Curry z ciecierzycą - składniki na 4 porcje:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej papryczki chilli (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki świeżego imbiru startego na małych oczkach
- ok. 800g dyni (bez skórki)
- 1 czerwona papryka
- duży pomidor
- 2,5 - 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ilość po ugotowaniu)
- szklanka bulionu
- szklanka mleka kokosowego z puszki
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Curry z ciecierzycą - przepis:
- Na oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem przeciśniętego czosnku, posiekanej papryczki i startego imbiru. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę dynię i paprykę.
- Całość zalej bulionem, dodaj kurkumę, paprykę wędzoną i gotuj.
- W międzyczasie sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrój w kostkę - dodaj do garnka razem z ciecierzycą i mlekiem kokosowym.
- Gotuj aż odparuje nadmiar płynu a dynia zacznie się rozpadać. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę.
Wartość odżywcza porcji dyniowego curry z ciecierzycą:
- Energia: 417 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcz: 21 g
- Węglowodany: 37 g
- Błonnik pokarmowy: 16 g
Curry z ciecierzycą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku,
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Sprawdź inne przepisy na zdrowe obiady:
Mysle ze w sobote zagosci na mym stole <3
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :)
OdpowiedzUsuńCzy mleko kokosowe można czymś zastąpić? Nie lubię go.
OdpowiedzUsuńśmietaną ;)
UsuńWygląda to bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńjak długo mniej więcej gotujecie to razem?
OdpowiedzUsuńTo zależy od rodzaju dyni, do czasu aż będzie miękka ;)
UsuńU mnie właśnie się gotuje, już smakowałam jest pyszna :-) 😘
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńZamiast ciecierzycy dałam odrobinę soczewicy , jest obłędna
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuń