Paulina Styś-Nowak dnia 2018/09/27

Curry z ciecierzycą

Lato chyba odeszło już na dobre :) Pora zaopatrzyć się w dynię i upichcić rozgrzewające dyniowe curry z ciecierzycą! Można podać z kaszą, makaronem lub ryżem. Smacznego!


Curry z ciecierzycą - składniki na 4 porcje:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki świeżego imbiru startego na małych oczkach
  • ok. 800g dyni (bez skórki)
  • 1 czerwona papryka
  • duży pomidor
  • 2,5 - 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ilość po ugotowaniu)
  • szklanka bulionu
  • szklanka mleka kokosowego z puszki
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju


Curry z ciecierzycą - przepis:

  • Na oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem przeciśniętego czosnku, posiekanej papryczki i startego imbiru. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę dynię i paprykę.
  • Całość zalej bulionem, dodaj kurkumę, paprykę wędzoną i gotuj. 
  • W międzyczasie sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrój w kostkę - dodaj do garnka razem z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.
  • Gotuj aż odparuje nadmiar płynu a dynia zacznie się rozpadać. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę.


Wartość odżywcza porcji dyniowego curry z ciecierzycą:

  • Energia: 417 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 21 g
  • Węglowodany: 37 g
  • Błonnik pokarmowy: 16 g


Curry z ciecierzycą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku,
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

 

Sprawdź inne przepisy na zdrowe obiady:

 

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

12 komentarzy: