, kakao, karob, suszone owoce. Co wpadnie w rękę to będzie pasowało :)

Składniki:

  • ok. 1 - 2 szklanki owsianki ugotowanej na gęsto (najlepiej klasyczna z bananem, daktylami i masłem orzechowym)
  • 1 jajko (gdy jest mniej owsianki lepiej dać samo żółtko)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki karobu lub kakao (ja dodałam karob)
  • ok. 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego 
  • masło


Sposób przygotowania ciastek z owsianki:

  • Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj. Amarantusa dodaj tyle aby zagęścić masę. Ciasteczkowa masa ma być gęsta i klejąca.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżką ciasto. Możesz formować idealne kółeczka, ale niekształtne placuszki też będą dobre ;)
  • Na każde ciasteczko połóż mały kawałek masła - dzięki temu będą chrupiące.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut.


































Sprawdź inne przepisy na domowe ciasteczka:


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. Nie zdążyłam nawet zapoznać się z przepisem, gdyż śpieszę powiedzieć: BARDZO, ale to BARDZO się cieszę, że pani wróciła :):) po dwóch latach nieobecności nie sądziłam, że jeszcze do tego dojdzie, SUPER :* pozdrawiam
    Ps. Schudłam, korzystając z pani książki, z przepisów ponad 15 kg i zaglądam tu ilekroć znów zdarzy mi się zbłądzić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jej! Ależ mnie cieszy, że pani wróciła <3
    Korzystam z Pani przepisów bardzo często, lekko je modyfikując pod siebie, aczkolwiek jest Pani niesamowitą inspiracją! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To i ja się dołączam do zachwytu nad powrotem naszej Paulinki :) Naprawdę tak mi strasznie było przykro i smutno, że już Ciebie z nami od tak dawna nie było. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że wróciłaś!!! Od tak dawna korzystam z Twoich przepisów i polecam innym, najlepsze na świecie ciasteczka amarantuski, czy dietetyczne ciasto jabłkowe, które właśnie się u mnie studzi, albo pasta wegańska z soczewicy, czy risotto dyniowe....jak to dobrze, że wróciłaś do nas kochana, dziękuję i tak bardzo się cieszę 😄😄😄 i nie mogę się doczekać kolejnych zdrowych nowości do Ciebie😄

    OdpowiedzUsuń
  4. pisze że ciasteczka w 5 minut a w przepisie że 30 minut sie pieką

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez sie ciesze ze Pani wrocila:)) dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń